Czołem. Mam kilka pytań jako nowicjusz. Gdzie najlepiej kupić strój do biegania- czy forum ma jakiś zaprzyjaźnionych partnerów, którzy oferują dobre ceny? Ewentualnie jakieś sprawdzone sklepy internetowe, czy sprzedawców na allegro?
Chciałbym od podstaw skompletować cały strój do biegania na upalne dni, czyli dokładnie takie jak teraz. Do treningów na dystansie ok 20 km. Nie znam się zupełnie na firmach oferujących bieliznę do biegania, ani nie wiem nawet co kupić. Czy na przykład są jakieś termoaktywne majtki? Czy na takie dni jak teraz najlepszym wyborem będzie to w co ubierają się osoby startujące w maratonach letnich, czyli bardzo krótkie spodenki i koszulka na ramiączka (zestaw jak tu: http://gfx.mmka.pl/newsph/335176/512041.3.jpg )? Czy pod koszulką na ramiączka biegacze zakładają w gorące dni jakąś podkoszulkę termoaktywną? Co do koszulki na ramiączka i spodenek- zastanawiam się nad firmą Adidas- są ok?
I ostatnie pytanie jakie skarpetki do biegania kupić?
Dosyć długi ten post. Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się doświadczeniem.
Dzięki, Bartek.
Pomoc w doborze stroju
- RavS
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki
, a jeszcze jedno, nie mam jakiegoś dużego doświadczenia, a przeglądając zdjęcia z maratonów zauważyłem, że większość uczestników biega w specyficznych koszulkach tzn, bez rękawków, z bardzo głębokim wcięciem pod pachami i dużym dekoltem. Czy w koszulce z rękawkiem (np: Kalenji Feel) w bardzo gorące dni nie będzie za gorąco?

- RavS
- Wyga
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
Wszystko zależy od Ciebie i od tego jak znosisz wysokie temperatury... Latem i tak nie powinno biegać się w samo południe, tylko raczej rano lub wieczorem, kiedy nie jest aż tak upalnie.Pramczas pisze:Dzięki, a jeszcze jedno, nie mam jakiegoś dużego doświadczenia, a przeglądając zdjęcia z maratonów zauważyłem, że większość uczestników biega w specyficznych koszulkach tzn, bez rękawków, z bardzo głębokim wcięciem pod pachami i dużym dekoltem. Czy w koszulce z rękawkiem (np: Kalenji Feel) w bardzo gorące dni nie będzie za gorąco?
Strój o którym piszesz często nazywany jest "startowym" - ma zapewnić jak największą swobodę ruchów oraz być jak najbardziej przewiewny. W Decathlonie też możesz go sobie skompletować, kupując np. taką koszulkę oraz takie szorty (ewentualnie takie jeśli wolisz krój bez wcięcia z boku). Te spodenki mają już wbudowane slipki, więc nie będziesz potrzebował dodatkowej bielizny (takiej jak np. bokserki). Czasem warto też spojrzeć na inne działy w sklepie, np. mi ostatnio wpadły w oko koszulki Domyos, które są dosyć delikatne, więc powinny nadać się do biegania.
Jeśli będziesz biegał w słońcu to pamiętałbym też o czapeczce i ewentualnie o przyciemnianych okularach.