Buty w góry
- konop
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zamierzam pobiec w sobotę na Śnieżkę i nie mam stabilnych butów, co myślicie o NB 805. Wydają się odpowiednie i kosztują we wrocku 200zł. Jeśli ktoś z Was w nich biega dajcie znać jak się spisują.
Dziękuję.
Dziękuję.
konop
- konop
- Dyskutant
Napisz co z tymi butami, czy były za miękkie, czy przemokły, czy może nie trzymały stopy i w ogóle na co Twoim zdaniem zwracać uwagę dobierając buty w trudny teren.
konop
- RadekW
- Stary Wyga
Konop, jeżeli biegasz wolnym tempem to NB805 mogą tobie pasować. 805 mają jeszcze jedną zaletę - są mocno zbudowane i dzięki temu chronią stopę przed ostrymi kamieniami od spodu i uderzeniami w rejon palców. Ta 'mocna' budowa jest z drugiej strony ich wadą. Zwiększa ich ciężar i czyni je mało elastycznymi. W efekcie, w butach serii osiemset nie można poruszać się szybko. Kolejną cechą butów serii osiemset jest według mnie bardzo słaby system sznurowania, który po pewnym czasie traci ucisk i powoduje latanie stopy wewnątrz buta.
Dla ciekawostki - NB serii osiemset są najbardziej popularnymi butami trailowymi w USA ... właśnie dlatego gdyż są uszyte dla wielkich amerykańskich facetów.
Dla ciekawostki - NB serii osiemset są najbardziej popularnymi butami trailowymi w USA ... właśnie dlatego gdyż są uszyte dla wielkich amerykańskich facetów.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- konop
- Dyskutant
Dzięki Radek!
Na pewno na Śnieżkę pobiegnę woooolllnnnymmm tempem. Twoja opinia potwierdziła tylko moje pierwsze przypuszczenia po obejrzeniu butów. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Na pewno na Śnieżkę pobiegnę woooolllnnnymmm tempem. Twoja opinia potwierdziła tylko moje pierwsze przypuszczenia po obejrzeniu butów. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
konop
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Jerszu a wspominałem Ci przecież, że warto mieć na tą traskę min. dwie pary butówQuote: from jerszu on 12:26 pm on June 24, 2002
Właśnie głównym powodem przez który wycofałem
się z Sudeckiej setki były nieodpowiednie buty.
Może ktoś doradzi w czym biegać w górach?

W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
-
- Wyga
A jakże pamiętam i nawet miałem drugą parę
tylko,że były to buty świetne do biegania po
asfalcie ale nie po górach.Człowiek uczy się
na błędach,szkoda tylko,że na swoich.
tylko,że były to buty świetne do biegania po
asfalcie ale nie po górach.Człowiek uczy się
na błędach,szkoda tylko,że na swoich.
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Do biegania w górach najlepsze są buty crossowe - z głębokim bieżnikiem
Powinny też być dobrze obudowane aby chronić stopy przed wilgocią i kamieniami. Te knify też niestety wydedukowałem na bazie swoich niezbyt miłych doświadczeń.

W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)