Zegarek GPS do mierzenia dystansu

CSharpBeginner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nowy użytkownik forum na początku wita wszystkich, jestem Damian :)

Jestem początkującym biegaczem i potrzebuję zegarek domyślam się, że z GPS do mierzenia dystansu, który przebiegłem. Biegać będę po lesie jeżeli to jest jakimś kryterium. Nie potrzebuję żadnych interwałów i nie wiadomo jakich opcji, jedyne co to dokładne mierzenie dystansu, godzina i stoper ile już biegnę, nic więcej mi nie potrzeba. Cena wiadomo koło ~~500zł.

Z góry dziękuję za pomoc
Damian
PKO
golin
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Garmin 10 albo kalenji 300 ;)
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chyba prościej i taniej wykorzystać telefon komórkowy z gps

No i warto pamiętać, że te proste pulsometry nie mają funkcji zegarka (przynajmniej garmin nie ma) - to dla niektórych też dodatkowy minus.
zgodnie z naturą!
CSharpBeginner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak wygląda sytuacja z tymi zegarkami i bieganiem po lesie? Kompletnie się nie znam więc może się ośmieszę, ale warto zapytać:) Z sygnałem GPS do tych zegarków przez drzewa czy coś nie będzie problemów? Mam komórkę Xperie Neo V więc na pewno sprawdzę jak się sprawuje z jakimś programem, ale GPS raczej w niej nie będzie za dobry, ale zobaczymy :)
lager23
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51.16

Nieprzeczytany post

Xperia neo V ma swietny GPS. Mowie serio, tak samo dokladny jak w Garminach czy innych zegarkach, a fapie fixa (czyli polaczenie z satelitami) w sekunde w kazdych warunkach (i to bez polaczenia z internetem - mi lapie nawet w bloku...). Wiem bo przebieglem z nia 1000km. Przesiadlem sie na zegarek Geonaute OnMove500 bo z komorka ciezko robic interwaly w deszczu i generalnie jest mniej wygodna, ale sama dokladnosc pomiaru jest idealna. Wiec poki co mozesz spokojnie biegac z telefonem. Zainstaluj Endomondo albo inna aplikacje i sam zobacz. Co do sygnalu w lesie to ani Xperia ani Onmove nigdy nie mialo z tym problemow (a biegam czasami po Puszczy Augustowskiej, w gestym lesie, nie zawsze po glownych drogach). Zacznij od telefonu, nic Cie to nie kosztuje, a zobaczysz czy bedziesz potrzebowal sie przesiadac.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lager23 pisze:Xperia neo V ma swietny GPS. Mowie serio, tak samo dokladny jak w Garminach czy innych zegarkach, a fapie fixa (czyli polaczenie z satelitami) w sekunde w kazdych warunkach (i to bez polaczenia z internetem - mi lapie nawet w bloku...).
Potwierdzam. Naprawdę Neo V świetnie pracowała mi z endomondo, rysowała ślad bez zygzaków i błyskawicznie fixowała satelity - ja miałem włączone wspomaganie netem :) i wersje pro. Niedawno zdarzyło się jej kilka razy, że nagle zameldowała utratę sygnału GPS, ale tylko na krótkie chwile. Trzeba dodać jeszcze coś, co akurat Xperię wyróżnia na tle innych smartów - obsługuje ANT+, co pozwala dokupić choćby z drugiej ręki pasek HR Garmina, a wtedy masz na komórce i po biegu na wykresie również swoje tętno :) :).
Galaxy III Samunga, niby znacznie lepsza technologicznie, nawet nie leżała z kanciatym trackiem obok Neo V-ki.
Obecnie Garmin 610 kreśli ślad równie znakomicie, a znalazł się na dłoni z takich samych powodów, jak u @lager-a, czyli komfortu biegania np. w deszczu. Tu ciekawe spostrzeżenie Magdy, koleżanki, z którą biegam. Kupiła niedawno dobrą (muszę podpytać dokładnie jaką) opaskę na ramię na telefon i pobiegła "połówkę" - mimo tego, że była polewana wodą telefon przeżył i został ochroniony...Niestety ja zużyłem kilka opasek i każda miała średnią żywotność, zwłaszcza rzep do zapinania.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ