[Software] Garmin Fit - test i opinie

mwozniak00
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Że jestem człowiekiem cały czas szukającym najlepszego rozwiązania który ostatnio zainteresował się "zegarkami" Garmina, postanowiłem najpierw przetestować aplikację mobilną czyli Gramin FIT na Androida.

W sumie sama aplikacja nie wygląda oszałamiająco ale przecież podczas biegu nie zwraca się na to uwagi.

[Plusy]
-Dobrze wylicza trasę
-Automatycznie wrzuca dane na Garmin Connect (Jeden z lepszych portali)
-Minimalistyczny
-Dobre wykresy

[Minusy]
-Brak autopauzy (przydaje się na światłach jak się czeka)
-Brak powiadomień głosowych
-Współpracuje tylko z pulsometrami ANT+ (mało telefonów posiada ten moduł)

[Zastanawiające]
Biegłem bez przerw (jedynie na 10s odebrałem telefon) a na Garmin connect mam:
Czas: 1:04:30
Czas ruchu: 48:08
Dlaczego tak wielka różnica skoro był to ciągły bieg ??

[Opinia/Ocena]
W sumie "7/10" bo boli że się wolno rozwija, a i komendy głosowe by się przydały bo o ile na zegarek można co chwilę zerknąć o tyle na telefon raczej nie.

A wy jakie macie opinie na ten temat, ktoś biega z Garmin Fit ??

PS. No i ciągle się zastanawiam biegać z telefonem czy zainwestować w zegarek. (W sumie z zegarka spokojnie mogę wgrywać biegi do np. Endomondo)
PKO
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mwozniak00 pisze:No i ciągle się zastanawiam biegać z telefonem czy zainwestować w zegarek. (W sumie z zegarka spokojnie mogę wgrywać biegi do np. Endomondo)
Nie jesteś osamotniony...Zegarek ma ta przewagę, że w burzy i deszczu biegniesz sobie leciutko i bez stresu...Ja właśnie oswajam się z zakupem biegowego "cuda", a że w naszych realiach wydatek to odczuwalny, tym większa celebra temu towarzysząca ;) ;)....W środę, o czym pisałem w blogu, jak na potwierdzenie słów, mijałem chłopaka, który zmuszony był przeczekiwać deszcz pod drzewami, bo nie miał co zrobić z telefonem. Ja miałem plecak z pokrowcem, w nim mały komis sprzętu naszej grupki :D , więc biegłem dalej, ale problem jest...
Endo w komórce (czy każda inna apka) to świetna i większości darmowa - dla posiadaczy smartfonów - rzecz, ma kilka wad jednak. Pomijam dokładności GPSa - co jeden model telefonu, to inne, pomijam też samo funkcjonowanie softu - naszej koleżance raz zapisze trasę, innym zwiesi się lub zerwie wiele razy, a na koniec pomijam, że np. endo pazerne zrobiło się na kasę i każe płacić sobie za wiele, to telefon przegrywa np. z Garminowymi zegarkami wygodą użytkowania i Garmin Center, gdzie gromadzisz dane, a także możesz je współdzielić z innymi "garminowcami". Ważne, że skoro przywykłeś - jak ja - do społeczności endo, możesz dalej zrzucać pliki z zegarka do gpx-a i wgrywać na endo........
I byłoby w ogóle super, gdyby nie ta...cena zegarków, która nie różni się od zachodniej...
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
mwozniak00
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie. Dlatego ten dylemat jest. Sam z chęcią przeszedł bym na zegarek, lecz moja żona jest w ciąży (bliźniaki) dlatego muszę być non stop przy telefonie. Dlatego taki duży dylemat. Ale Garmin 210 kusi ;)
A co do samego Garmin Fit to ładnie współpracuje z Garmin Connect i dokładność na moim LG 4X HD jest do przyjęcia:
http://connect.garmin.com:80/activity/embed/320749360

PS. Chyba półmaraton Wrocławski będe miegł z koszulką: "Zbieram na bliźniaki" ;) :P
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mwozniak00 a widzisz, ja mam identyczną sytuację, tyle że spodziewamy się z żoną jednego dziecka :) no i kusi bardziej Geonaute 500 niż ten garmin :)
mwozniak00
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mungo pisze:mwozniak00 a widzisz, ja mam identyczną sytuację, tyle że spodziewamy się z żoną jednego dziecka :) no i kusi bardziej Geonaute 500 niż ten garmin :)
Zrobił nam się mały OT ale co tam:
Właśnie czytałem o Geonaute 700 i opcje fajne etc... Sam nie wiem, jednak Garmin to Garmin ;) Ktoś wie jak z dokładnością pomiarów Geonaute vs Garmin ? Albo z jakich modułów GPS korzystają?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ