Timex HRM

eMeM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pojawily sie nowe modele Timexa Ironman z wbudowanym monitorem pulsu. Mozna o tym poczytac na stronie
www.timex.com. Od lat uzywam zegarka Timex Ironman
i bardzo sie do niego przyzwyczailem, stad moje zainteresowanie tymi HRMs. Czy ktos z Was ma juz jakies
doswiadczenia? Np. jak wypadaja w porownaniu z Polarami?
Ceny sa podobne, $100-140, inna sprawa - gdzie i za ile w Polsce?
eMeM
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podstawową wadą Polarów jest firma, która je  sprzedaje.Ciężko od nich wyciągnąć jakiekolwiek informacje i niestety są chyba jedynym sprzedawcą tego sprzętu w Polsce (pewnie dlatego przewraca im się w głowie).Wadą mniej istotną jest nieco pretensjonalny wygląd.
W porównaniu z timexem zaletą jest przede wszystkim możliwość wspólpracy z komputerem.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Częściowo zgadzam sie z Tobą.Rzeczywiscie coś trudno wyciągnąć  od nich informację.Pewna liczba osób w tym moi znajomi kupili Polar serii S bez instrukcji po Polsku.Kiedyś przez przypadek na ich stronie internetowej  znalazłem informację o tym,że są gotowe polskie instrukcje na ich stronach w formacie PDF.Patrzę i rzeczywiście są.Wprawdzie  do S 210 nie ale do dwóch innych tak.Dałem cynk do znajomych,lecz niestety po paru dniach instrukcje straciły się z ich strony i nie zdążyli ich skopiować.Czemu nie ma ich do tej pory i co im w tym przeszkadzało,że sobie tam były nie rozumiem?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W głowie mi się nie przewróciło. Zbieram plon opóźnienia w produkcji S-serii. Klienci czekali tak długo, że wysłałem im Polary natychmiast po otrzymaniu ich z Finlandii. Bez instrukcji bo tych było 6 po ok. 90 stron do przetłumaczenia.
Niestety instrukcji nie ma na stronie z tej prostej przyczyny, że jest to jedyna obrona mojej malutkiej firmy przed globalizacją, importem Polara i sprzedażą wbrew jakimkolwiek polskim przepisom przez duże firmy europejskie (m.in. go sport). Każdy kto kupuje u mnie Polara otrzymuje instrukcję w j. polskim i podstawowe informacje np. przez telefon jak korzystać z Polara. Znajomi, którzy kupili na początku sprzedaży S-serii Polary bez instrukcji, zawsze mogą te instrukcje otrzymać w wersji elektronicznej lub drukowanej.

Chciałbym wiedzieć jakie informacje chcecie ode mnie wyciągnąć a których nie otrzymaliście np. na stronie www.sportprofil.pl lub www.polar.fi lub na tym forum?

Czy Sigma Sport czy Timex prowadzi np. poradnik treningowy tak jak Polar?
Monitor pracy serca niezależnie czy jest to Polar, Timex czy Sigma Sport jest tylko narzędziem i od użytkownika zależy jak to narzędzie wykorzystać.
Każda linia Polara ma nowe rozwiązania przeznaczone dla różnych grup użytkowników pomocne w treningu. Konstruktorzy zakładali znikomą wiedzę na temat treningu w przypadku początkujących i podstawowe wiadomości w przypadku entuzjastów ukierunkowanych na sport. Są zatem w programie poszczególnych modeli testy określające strefy intensywności w zależności od stawianych celów jak również testy określające np. wielkość zmęczenia lub efekty treningowe. Jakikolwiek monitor pracy serca, pulsometr czy tętnomierz zmusza do myślenia i do poznawania własnego organizmu. Im więcej informacji dostarcza tym większy kłopot i trudniej podjąć decyzję.
Dlatego zadajcie sobie pytanie czy naprawdę pomiar tętna jest Wam potrzebny? Czy to nie jest dodatkowy kłopot? Przecież bieganie jest proste i naturalne zatem po co go komplikować?

R.
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakiś czas temu ukazała się na forum oferta między innymi na :
"Polar Coach - pamięć, program PC Coach, przekaz danych do PC przez mikrofon - cena 400 zł".
Ponieważ obecnie używany pulsomierz przestał mi wystarczać zadzwoniłem, żeby uzyskać dodatkowe informacje ( brak opisu tego modelu na www ) i złożyć zamówienie.Niestety pani, która odebrała telefon nic nie wiedzała ani o tej ofercie ani o tym jak działają inne Polary ( interesowały mnie S-410 lub S-610 i różnice pomiędzy programami komputerowymi, z którymi współpracują).Pani poprosiła o zostawienie numeru telefonu i obiecała, że ktoś do mnie zadzwoni.
Pewnie się już na ten telefon nie doczekam.
Podobnie jak na odpowiedź na pytanie czy jest szansa na ciąg dalszy  tekstu pt. "Sterowanie treningiem".
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie jestem po rozmowie z panią z biura. Oddzwaniamy na wszystkei telefony. Być może Twój telefon nie odpowiadał. Jeżeli masz problem zawse możesz wysłać e-maila. Również na wszystkie odpowiadam.
Umieściłem dwa razy ofertę tanich Polarów po tym jak zaczęliście narzekać, że są drogie. Ale to było o dwa razy za dużo. Bieganie.pl nie jest stroną komercyjną i w dodatku moją dlatego nie mogę umieszczać żadnych ofert. (Adamm jeszcze raz przepraszam)
Na stronie nie ma opisu Coacha bo nie ma go już w ofercie. Pani z biura wie podstawowe dane dotyczące poszczególnych modeli i być może Twoje pytania były zbyt szczegółowe. Dokładne opisy i informacje dotyczące programów są na stronach w sieci. Sprawa drugiej części tekstu o sterowaniu treningiem jest nieco skomplikowana. Nic nie dzieje się na forum po pierwszej części. Nie widzę, żeby ktoś pisał o sprawdzianach, o zmianach pod wpływem treningu itd. Po prostu brak motywacji z mojej strony do poświęcenia kilku dni na napisanie tekstu.

R.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem jedną z osób, które skorzystały z oferty Pana Ryszarda zamieszczonej w Forum i jestem z tego bardzo zadowolony. Żaden z moich e-maili skierowanych do firmy Sport Profil nie pozostał bez odpowiedzi, a zamówienie zostało zrealizowane szybko i sprawnie.

Drugą sprawą jest możliwość skorzystania z porad Pana Ryszarda w ramach Forum - temat "Trening z Polarem - Jak zacząć?" (przepraszam, ale jakoś kolegi JackaZ tam nie znalazłem...), jak również z opisanych metod sterowania treningiem. Również z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy, ale dostając coś z dobrej woli dającego wcale nie naciskam żeby to natychmiast dostać...

Pozdrawiam,
Bennet
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
KAZAN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam !
Jacku, odnośnie Polar Coach to faktycznie jakiś czas temu ukazała się oferta sprzedaży tego modelu. Jednak był to tylko jeden egzemplarz, który kupiłem i jestem z niego zadowolony(instrukcja była po polsku). Co się zaś tyczy informacji to zawsze otrzymałem od Pana Ryszarda e-maila, gdyż tylko w ten sposób porozumiewałem się ( nie zamieszczałem informacji na Forum lecz pisałem na adres Pana Ryszarda). Wracając do artykułów o treningu biegowym to powinniśmy być wdzięczni za otrzymane wiadomości. Przede wszystkim pamiętajmy, że Pan Ryszard nie jest zatrudniony na etacie w Bieganiu i to co pisze to jedynie jego dobra wola. Więc cieszmy się z tego co mamy bo nie sądzę aby te wiadomości były zawarte w ogólnie dostępnych książkach( sam wertowałem literaturę, wiele rzeczy można się dowiedzieć z publikacji naukowych pracowników AWF-ów, oczywiście tych, którzy zajmują się biegami).
Pozdrawiam J. 
Jarek
eMeM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wyglada na to, ze moje niewinne pytanie o porownanie
Timexa z Polarem wywolalo wymiane pogladow bardziej na temat
firmy Sport Profil niz HRMs.

Wracajac do mojego pytania, trudno podejmuje sie decyzje o wydaniu 500-600 zl na podstawie lakonicznych informacji
ze stron www. Timex ma na swoich stronach animowana symulacje (w shockwave) obslugi HRM, pozwalajaca - tak jak
w sklepie - "obmacac" towar przed zakupem. Ale nie wszystko
jest opisane. Np. domyslam sie tylko, ze transmisja z czujnika nie jest u nich kodowana, bo nic o tym nie pisza.
Stad pytanie jak sie spisuja Timexy w praktyce.
Z drugiej strony, Timex Ironman ma bardzo wygodne w obsludze, od lat takie same (dla przyzwyczajonych,
takich jak ja, to wazne) funkcje
zegarowe: stoper z pokazna liczba laps (w tych HRM do 100),
kilka trybow tzw. countdown timer, strefy czasowe itd. W opisach Polarow brak dokladnych szczegolow na ten temat. Obsluge Timexa
mam juz od lat "w palcach", wiec inny uklad przyciskow i funkcji to klopot - przynajmniej przez jakis czas (tu sugestia dla P. Ryszarda, by na stronach Sport Profil
dodac interaktywna symulacje obslugi typowego Polara
na wzor tej u Timexa).

Na podstawie opisow wydaje mi sie, ze Timex HRM z pamiecia porownywalny jest z grubsza z Polarem S210. Ale jak to wyglada w szczegolach i w praktyce?
eMeM
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

eMeMie,
kilka lat temu były wersje demo kilku monitorków. Były również na dyskietkach, były wersje demo programów. W tej chwili jest na rynku 38 modeli Polarów. Jak sądzisz, które modele umieścić na stronie? Jest 8 programów na rynku. Czy też umieścić wszystkie?
Do modeli S-610,710 i 810 dołączana jest płytka z programem PPP 3.0, broszurkami w wersji elektronicznej i symulacją działania przycisków.
Myślę, że wszystkie informacje na interesujące Cię tematy znajdziesz na stronie www.polar.fi Jest w języku angielskim ale myślę, że to najmniejszy problem. Strona jest bardzo obszerna.
Przyciski Polara też są zawsze w tym samym miejscu a szczególnie czerwony przycisk międzyczasów. Między innymi po tym przycisku można rozpoznać Polar już z daleka.
A Timexy są rzeczywiście piękne i myślę, że również bardzo dobre. Ja wolę jednak Polara.

R.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz już rozumiem dlaczego nie ma instrukcji do Polarów na stronie Sportprofil.Byłem ostatnio w Go Sporcie w zupełnie innej sprawie,ale zauważyłem u nich kilka modelów Polarów, w tym dwa z serii S.Na moje pytanie, czy mają instrukcje obsługi po polsku, pan zaczął wertować jakiś segregator w którym zobaczyłem  dokładnie wydrukowane strony z internetu firmy Ryszarda.Powiedziałem,że nie interesują mnie dane techniczne tylko dokładna instrukcja obsługi w j.polskim.Niestety, pan wzruszył tylko  ramionami oświadczając,że nic więcej nie mają.
Na kolejne moje pytanie,czy nie wiedzą,że w myśl polskich przepisów mają sprzedawać towar z polską instrukcją,pan potwierdził moją sugestię,lecz stwierdził,że to sprawa kierownictwa.
 Jest teraz jasne,czemu Ryszard wycofał instrukcje z internetu.Można to zrozumieć.
 Teraz mój mały komentarz do tej sprawy.
Nie gniewaj sie Ryszardzie,jeśli poddaliśmy małej krytyce Twoją firmę.Jak to mówią: "Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi".My, potencjalni klienci chcemy mieć w miarę możliwości pełny dostęp do informacji i nie wiemy nic o zakulisowych walkach różnych firm o wpływy na rynku.Nie pochwalam działań Go Sporu i napewno nikomu nie polecę kupować tam Polarów.Bardzo mnie irytuje kompletny brak fachowości takich firm, w tym co sprzedają.Niestety na rynku taka postawa jest bardzo często spotykana.Mało jest prawdziwych fachowców,co to potrafiliby nie tylko sprzedawać,ale przede wszystkim doradzać kupującym.Twoja firma Ryszardzie jest tutaj wyjątkiem mimo drobnych zastrzeżeń które i tak zostały dzięki Tobie rozwiązane.Ja również jestem bardzo zadowolony z Polara jaki kupiłem kilka lat temu na Targach Rowerowych.Dostałem tam pełną,rzetelną informację na temat tego produktu.Poświęcono mi dużo czasu objaśniając zalety tego urządzenia.Sam również przekonałem się o zaletach Polara i dlatego wszystkim polecam jego zakup.

pozdrawiam      
Awatar użytkownika
WojtekS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za miłą obsługę przy zakupie POLARA S210, który jest 100 razy lepszy od TIMEXA
Awatar użytkownika
WojtekS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szczególnie dziękuję Pani E. która wykazała sie szczególną cierpliwości przy składaniu zamówienia i dziwią mnie zarzuty pod kątem złej obsługi
Również wielkie dzięki dla Pana Ryszarda, który udzielił mi wielu fachowych rad. A że jest fachowcem świadczą wyniki WISŁY Kraków, którą Trenuje.
Awatar użytkownika
WojtekS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wracając do porównania TIMEXA z POLAREM, to zadałem sobie trud i poszedłem do sklepu w Krakowie przy ul. Floriańskiej, aby dowiedzieć się o możliwościach Monitora Pracy Serca firmy TIMEX. Ku mojemu dużemu rozczarowani przekonałem się, że tylko ceną można go porównać z Modelem S-210 Firmy POLAR.
Porównanie cenowe wypadło:
TIMEX ok 540zł
POLAR S210 599zł - 10% dla uczestników forum to ceny zbliżone.
Ale gdy zapytałem sprzedającego o możliwości TIMEXA oraz o instrukcje obsługi, to porównanie samo się nasuwa. Po pierwsze udzielona informacja ograniczyła się tylko do wypowiedzi, iż urządzenie to służy do pomiaru pulsu i tyle, natomiast instrukcja zawierała tylko kilkanaście kartek z bardzo ogólnymi szczegółami co do jego możliwości.
Dla porównania Instrukcja Polara S-210 zawiera kilkadziesiąt stron, bo po prostu jest o czym pisać.
Mogę się pochwalić, że przestudiowałem funkcje Polara i zauważyłem kolosalne różnice na jego korzyść.
Nie wypada chwalić jednego, narzekając na drugi więc powiem krótko o zaletach POLARA:
1. Możliwość zaprogramowania 5 treningów (odmiennych)
2. Możliwość automatycznego przełączania poszczególnych stref wysiłku: dla przykładu Rozgrzewka, faza główna, schodzenie
3. Możliwość nazwania poszczególnych treningów.
4. Precyzyjne dane na temat przeprowadzonego treningu tj. czasów w strefach, dla poszczególnych stref, lapów itp.
5. Wiele możliwości konfiguracji wyglądu zawartości wyświetlacza: Spalane kalorie, nr. lap. międzyczasy, godzina, stoper , % HR, HR średnie, aktualne HR i inne.
6. Automatyczne podświetlanie poprzez przysunięcie odbiornika do nadajnika.
7. Test na HR MAX, FitnesTEST obliczany na podstawie danych osobistych tj. Waga, wzrost, wiek, poziom aktywności
Zalet jest wiele bo można by pisać i pisać, ale chcę pozostawić resztę dla przyjemności poznawania jego dużych możliwości. Kolejnym porównywanym elementem była jakość udzielanych informacji w sklepie z TIMEXAMI, a w firmie Pana Ryszarda?
Opiszę to porównaniem, że jest to tak jakby porównać malucha Fiat 126 z BMW.
Oczywiście BMW (to jasne że POLAR)

Polecam markę POLAR bo jest to profesjonalny sprzęt

P.S. Skoro używa jej mistrz świata i mistrz olimpijski ....
To chyba dobry wybór ?
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtkuS,
pewnie nie tylko ja umieram z ciekawosci o ten program komputerowy do Polarow.
Czy udalo Ci sie juz zapoznac z nim na tyle, aby cos nam opowiedziec?
ODPOWIEDZ