Między nami a butami

Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W dziale Sprzęt możecie znaleźć nowy materiał:

Radosław Wieliczko
Między nami a butami
Na warsztacie Radka znalazły się produkowane specjalnie dla biegaczy przez firmy Adidas i Newline - skarpety biegowe.

- czytaj -
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
New Balance but biegowy
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

uzupelniajac informacje handlowa:
w w-wie skarpety newline dostepne sa na broniewskiego (30 zl).
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie bardzo techniczne,  mam zamiar kupic buty, ale mam jeden problem, ilosc potu wydzielanego przez moj organizm, a co za tym idzie bardzo szybko powstajace odciski na nogach, a to niestety bardzo przeszkadza .... nie wiem co jest tu dobre, cienka skarpeta, czy raczej gruba, no i jak dobrac buty? uprawiam duzo sportow i raczej zawsze mam z tym problem , tylko ze teraz nie jest to godzina dziennie a dwie- trzy, i niestety moje stopy zaczynaja bardzo dziwnie wygladac, uzywam talku, ale nie zabardzo to pomaga,  
aga
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jesli chodzi o dobor skarpet na twoim miejscu zwrocilbym uwage
raczej na material niz na grubosc. Mialem podobne problemy
biegajac w bawelnianych skarpetkach (frotkach) Kilka razy zdazylo
mi sie ze wilgotna skarpetka ( od potu lub wilgoci z zewnatrz) zawijala
sie w bucie - i odcisk gotowy. Teraz biegam w coolmax'owych skarpetkach
(mam ich dwa rodzaje newline - jak w tescie i asics'a) i jestem z nich
b. zadowolony. Maraton warszawski - 4,5 godziny ( nie twierdze ze
caly czas bieglem ;) ) - na stopach ani sladu.
Generalnie IMHO przy wyborze skarpetek zwroc uwage na to aby
material "wydalal" wilgoc, a skarpetka dokladnie opinala stope.
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Potwierdzam słowa Festina. Zdolność odprowadzenia potu zależy w małym stopniu od grubości skarpety. Decyduje o tym głównie użyty materiał. Grubość skarpet związana jest natomiast z dopasowaniem naszej stopy do buta. Dlatego ja używam cienkich gdy but opina dosyć mocno stopę i grubych, gdy wnętrze buta jest dosyć obszerne i trzeba je czymś 'zatkać'. Na marginesie dodam, że niektórzy producenci szyją skarpety dwuwarstwowe - specjalnie do walki z odciskami. Dwie warstwy materiału podobno są mniej podatne na tarcie miedzy stopą a butem, które jest główną przyczyną odcisków. Zwróciłbym również uwagę na właściwy dobór butów. Według mnie - buty, które powodują otarcia na stopie, po prostu nie pasują do niej i trzeba znaleźć inny model. Mam wrażenie, że są marki, które wytwarzają buty o bardziej ergonomicznym kształcie, co w efekcie zapobiega powstawaniu otarć. Bazując na moich doświadczeniach muszę przyznać, że prawie każdy but firmy Nike i Adidas obcierał mnie. Z drugiej strony mam Asics, Mizuno, których produkty są zawsze neutralne dla mnie. Zaznaczam jednak, że to co pasuje bądź nie pasuje dla moich stóp, nie musi byc zgodne doświadzceniem pozostałych ludzi. Innymi słowy, moje spostrzeżenia o pewnych markach, mogą nie znaleźć potwierdzenia u innych biegaczy ;)
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Święte słowa :taktak:
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
ODPOWIEDZ