Jestem początkujący i bieganie ma być dla mnie
treningiem uzupełniającym (uprawiam inny sport).
Szukam w miarę tanich, dobrych butów do marszobiegów i biegania rekreacyjnego.
Widziałem w sklepie modele Cyclone i Hopkinton
f-my Reebok - są w miarę tanie, ale nic na ich temat nie wiem.Może ktoś mógłby mi pomóc
pozdrawiam
Gason
ps. tylko nie piszcie mi że najlepiej kupic Adidasy za
500 PLN :-)
Buty dla początkującego
- adamm
- Administrator
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Tanie i dobre zwykle nie chodzą w parze. Częściej zdarza się para "drogie i wcale nie takie dobre" 
Przymierz jak najwięcej (ale bez przesady
) par zanim się zdecydujesz. Kupuj ze środka przedziału cenowego. Do firmy Reebok nic nie mam - moja mama nosie ich buty - bardzo ładne. Ale jakoś nie mam do nich zaufania...

Przymierz jak najwięcej (ale bez przesady

[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- kroch
- Wyga
Ja z Reebok'ami miałem same problemy.
Nie dość, że nie były zbyt tanie 250zl to w dodatku
amortyzacja byla do banie (miałem model bez DMX).
Natomiast moja żona, po kupnie Reebok'ów
(te ponoć miały być super no i miały DMX) nabawiła
się takich otarć, że musiała zmienić buty na inne (NB).
Generalnie w Reebokach niepodoba mi się to że mają mało
miejsca na palce i stosunek cena/jakośc jest mizerny.
Tobie polecił bym buty New Balance np. NB M714, NB M729
powinny być dostępne za jakieś 230 zł, lub buty firmy asics. Lecz zanim kupisz kamasze poczytaj sobie artykuły o butach biegowych w dziale sprzęt.
Pozdrawiam
Kroch
Nie dość, że nie były zbyt tanie 250zl to w dodatku
amortyzacja byla do banie (miałem model bez DMX).
Natomiast moja żona, po kupnie Reebok'ów
(te ponoć miały być super no i miały DMX) nabawiła
się takich otarć, że musiała zmienić buty na inne (NB).
Generalnie w Reebokach niepodoba mi się to że mają mało
miejsca na palce i stosunek cena/jakośc jest mizerny.
Tobie polecił bym buty New Balance np. NB M714, NB M729
powinny być dostępne za jakieś 230 zł, lub buty firmy asics. Lecz zanim kupisz kamasze poczytaj sobie artykuły o butach biegowych w dziale sprzęt.
Pozdrawiam
Kroch
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za rady.
Sprawdziłem sobie - wynika że mam coś pośredniego pomiędzy średnią a małą pronacją (w kierunku tej ostatniej).
Byłem w paru sklepach i sprzedawcy "błyskali" fachowością tzn. nic nie potrafili doradzić ani powiedzieć o oferowanym sprzęcie.
W związku z tym mam 2 pytania:
1. Czy jest może tutaj ktoś kto orientuje się czy jest w Krakowie jakiś specjalistyczny sklep z fachową obsługą (i szerszym asortymentem)?
2. Widziałem w sklepie New Balance M703 ale z kształtem SL1.
Czy będzie to wielkim problemem (kontuzje, urazy) dla moich stóp jeśli byłbym używał SL1 zamiast SL2?
pozdrawiam
Gason
Sprawdziłem sobie - wynika że mam coś pośredniego pomiędzy średnią a małą pronacją (w kierunku tej ostatniej).
Byłem w paru sklepach i sprzedawcy "błyskali" fachowością tzn. nic nie potrafili doradzić ani powiedzieć o oferowanym sprzęcie.
W związku z tym mam 2 pytania:
1. Czy jest może tutaj ktoś kto orientuje się czy jest w Krakowie jakiś specjalistyczny sklep z fachową obsługą (i szerszym asortymentem)?
2. Widziałem w sklepie New Balance M703 ale z kształtem SL1.
Czy będzie to wielkim problemem (kontuzje, urazy) dla moich stóp jeśli byłbym używał SL1 zamiast SL2?
pozdrawiam
Gason
- RadekW
- Stary Wyga
Myślę, że jeżeli masz 'standardowy' kształt stopy to nie będziesz miał problemów zarówno z SL-1 czy SL-2, gdyż oba kształty mają odpowiadac stopom 'normalnym', a róznica między zakrzywieniami SL-1 i SL-2 jest minimalna. O ile pamietam to model mający SL-1 ma mniejsze zakrzywienie co wpływa na wzrost stabilności buta.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
biegam w adidasach i nie zamierzam ich zmieniac, zaczalem od najzwyklejszych za bodajze 90pln, potem mialem przykre doswiadczenie z A. OOzwego - do 10 km OK potem obtarcia. Ojciec sie ucieszyl dostal prawie nowki
. Potem byly A.Response - rewelka. Teraz znowu jakieś A. za niecale 160 PLN (kupione w niemczech bo w Bolondzie przeciez takich tanich sie nie dostanie) jestem z nich bardzo zadowolony. Reeboka nie polecam
- moja żona pracuje w Makro i twierdzi ze sa to buty na które było najwiecej reklamacji.

[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
- irko
- Rozgrzewający Się
Ostatnio można kupić buty Puma Trinomic w hiperach Real I Auchan od 99 do 119 PLN i to są obecnie najtańsze i najlepsze buty dla początkującego, za tak niską cenę.
Irek Sikorski