Który Garmin - prośba o radę

Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy możecie mi powiedzieć, który z Garminów do 700 zł ma bez konieczności przełączania widoków pokazane prędkość, dystans i czas oraz ma możliwość ustawiania interwałów (chodzi o sygnał umożliwiający rożne czasy na bieg/marsz)? Zegarek na szczupłą, damską rękę więc żadne busole nie wchodzą w grę. Przeczytałam chyba wszystko co jest na forum ale już się kompletnie pogubiłam. Czy dobrze rozumiem, że 110 nie ma funkcji interwałów? Czyli w grę wchodzą 210 i 405?
Pomóżcie proszę, bo ja mam już całkowity mętlik od tych opisów, testów i opinii.
o
PKO
Awatar użytkownika
Drimik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Stałem przed podobnym wyborem (z tym że ja mam szerokę rękę i dlatego odrzuciłem 405. Obecnie czekam na mojego Garmin 210 :) )

Polecam przeczytać ten wątek:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=31909

Z tego co piszesz wystarczyłby funkcjonalnie 210. Jest obecnie w Decathlon za 699 i jeśli nie masz tego sklepu w bobliżu to można kupić przez internet obecnie z dostawą za 0 PLN.
210 z tego co piszą ludzie jest wygodny na ręce i nie jest duży (sporo mniejszy a w zasadzie cieńszy od 405)

405 - jest z pulsometrem Premium o 200 PLN droższy od 210. (bez pulsometru da sie kupić za 690)
Tu możesz dowolnie konfigurować 3 ekrany i tworzyć na komputerze a następnie przenosić na zegarek zaawansowane treningi. Nie da się go wyłączyć!!!! Dużo osób narzeka na jego irytującą obsługę

Czyli do 700 PLN masz 210 z pulsometrem i 405 bez pulsometru

110 - nie ma funkcji interwałów
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Mój brat ostatnio kupił 405 i jest zadowolony. Ceny kształtują się tak, że za 500 zł możesz mieć 110, najprostrzy sprzęt bez żadnych funkcji. Za 690zł w Azymucie masz 405 a za 699zł 210-kę w Decathlonie i do tego masz monitor pracy serca.
Ja bym na Twoim miejscu kupił 405-kę. W chwili obecnej możesz nie potrzebować zaawansowanych funkcji ale kto wie czego będziesz potrzebwować np za pół roku. 210-ka też jest fajnym sprzętem i dodatkowo masz możliwość mierzenia pulsu. Wybór wg mnie jest pomiędzy 210 a 405. Musisz wypróbować w sklepie bo 405 ma obrotowy pierścień i niekoniecznie może Ci przypaść do gustu. Bratu nie przeszkadza a z zegarka jest jak pisałem bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślałam o 110, najbardziej mi się podoba zresztą, ale mi są potrzebne na ten moment interwały więc chyba nie ma sensu w niego inwestować niemałych jednak pieniędzy. Wiem, że ten 210 jest bardzo popularny i widziałem tę promocję w Decathlonie ale finansowo z dnia na dzień nie dam rady wyłożyć takiej kwoty. Na razie się tylko przymierzam.

Co znaczy, że 405 nie da się wyłączyć? I czy ten pierścień jest obrotowy czy dotykowy? Na stronie Azymutu napisali, że dotykowy.
o
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:405 ma obrotowy pierścień
nie obrotowy a dotykowy
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
Drimik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W tych zegarkach akumulator nie trzyma za długo:
- w 210 do 8 godzin treningu lub do 3 tygodni bez treningu
- w 405 do 8 godzin treningu lub do 2 tygodni bez treningu
Akumulator zastosowany w tych zegarkach nie lubi być rozładowany. Najlepiej jeśli jego poziom spadnie powiedzmy poniżej 50% naładować go do pełna. Pozostawienie rozładowanego akumulatora moze skrócić czas jego życia/zmniejszyć jego możliwości pracy.
Załóżmy że masz zimową przerę w treningach / albo odpukać kontuzje i nie ćwiczysz przez 2/3 miesiace:
- 210 możesz wyłaczyć i nie pożera prądu
- 405 nie wyłączysz bo nie ma takiej funkcjonalności musisz go co jakiś czas doładowywać i pamiętać o tym.

405 ma pierścień dotykowy. Często ludzie piszą że doprowadza ich do szału zwłaszcza jak np. mają zegarek pod kurtką/bluzą i otarcia materiału potrafią coś w zegarku poprzestawiać.
Problem też jest z obsługą jak zegarek jest troszkę zawilzony np. od pary/deszczu/spocone ręce - wtedy podobno wogóle nie można z nim dojść do porozumienia. Dlatego często uzytkownicy zablokowują ten pierścień (na szczęście jest taka opcja)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2013, 15:54 przez Drimik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kwestia tylko jak pada deszcz to zablokować ekranik :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
radslo1 pisze:405 ma obrotowy pierścień
nie obrotowy a dotykowy
oczywiście, że dotykowy. Sorry za błąd.
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, czyli metodą eliminacji zostaje 210.
Dzięki za konkretne opinie.
o
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

moim zdaniem z 110, 210, 405 najlepszy jest 405 ale tez cena jest najwieksza, ale to juz jest pojecie względne :) - najwazniejsza jest radosc z nowej zabawki i z biegania z nim :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
Drimik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fukcjonalnie 405 najlepszy - szkoda że 210 nie ma softu z 405 :hejhej:
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

110 nie ma funkcji interwałów, ale i z tym można sobie poradzić. Ja biegam z autookrążeniem na 1 km, więc podaje mi średnią z takiego odcinka (można ustawić też inne odległości). Jeśli biegnę 1 km szybko - 1 km wolno, nie ma problemu. Jeśli np. potrzebuję pobiec 1 km szybko a potem odpocząć kilkaset metrów, wtedy zatrzymują stoper i włączam go, kiedy zaczynam kolejny szybki kilometr.

Ogólnie brak interwałów nie jest dla mnie problemem, choć może to kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem, jak bym na to patrzył, gdybym pobawił się przez jakiś czas np. modelem 610 :)
Awatar użytkownika
det_gittes
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:14

Nieprzeczytany post

@Wilma: z wymienionych przez Ciebie funkcji tylko jednej brakuje zegarkowi Garmin Forerunner 10, a można go już mieć za około 500zł (ta funkcja to wyświetlanie na jednym ekranie 3 parametrów - ten zegarek może wyświetlać tylko dwa parametry na raz, ale za to można te dwa dowolnie skonfigurować, natomiast przełączanie na drugi ekran też jest bardzo proste). Opcja ekonomiczna, ale dla niezaawansowanych zupełnie sensowna.
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiecie, jak mam wydać tyle pieniędzy to bez sensu kupować coś, co nie do końca spełnia oczekiwania. Dlatego 10-tka odpada. Nie podoba mi się ani widok na wyświetlaczu, ani sam zegarek wizualnie.
Zainteresowaliscie mnie tą 405-ką choć mam wrażenie, że nie jest on tak popularny jak 210-ka i z czegoś to musi wynikać.
Mam jeszcze kilka pytań. Czy swoje zegarki rzeczywiście wyłączacie jeśli nie są używane przez kilka dni? Czy brak tej funkcji jest bardzo dużą wadą? I czy na drobną rękę zapnę taki zegarek bez problemu?
o
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wilma pisze:Zainteresowaliscie mnie tą 405-ką choć mam wrażenie, że nie jest on tak popularny jak 210-ka i z czegoś to musi wynikać.
Wynika z pierścienia. Albo się go kocha, albo nienawidzi. Zobacz jak działa w rzeczywistości, jeśli przypadnie do gustu - to bierz. W ciemno? Strach się bać. W 410 próbowano go naprawić, ale niesmak pozostał. Testerzy różnie się do tego wynalazku odnoszą, było trochę sceptycznych głosów (a w zasadzie większość - co przełożyło się na sprzedaż zegarka). Nie używałem, więc bym nie polecał bo może być mina. DCRainMaker poleca 210 zamiast 405/410 i tego bym się trzymał.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ