Suunto Ambit - jak włączyć alarm przekroczenia limitu HR
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Nie wiem jak włączyć w suunto ambit alarm dźwiękowy przekroczenia limitu HR.
Póki co o przekroczeniu limitu informuje mnie pionowa strzałka.
Zerkanie jednak co chwilę na zegarek jest cholernie denerwujące.
Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, ze alarm dźwiękowy powinien się uaktywnić
sekundę bądź dwie po przekroczeniu ustawionego limitu HR.
Mam nadzieję że taka funkcja istnieje a ja jedynie nie wiem jak ją włączyć.
Proszę o oświecenie, oby nie będzie trzeba było czekać na
aktualizację softu.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Bart
Nie wiem jak włączyć w suunto ambit alarm dźwiękowy przekroczenia limitu HR.
Póki co o przekroczeniu limitu informuje mnie pionowa strzałka.
Zerkanie jednak co chwilę na zegarek jest cholernie denerwujące.
Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, ze alarm dźwiękowy powinien się uaktywnić
sekundę bądź dwie po przekroczeniu ustawionego limitu HR.
Mam nadzieję że taka funkcja istnieje a ja jedynie nie wiem jak ją włączyć.
Proszę o oświecenie, oby nie będzie trzeba było czekać na
aktualizację softu.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Bart
-
- Rozgrzewający Się
to znowu ja;)
Czy nikt nie ma TEGO problemu z tym zegarkiem?
Wczoraj znowu lipa... nie było sygnału dźwiękowego, a kilka razy przekroczyłam limit HR.
Już zaczynam myśleć, że może mój egzemplarz jest wadliwy i będę musiał sprawdzić skuteczność międzynarodowej gwarancji.
Pozdr!
Bart
Czy nikt nie ma TEGO problemu z tym zegarkiem?
Wczoraj znowu lipa... nie było sygnału dźwiękowego, a kilka razy przekroczyłam limit HR.
Już zaczynam myśleć, że może mój egzemplarz jest wadliwy i będę musiał sprawdzić skuteczność międzynarodowej gwarancji.
Pozdr!
Bart
-
- Zaprawiony W Bojach
jakie masz ustawienia dźwięków zegarka?
-
- Rozgrzewający Się
Wszystkie dźwięki mam włączone.
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy.
Stworzyłem nowy tryb niestandardowy - Trial run limit HR 156. W ustawieniach określiłem max tętno na 156. To wszystko w http://www.movescount.com.
W ustawieniach osobistych zegarka tętno max mam ustawione na 190. Być może trzeba jeszcze przed wczytaniem trybu Trial run limit HR 156 dodatkowo zmienić HR max w zegarku na 156? Wydaje się bezsensowne, ale już wszystko przychodzi mi do głowy.
Dzięki!
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy.
Stworzyłem nowy tryb niestandardowy - Trial run limit HR 156. W ustawieniach określiłem max tętno na 156. To wszystko w http://www.movescount.com.
W ustawieniach osobistych zegarka tętno max mam ustawione na 190. Być może trzeba jeszcze przed wczytaniem trybu Trial run limit HR 156 dodatkowo zmienić HR max w zegarku na 156? Wydaje się bezsensowne, ale już wszystko przychodzi mi do głowy.
Dzięki!
-
- Zaprawiony W Bojach
ale co to znaczy, że utworzyles ten try niestandardowy, tzn, jakie konkretnie czynności wykonałeś?
nie, ustawienie Hrmax w zegarku nie ma tu nic do rzeczy, problem musi być gdzie indziej. najpierw myślałem, że może masz dźwieki po prostu wyłączone ale mówisz, że nie, to patrzmy dalej.
napisz teraz prosze jak ustawiłeś tryb zegarka z okreslonymi widełkami tętna oraz jak korzystasz z niego w zegarku podczas treningu.
nie, ustawienie Hrmax w zegarku nie ma tu nic do rzeczy, problem musi być gdzie indziej. najpierw myślałem, że może masz dźwieki po prostu wyłączone ale mówisz, że nie, to patrzmy dalej.
napisz teraz prosze jak ustawiłeś tryb zegarka z okreslonymi widełkami tętna oraz jak korzystasz z niego w zegarku podczas treningu.
-
- Rozgrzewający Się
Utworzyłem tryb niestandardowy. Jest on w zasadzie kalką trybu trial running.
W tym trybie niestandardowym Trial run limit hr 158, w ustawieniach zaawansowanych - włączone jest : "Wykorzystaj ten niestandardowy tryb w zegarku" oraz między innymi
"Wykorzystaj limity tętna". Limity ustawiłem na 130 - 158.
Wykonałem aktualizację i tryb niestandardowy jest "wgrany" do zegarka.
Uruchamiam go normalnie.
W chwili gdy przekraczam limit HR 158 pokazuje mi się pionowa strzałka sygnalizująca, że jestem nad limitem. Nie ma jednak informacji dźwiękowej.
Nigdy w tym trybie nie byłem ponad limitem dłużej niż 10 sekund, może sygnalizacja dźwiękowa następuje później?
W tym trybie niestandardowym Trial run limit hr 158, w ustawieniach zaawansowanych - włączone jest : "Wykorzystaj ten niestandardowy tryb w zegarku" oraz między innymi
"Wykorzystaj limity tętna". Limity ustawiłem na 130 - 158.
Wykonałem aktualizację i tryb niestandardowy jest "wgrany" do zegarka.
Uruchamiam go normalnie.
W chwili gdy przekraczam limit HR 158 pokazuje mi się pionowa strzałka sygnalizująca, że jestem nad limitem. Nie ma jednak informacji dźwiękowej.
Nigdy w tym trybie nie byłem ponad limitem dłużej niż 10 sekund, może sygnalizacja dźwiękowa następuje później?
-
- Zaprawiony W Bojach
odpowiedź z Suunto:
"Dear Sir/Madam,
Thank you for contacting Suunto.
Unfortunately there is no alarm in the HR limits of the Ambit. When you exceed the limit that you have set to the watch, you will only see the arrow pointing up or down, not hear the alarm. We are updating the Ambit software constantly so it is possible that in the future we will change the HR limit function so that you would also get an alarm when the limit is passed.
With best regards,
Suunto Help Desk"
czyli musisz czekać :P
"Dear Sir/Madam,
Thank you for contacting Suunto.
Unfortunately there is no alarm in the HR limits of the Ambit. When you exceed the limit that you have set to the watch, you will only see the arrow pointing up or down, not hear the alarm. We are updating the Ambit software constantly so it is possible that in the future we will change the HR limit function so that you would also get an alarm when the limit is passed.
With best regards,
Suunto Help Desk"
czyli musisz czekać :P