Endomondo, Runtastic, MapMyRun dokładność?

krisgaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, jestem biegaczowym żółtodziobem- ta wspaniała przygoda zaczęła się u mnie 4 miesiące temu. Pytanie do doświadczonych Forumowiczów- wszystkie wymienione w tytule posta aplikacje biegowe(uruchomione jednocześnie)pokazują inne dystanse w czasie treningu np. Runtastic- 10 km, MapMyRun 10,6, a najbardziej optymistyczny Endomondo ok 11-11.5 km.( Podobna jest sytuacja u mojego brata- u niego Endo też pokazuje nawet o 2 km więcej niż inne).Przy dłuższych dystansach różnice oczywiście jeszcze się powiększają oraz, co logiczne, przekładają się na inne parametry biegu np. średnie tempo itp. Dla wszystkich w/w aplikacji używam tego samego zestawu- Samsung Galaxy I9000 i zewnętrzny odbiornik GPS, co chyba nie ma znaczenia, bo wszystkie trzy programy działają jednocześnie w tych samych warunkach. Któremu według Waszego doświadczenia zaufać w kwestii dokładności pomiaru dystansu? A może po prostu kupić zegarek z GPS i pulsometrem- są dokładniejsze? Bardzo proszę o radę.
PKO
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to bardzo ciekawe co piszesz, ale z mojego doswiadczenia endomondo zaniza dystanse (z mojego wlasnego doswiadczenia, oraz wielu znajomych) - testowane na roznych telefonach i porownywane bezposredio z najwyzszym forerunnerem (edge tez byl testowany ale on do biegania sie nie nadaje, info od kumpla ktory przez chwile biegal z 3 roznymi gpsami na raz). najblizej rzeczywistosci z trackerow wypada w moim przypadku strava (tutaj znaczenie maja algorytmy na stronie www, bo nawet z tego samego gpxa strava pokaze inne dystanse i wzniosy niz endomondo)

a wiec wlasnie polecam wyciagnac 1 gpx (z endo sie np da) i przerzucic do pozostalych programow i wtedy zobaczysz co one pokaza.
krisgaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź, nie wiem jednak o co chodzi z tym wyciągnięciem 1 gpx :ojoj:
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

eksportujesz gpxa z endo (tudziez z ktoregos z pozostalych) i importujesz do pozostalych, zobacz czy wyniki beda inne niz bezposrednio z danych aplikacji - jesli sie okaze ze nie to - po pierwsze szkoda wlaczac kilka programow na raz skoro wyrzucaja one z siebie taki sam gpx - po dwa - j.w. - pomiar jest taki sam, inne sa natomiast algorytmy ktore przeliczaja go na dane typu dystans czy wznios. a ktorej aplikacji uzywac ? popros kogos zeby uzyczyl ci na jakis dluzszy bieg np wlasnie forerunnera a potem zobacz ktory program pokaze najblizszy niemu wynik - i z tego korzystaj (i jak pisalem wczesniej, zawsze mozesz uzyc pliku gpx zeby przeniesc trening do innego analizera)
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

krisgaj pisze:Dzięki za odpowiedź, nie wiem jednak o co chodzi z tym wyciągnięciem 1 gpx
Musisz wrzucić trening na portal endomondo.com i z portalu ściągnąć sobie plik .gpx (tam jest taka opcja - poszukaj). Ale, moim zdaniem, te 3 aplikacje generują różne pliki .gpx i każdy z nich osobno, wczytany do różnych portali, da podobny wynik.
A poza tym nie wiem, czy odpalenie jednocześnie trzech aplikacji na telefonie jest dobrym pomysłem tzn. nie jestem pewien czy I9000 radzi sobie dobrze z wielozadaniowością szczególnie przy pracy z modułem GPS. Możesz pogooglać ew. może ktoś się wypowie w temacie...
Chodzi o to, że te trzy aplikację "biją się" o dostęp do GPS i wtedy każda z nich może ostro przekłamywać. Ale jak zaznaczyłem, tego nie jestem pewien, nie znam się na I9000 za bardzo.
krunner
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

krunner pisze:
krisgaj pisze:Dzięki za odpowiedź, nie wiem jednak o co chodzi z tym wyciągnięciem 1 gpx
Chodzi o to, że te trzy aplikację "biją się" o dostęp do GPS i wtedy każda z nich może ostro przekłamywać.
To samo miałem pisać. Tym bardziej że rejestracja punktów trasy jest bardzo szybka.
Sprawdzałem moje trasy z geoportal i zgadza się odległość co do setnych km.
Pewnie każdy telefon ma inną jakość i dokładność GPS - ja w SGS II narzekać nie mogę.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wskazania dystansu w każdej z tych aplikacji mogą być bardzo różne, a wynika to głównie z algorytmów pomiaru odległości między punktami zarejestrowanymi przez GPS. Podejrzewam, że każda z nich często rejestruje punkty (np. co sekundę), a wskazania dystansu zależą od tego, co z tymi punktami zrobi. Najprostszy algorytm, to dodawanie do siebie długości odcinków między punktami (szerokość, długość geograficzna), bez żadnych korekt, uwzględnienia zmiany wysokości (istotne przy biegach w górach), odsiewu nierealnego pomiaru (np. skoki położenia, wskazujące na nierealne dla biegacza tempo powyżej 40 km/h).

Bawiłem się trochę programowaniem takich algorytmami i w mojej aplikacji daję użytkownikowi wybór opcji pomiaru w zależności od tego, jak dokładny ma GPS i czy nie porusza się w trudnym do pomiaru terenie (np. doliny górskiej, w których jest widziany przez niewiele satelitów). Te opcje to: częstotliwość pomiaru, uwzględnianie zmian wysokości (na bieżąco lub co określony odcinek), korekta pomiaru dłuższymi odcinkami (zakładam, że pomiar koryguję np. co 100 m, obliczam długość prostej między zmierzonymi punktami i dodaję kilka procent w zależności od tego, czy trasa jest kręta). Niestety, moja aplikacja na Androidzie jest na razie tylko kalkulatorem biegowym, nie ma trackera GPS. Pomiar działa na telefonach obsługujących Java.

Wcześniej miałem zewnętrzny GPS, teraz korzystam z modułu wbudowanego w moją Nokię 500. Kiedy biegam po górach i używam najprostszego algorytmu, to dystans jest znacząco zawyżany. Wynika to z dziwnych skoków położenia - zmierzone punkty oscylują wokół ścieżki, którą biegnę (raz w prawo, raz w lewo), więc suma długości odcinków jest większa, niż długość ścieżki. Pewnie też tak masz - spójrz na zrzut treningu na mapie. Pojawiasz się na działce sąsiada, czy dachu pobliskiego budynku.

W czasie moich biegów po górach najbardziej sprawdza się algorytm z korektą dystansu. Wczoraj robiliśmy z żoną bardzo długą wycieczkę biegową, ja z Nokią i RunCalc, ona z Garminem F305. Różnica naszych pomiarów na 36 km wyniosła tylko 10 m, jest to jednak duży przypadek:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... &tr_id=584

Jak napisali koledzy, dobrym pomysłem jest zgranie treningu do GPX i obliczenie dystansu innym algorytmem. Ja czasem wczytuję takiego GPX-a do SportTracks i porównuję pomiary (u mnie można to zrobić przez zapisanie pliku GPX na karcie pamięci w telefonie, lub wyeksportowanie z portalu). SportTracks może pokazać zupełnie inny dystans, niż aplikacja w telefonie. Tak z ciekawości, wrzuciłem GPX z tego treningu do ST - zamiast 36 km, pokazał 46,5 km, czyli różnica jest ogromna.

Wracając do Twojego problemu, musisz wyczuć, która aplikacja najbardziej wiarygodnie pokazuje dystans w określonych warunkach. Może się okazać, że Endomondo jest lepsze przy dobrej pogodzie na płaskich trasach, a MapMyRun pokazuje bardziej wiarygodny dystans przy kiepskim sygnale GPS. Pozostaje tylko fundamentalne pytanie, co to jest ten „wiarygodny dystans” ;-)
krisgaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Koledzy, skorzystam Waszych rad :)
krisgaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć, jeszcze trochę pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi. Czy Waszym zdaniem endomondo najdokładniej z w/w aplikacji liczy dystans, czy warto raczej kupić zegarek z GPS np Garmina 610? Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Endomondo, niestety, jest najmniej dokładne. Zawyża dystanse (wielokrotnie testowane vs strava, runkeeper i run-log) - może nie jakoś drastycznie, ale np. na długim wybieganiu miałem 17,3km w Endo vs 16,9km we wszystkich pozostałych (eksport gpx z endo, import do innych serwisów). runkeeper nie ma tego problemu, poza tym, to co zmierzy, porównuję sobie na portalu geocontext i nigdy się nie machnął nawet o 50m :)
Co do głównego Twego pytania - na pewno Garmin jest dokładniejszy niż apki komórkowe (chyba,że masz jakąś z ultra dokładnym odbiornikiem gps, desygnowaną dla amerykańskiej armii) ;) Tyle, że to duży wydatek :/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiem szczerze, że nie wiem jak to z tą dokładnościa endo jest. Odniosę się do Garmina. Używam 310XT i w pierwszej kolejności przerzucam trening na Garmin Center a później poprzez plugin garminowski wrzucam treningi na edno, run-loga, runkeepera i sportstracka. Wszędzie dystans jest taki sam jak na Garmin Center... oprócz runkeepera, który podaje mniejsze wartości.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Po ostatnich aktualizacjach Endomondo wskazuje moim zdaniem dystans bardzo dokładnie. Mam Garmina 110 oraz równolegle używam Endomondo i wskazania są niemal identyczne. Używałem przez kilka dni również Runtastic i jego wskazania (w porównianiu z Endomondo) były bardzo słabe. Tutaj masz test, który potwierdza moje odczucia: http://www.dajcie-mi-wygrac.pl/runtasti ... ucktastic/
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

krisgaj pisze:Cześć, jeszcze trochę pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi. Czy Waszym zdaniem endomondo najdokładniej z w/w aplikacji liczy dystans, czy warto raczej kupić zegarek z GPS np Garmina 610? Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi :)
Jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek, to zdecydowanie bierz Garmina. Pies drapał dokładność, w końcu 16.9 czy 17.3 to nie jakaś masakryczna różnica na treningu, ale wygoda i ergonomia korzystania z zegarka vs. z apki w telefonie to przepaść do sześcianu.

Telefon masz na ramieniu albo w saszetce, więc spoglądanie na niego jest uciążliwe, dodatkowo ekran się wygasza i trzeba odblokowywać (pewnie można to wyłączyć ale ile bateria pociągnie podświetlanie?). Raz zasmakujesz dobrego zegarka i przepadłeś ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ