Jack Wolfskin HIP & SIP (pas biodrowy)
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam,
Zapraszam do lektury testu tytułowego pasa: http://testyoutdoorowe.wordpress.com/20 ... -biodrowy/
Pas ciekawy, ale niestety nie do końca dobrze przemyślany i wykonany.
Pozdrawiam
Paweł
Zapraszam do lektury testu tytułowego pasa: http://testyoutdoorowe.wordpress.com/20 ... -biodrowy/
Pas ciekawy, ale niestety nie do końca dobrze przemyślany i wykonany.
Pozdrawiam
Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM

-
- Zaprawiony W Bojach
Ja z kolei mam bardzo mieszane uczucia co do tej recenzji - tego pasa na oczy nie widziałem (dopiero na zdjęciach), ale wg mnie pas biodrowy służy do noszenia na biodrach. No chyba, że posługujemy się definicjami wojskowymi, typu do czego służy chlebak. Na zdjęciach zaś widać, że masz pas zapięty na brzuchu, czyli wyżej niż zakłada producent i to może być przyczyną haczenia. Poza tym nie podałeś wysokości i pojemności bidonów. Skoro już się zabrałeś za testowanie/recenzowanie, to przyzwoitość nakazywałaby sprawdzić o ile trzeba opuścić pas, żeby problem zniknął.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Witam,
Pas (zresztą cokolwiek) trzeba przede wszystkim nosić tak, żeby było wygodnie
Pas biodrowy powinien być założony tak, żeby jego ciężar opierał się na biodrach i nie może uciskać przepony. Zapięty za wysoko będzie "dydndał", a za nisko będzie się przesuwał (mówię to z własnego doświadczenia). Oczywiście jest to w dużej mierze kwestia indywidualna i każdy musi sam znaleźć odpowiednią wysokość do noszenia nerki. Również z powodów anatomicznych trochę inaczej taki pas będą nosili mężczyźni, a inaczej kobiety.
Opisywany pas jest dosyć szeroki, więc być może stąd wrażenie, że był zapięty wyżej niż w rzeczywistości.
Opuszczanie pasa niżej jest trochę bez sensu - unikniemy haczenia, ale noszenie go nie będzie wygodne z powodów opisanych wyżej. Zresztą, opuścić musiałbym go gdzieś do połowy tyłka, więc byłoby to całkowicie bez sensu
Używałem bidonów 0,5 L, ale problem nie dotyczył 1 czy 2 cm dlatego włożenie mniejszej butelki niewiele pomaga.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśnił problem
Pozdrawiam
Paweł
Pas (zresztą cokolwiek) trzeba przede wszystkim nosić tak, żeby było wygodnie

Pas biodrowy powinien być założony tak, żeby jego ciężar opierał się na biodrach i nie może uciskać przepony. Zapięty za wysoko będzie "dydndał", a za nisko będzie się przesuwał (mówię to z własnego doświadczenia). Oczywiście jest to w dużej mierze kwestia indywidualna i każdy musi sam znaleźć odpowiednią wysokość do noszenia nerki. Również z powodów anatomicznych trochę inaczej taki pas będą nosili mężczyźni, a inaczej kobiety.
Opisywany pas jest dosyć szeroki, więc być może stąd wrażenie, że był zapięty wyżej niż w rzeczywistości.
Opuszczanie pasa niżej jest trochę bez sensu - unikniemy haczenia, ale noszenie go nie będzie wygodne z powodów opisanych wyżej. Zresztą, opuścić musiałbym go gdzieś do połowy tyłka, więc byłoby to całkowicie bez sensu

Używałem bidonów 0,5 L, ale problem nie dotyczył 1 czy 2 cm dlatego włożenie mniejszej butelki niewiele pomaga.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśnił problem

Pozdrawiam
Paweł

-
- Zaprawiony W Bojach
paweł, żeby pas uciskał przeponę musiałbyś go założyć 20-30cm wyżej 

- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Qba, bez przesady 
Ale dla dociekliwych możemy napisać - żeby nie uciskał brzucha :D

Ale dla dociekliwych możemy napisać - żeby nie uciskał brzucha :D

-
- Zaprawiony W Bojach
Qba ma rację, a ja nadal twierdzę na podstawie zdjęć, że pas założyłeś za wysoko. No chyba, że masz ramiona znacząco dłuższe w stosunku do korpusu od reszty populacji, co z kolei nie dodaje wiarygodności Twojemu testowi.
Pas biodrowy, jak sama nazwa wskazuje, ma okalać/opinać biodra. Jeżeli jednak zapinasz go na wysokości pępka, powodując, że pas opiera się o górną część miednicy, to śmiem twierdzić, że robisz to nieprawidłowo. Ciężar pasa powinien się opierać w miejscu, gdzie zaczyna się część ciała zwana popularnie dupą.
Pas biodrowy, jak sama nazwa wskazuje, ma okalać/opinać biodra. Jeżeli jednak zapinasz go na wysokości pępka, powodując, że pas opiera się o górną część miednicy, to śmiem twierdzić, że robisz to nieprawidłowo. Ciężar pasa powinien się opierać w miejscu, gdzie zaczyna się część ciała zwana popularnie dupą.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skoro tak twierdzisz, to nic nie jestem w stanie na to poradzić, ale spróbuj zacisnąć mocniej pas (chociażby na wysokości pępka) i swobodnie oddychać przeponą. Ciężar nerki powinien opierać się na biodrach i zawsze tak nerki nosiłem, noszę i chyba nic w tym zmieniał nie będę :p

-
- Zaprawiony W Bojach
Ja po prostu mam taką skazę charakteru, że czasem się czepiam
Niewykluczone, że producent jako target ustalił osoby masywniejsze w biodrach od Ciebie albo po prostu spieprzył sprawę, a ja się mądrzę ucząc ojca dzieci robić...

-
- Zaprawiony W Bojach
wow, to jeszcze się oddycha przeponą? ale serio, jak chcesz żeby ludzie poważnie traktowali twoje testy to nie rób takich gaf.
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pehop, przyznaję, że zamieszczone zdjęcia faktycznie są trochę niefortunne i wygląda na nich, jakbym pas nosił wysoko. Nie umiem w tej chwili powiedzieć czy to kwestia samego zdjęcia czy pas akurat z jakiegoś powodu w tamtej chwili trochę się przesunął. Mój błąd, że wrzuciłem taką fotkę - w przyszłości będę zwracał na to większą uwagę.
Dodam tylko, że producent rekomenduje do tego pasa bidony o pojemności 0,75 L z dosyć wysokim ustnikiem, co na pewno nie rozwiąże problemu haczenia. Co innego, że rekomendowany bidon nazywa się "Bike Bottle", co jeszcze tylko utwierdza w przekonaniu, że pas ten przeznaczony jest głównie do jazdy na rowerze.
http://www.jack-wolfskin.pl/wyposa%C5%B ... -0-75.aspx
Qba, wyjaśniłem przecież o co chodzi.
Pozdrawiam
Paweł
Dodam tylko, że producent rekomenduje do tego pasa bidony o pojemności 0,75 L z dosyć wysokim ustnikiem, co na pewno nie rozwiąże problemu haczenia. Co innego, że rekomendowany bidon nazywa się "Bike Bottle", co jeszcze tylko utwierdza w przekonaniu, że pas ten przeznaczony jest głównie do jazdy na rowerze.
http://www.jack-wolfskin.pl/wyposa%C5%B ... -0-75.aspx
Qba, wyjaśniłem przecież o co chodzi.
Pozdrawiam
Paweł

- gumpinoga59
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 35,35
- Życiówka w maratonie: 2,59,22
- Kontakt:
mowcie co chccie ,ale ten pas kolega ma faktycznie powyzej bioder zalozony,ale mi sie widzi ze daltego tak, zeby dobrze zacisnac pasek coby sie nie przesuwal ani nie podskakiwal caly pas,a efekt wyszedl zupelnie inny 

10 km - 35,35
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
avatar- widocznosc mikroskopijna, medal z NYC maraton
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
avatar- widocznosc mikroskopijna, medal z NYC maraton