Komentarz do artykułu Studio Sport porównuje: Asics 3030 vs

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nie bardzo rozumiem, gdzie to porownanie, po prostu rekapitulacja folderu reklamowego,
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

podobnie to widzę
i to Naczelny podaje na startowej ???
bravo ...
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla mnie stwierdzenie że but przejmuje kontrolę nad zmęczoną stopą jest wystarczającym argumentem by omijać ten model z daleka. Przecież jak jestem zajechany na treningu i zginam się w pól bo biodra nie trzymają sylwetki to nie zakładam gorsetu tylko biegnę taki pogięty dopóki nie dolecę do domu. Potem myślę nad ćwiczeniami na mięśnie rdzenia. Dlaczego ze stopami miałbym postępować inaczej?

(Zanim mnie ktoś sklepie za to stwierdzenie - proszę pamiętać, że zacząłem zdanie od "Dla mnie" ;-) )
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak jestem śpiący to bym bardzo chciał, żeby samochód sam zawiózł mnie do domu.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdyby tak było, to każdą dłuższą podróż planowałbyś na noc :-)
Włodek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:37
Życiówka w maratonie: 3.28.46

Nieprzeczytany post

Dla mnie poza inf. pochodzącymi być może z folderów reklamowych ważniejsze są inf. dodane od Autora, posiadającego wg. mnie sporą wiedzę w tym zakresie oraz fakt, że zwraca on uwagę akurat na te modele butów. Dzisiaj na rynku jest b. dużo różnych butów i takie artykuły mogą pomóc w ich wyborze, więc nie wiem dlaczego taka charakterystyka butów nie miała by zostać umieszczona na stronie startowej.
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tytuł faktycznie jest trochę nietrafiony, ale to nie ja go wymyśliłem:) O żadnym porównaniu nie może być mowy. Już we wstępie zaznaczyłem, że chodzi mi o wyróżnienie wybitnie udanych nowości, gdzie technologia jest autentycznie przełomowa. Opisy katalogowe producentów są często bardzo ogólne, czasami brzmią jak bełkot. Pod jeden opis można podłożyć kilkanaście różnych modeli. Dlatego postanowiłem wyłowić te niepozorne "perełki" i przyjrzeć się im bliżej.
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

[quote="Kshysiek"]Dla mnie stwierdzenie że but przejmuje kontrolę nad zmęczoną stopą jest wystarczającym argumentem by omijać ten model z daleka. Przecież jak jestem zajechany na treningu i zginam się w pól bo biodra nie trzymają sylwetki to nie zakładam gorsetu tylko biegnę taki pogięty dopóki nie dolecę do domu.

Kontrola trakcji polega bardziej na optymalizacji ruchu niż na usztywnieniu. To taki rodzaj "rynny", która prowadzi stopę przez wszystkie fazy przetaczania. Można oczywiście dyskutować, czy to dobrze czy nie. Niemniej, nazywanie tego gorsetem to lekka przesada. Gorset unieruchamia, a przecież nikt nam nie każe biegać w drewniakach.
michalgeol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem jednym z właścicieli i użytkowników Mizuno Riderów 15. Osobiście jestem ponoć lekkim nadpronatorem z dodatkową anatomicznie krótszą prawą nogą. Z charakterystyki Riderów 15 wynika, że nie powinienem w nich biegać, ale jednak je kupiłem i biegam. Stąd biorą się chyba moje lekkie, nowe problemy. Mianowicie, lewa, wewnętrzna część goleni nieco mnie boli podczas i tuż po bieganiu - mam krótszą prawą nogę, więc mocniej obciążana jest lewa, mimo stosowanej wkładki korygującej wadę oraz wysokość. Niestety nie da się jednak zrównać długości nóg. Ale nie o tym, nie o tym :)
Wyszedłem na pierwszy trening po pewnej przerwie, właśnie w tych butach i zacząłem w nich latać. Nie biegać, latać! Zamiast biegać 5:30/1km, to ja latałem przez tydzien 4:20. Od tygodnia latam już 5:00/km, ale to nadal jest jeszcze za szybko. W związku z powyższym mam dość spięte podstawy mięśni brzuchatych łydki oraz płaszczkowate.
Buty są lekkie i niemal wymuszają pięknie techniczny styl biegu, spadanie na śródstopie. Podeszwa jest łukowata, a owe Smooth Cośtam poprawiają odbicie. Generalnie super buty treningowo-startowe.

Co do Asicsów, to ostatnio przymierzałem Asics Gel DS Racer 9 i tam chyba też zastosowany jest ten zróżnicowany system wsparcia dla nadpronatorów. Dało się wyczuć ową rynnę, w którą wpada stopa. Dość dobrze to odbierałem, tym bardziej, że do tych butów nie wkładałem swoich wkładek.

To tyla z mojej strony :)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michalgeol pisze: Buty są lekkie i niemal wymuszają pięknie techniczny styl biegu, spadanie na śródstopie. Podeszwa jest łukowata, a owe Smooth Cośtam poprawiają odbicie. Generalnie super buty treningowo-startowe.
Skoro buty ważące ponad 300gram są lekkie to :bum:
Buty nie wymuszają pięknego stylu. Podejrzewam, że tylko zdaje ci się, że lądujesz na śródstopiu. Przecież w tych butach drop wynosi ponad 20. Kwestia dlaczego wybrałeś te buty i dlaczego zawracasz sobie głowę pronacją skoro biegasz ze śródstopia, pozostawiam do przemysleń...
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thomekh pisze: Przecież w tych butach drop wynosi ponad 20.
no, lekka przesada. chyba szpilki mierzyłeś. ale 12-13mm (wg runningwarehouse) jest. i tak niezbyt mało.
Go Hard Or Go Home
michalgeol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:
michalgeol pisze: Buty są lekkie i niemal wymuszają pięknie techniczny styl biegu, spadanie na śródstopie. Podeszwa jest łukowata, a owe Smooth Cośtam poprawiają odbicie. Generalnie super buty treningowo-startowe.
Skoro buty ważące ponad 300gram są lekkie to :bum:
Buty nie wymuszają pięknego stylu. Podejrzewam, że tylko zdaje ci się, że lądujesz na śródstopiu. Przecież w tych butach drop wynosi ponad 20. Kwestia dlaczego wybrałeś te buty i dlaczego zawracasz sobie głowę pronacją skoro biegasz ze śródstopia, pozostawiam do przemysleń...
Jak to wcześniej już ktoś zauważył, drop nie ma 20, bo to nie szpilki, ale mały też nie jest.
Generalnie to może nie wymuszają, ale jak się przesiada z jakichś beznazwowych, nadpronatorskich Mizuno robionych dla Decathlona, to odczucia są mniej więcej takie.
Co do zawracania sobie głowy, to chcę i staram się to jedno, a efekt to drugie. A co do wyboru butów, to dlatego, bo dobrze się w nich czułem :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ