Bieganie w okularach korekcyjnych.

gokoko
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam czy są biegacze którzy biegają w okularach korekcyjnych??Można spokojnie maraton w nich biec czy będą przeszkadzać. Niestety nie mogę mieć szkieł kontaktowych nosić takie zalecenie lekarza.Nie spotkałem biegaczy w okularach wiec mam pytanie co do tego czy mogę spokojnie trenować z nimi czy lepiej bez nich??
PKO
easyrunner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam w okularach.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 19:41 przez easyrunner, łącznie zmieniany 1 raz.
mron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

gokoko pisze:Witam czy są biegacze którzy biegają w okularach korekcyjnych??Można spokojnie maraton w nich biec czy będą przeszkadzać. Niestety nie mogę mieć szkieł kontaktowych nosić takie zalecenie lekarza.Nie spotkałem biegaczy w okularach wiec mam pytanie co do tego czy mogę spokojnie trenować z nimi czy lepiej bez nich??
Nie powiem czy można pobiec maraton, ale z własnego doświadczenia można półmaraton i nie ma najmniejszych problemów.
No chyba, że masz jakieś super niewygodne okulary :hej:
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli się nie ma wyjścia to się biega. Truizm ale wybieraj okulary jak najlżejsze, dobrze leżące, z wygodnymi miękkimi noskami. Dla mnie minus okularów korekcyjnych na maratonie (i nie tylko) w słońcu to zmęczenie oczu, trochę pomóc może daszek czapki ale ciemne okulary są zdecydowanie lepsze. Jeżeli masz niewielką wadę, taką kosmetyczną, możesz zaryzykować bieganie na zawodach czy w grupie bez okularów - po prostu biegnie się za stadem ;)

pozdrawiam
gokoko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mam zalecenie ze cały czas mam być w okularach bez względu co robię oczywiście poza spaniem.Na w-f to ściągam okulary bo często mogę dostać piłka i po nich ale w czasie biegu to nie może mi się z nimi nic stać wiec mogę spokojnie używać tym bardziej ze one mi nie przeszkadzają tak bardzo podczas biegania dobrze mówię??
czarekb
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37
Życiówka w maratonie: 3:25

Nieprzeczytany post

w moim przypadku aktywności sportowe tylko w szkłach kontaktowych - nic tak nie wk... jak pot kapiący na okulary
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli sam piszesz, że okulary Ci nie przeszkadzają tak bardzo, to po prostu w nich biegaj. Ja biegam większość treningów w okularach korekcyjnych, czasem mam soczewki, najczęściej, gdy chcę założyć okulary przeciwsłoneczne, a czasem - szczególnie w znanej okolicy - jak świeci to same okulary przeciwsłoneczne.
Bobrob
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
A może spróbuj okularów sportowych z ramką na szkła korekcyjne. Biegam w takich i jest OK. Okulary sportowe troszkę inaczej "leżą" , dają lepszy komfort i dodatkowo możesz zmieniać szkła w zależności od potrzeb- białe, przeciwsłoneczne lub rozjaśniające. Ważna jest przymiarka aby rozstaw Ci pasował. Jeżdżę w nich również na nartach i rowerze i nie narzekam.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
robin_ldz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47.11
Życiówka w maratonie: 3.50.19

Nieprzeczytany post

Przebiegłem 12 maratonów, najpierw w okularach korekcyjnych, a obecnie biegam w okularach sportowych z wkładką korekcyjną. Mam duża wadę wzroku i biegając bez czułbym się źle.
Nigdy nie miałem problemów z okularami.
Myślę, że podczas długich wybiegań, gdy będziesz się szykował do maratonu rozwiejesz swoje wątpliwości.
In this Religion, there are no holidays
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

Bobrob pisze: A może spróbuj okularów sportowych z ramką na szkła korekcyjne. Biegam w takich i jest OK.
Rozumiem, że to nie są zwykłe okulary sportowe z wymiennymi kolorowymi szkiełkami? Gdzie można kupić takie okulary? Może jakieś linki?
Domyślam się, że szkła korekcyjne trzeba wstawić do specjalnej ramki u optyka?
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
Awatar użytkownika
mefju
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:25

Nieprzeczytany post

Da się biegać w okularach korekcyjnych, jak na razie dwa półmaratony i kilka dziesiątek w nich zaliczyłem i żadnych problemów nie miałem. Używam takiego gumko-sznurka, który trzyma mi okulary sztywno na głowie. Nie uciskają i nie zsuwają się, a pocę się mocno a okulary są całe plastikowe (noski też) i bez sznurka uciekły by na bank (widać je jako tako w awatarze).
"Sznurek" wygląda mniej więcej tak: http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2672661587 tylko że ma jeszcze taki niby ściągacz w połowie długości, który po założeniu wypada centralnie z tyłu i można nim mocniej ściągnąć "sznurek". Kupiłem go lata temu w jakimś sklepie rowerowym, firmy "no-name", na rowerze i wędrówkach górskich też sprawdza się świetnie.
Bobrob
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wigi pisze:
Bobrob pisze: A może spróbuj okularów sportowych z ramką na szkła korekcyjne. Biegam w takich i jest OK.
Rozumiem, że to nie są zwykłe okulary sportowe z wymiennymi kolorowymi szkiełkami? Gdzie można kupić takie okulary? Może jakieś linki?
Domyślam się, że szkła korekcyjne trzeba wstawić do specjalnej ramki u optyka?
Długo mnie nie było.
Są to okulary z kolorowymi wymiennymi szkiełkami+ramka na szkła korekcyjne. Szukaj na Allegro lub w zakładach optycznych. Ceny od 75,00 do 900,00. Wszystko zależy od marki, jakości i miejsca gdzie kupisz. Są też takie, w których możesz odpiąć zauszniki i wpiąć gumę jak w goglach. Wybór duży.
Pozdrawiam
Robert
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja kompletnie nie rozumiem takich pytań. Weź i spróbuj, nie umrzesz od tego. Skąd my mamy wiedzieć, czy tobie okulary przeszkadzają w biegu?

Mi zawsze przeszkadzały, gdy chodziłem w okularach po górach, to zachodziły mgłą i ślizgały się po spoconym nosie. Gdyby nie soczewki kontaktowe, to nie zacząłbym nawet biegać.
a.klimczak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:46
Życiówka w maratonie: 3:02

Nieprzeczytany post

Ja nawet nie wiedziałem że okulary mogą przeszkadzać. Jeszcze nie biegałem bez i jedyny ich minus to chyba wrażliwość na opady atmosferyczne, śnieg potrafi wtedy fajnie oślepić.
asmo71
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

można biegać (acz mi się zsuwają z nosa i zdecydowanie wolę soczewki)

a soczewki w ogóle wykluczone, czy na godzinę-dwie dziennie też? miałam swego czasu spory problem z nietolerancją soczewek, ale jeśli zakładałam je na krótko, na basen czy inne ćwiczenia, to było wszystko OK
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ