Witam serdecznie, na forum trafiłem już jakiś czas temu, ale nie było okazji przyłożyć się do tematu, teraz już mam cel triathlon.
Zdjecia jak widać, tylko tyle, albo aż tyle, mam nadzieje, że nikogo nie zgorszyły. Niestety limit trzech załączników nie pozwolił na puszczenie wodzy fantazji. Po kolei załączony but, nie służy już do chodzenia tylko do jazdy rowerem, zdeptany na zewnątrz, podobnie załączone zdjęcie sandała drugi wygląda identycznie, w przypadków butów prawy, ten ze zdjęcia wygląda znacznie gorzej od lewego, lewy jakby mniej wygięty i równiej zdeptany, ale to może wyłącznie niska jakośc. Sandały nie mają takich różnic w zużyciu i oba wyglądają podobnie, na zdjęciu z ten z lewej stopy. Załączam również zdjęcie mokrej stopy. Z tego co zdążyłem przeczytać mam stopę supinującą i pojawia się problmem.
Budżet 300zł
Waga aktulana 96 kg, ale do zbicia do 88kg wzrost 189
Teren - niestety asfalt, choć zobaczymy co z tego wyjdzie, być może również ubite ścieżki w lesie. Odkąd pamiętam, mam problem z powracającą kontuzją. Kiedyś trenowałem inna dyscypline sportu i często pod koniec obozów kondycyjnych miałem już problem z opuchniętą prawą kostką, stopą. Problem powrócił gdy mniej więcej rok temu zacząłem biegać w butach do tenisa, przerwałęm bieganie. Znowu prawa kostka. Dlatego załączyłem zdjęcie prawego buta i choć ten wyjątkowo niskiej jakości i mocno zużyty to zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem jakiś sygnał co do kierunki w jakim powinienm szukać butów do biegania.
Rozmiar generalnie noszę eu 49, bywało nawet 48, ale tak naprawdę trzymam się zasady US 15 i jeszcze nigdy źle na tym nie wyszedłem. W przypadku asics to będzie 50,5 mierzyłem już patrioty, w przypadku NB 50 eu
Długość tras - do 20km
Ilość treningów w tygodniu 2 do 3
Cel - zwiększenie szybkości
Rozglądałem się za butami i nie mam zbyt dużego wyboru z tym rozmiarem, ogólnie przypadł mi do gustu asics virage gel 6, ale zdaje się to nie na moją stopę. Kolejny już byłby odpowiedni asics gel pulse 3, narazie nie trafiłem na sklep który ma rozmiar lub tańszy Asics Gel Blackhawk 5, podobno niezbyt trwały. Z NB wściekle żółte MR904LW lub trochę ponad założony limit MR1063WN, niestety została wersja tylko na szeroką stopę, raczej odpada. Oczywiście mogę wybrać najtańsze patrioty tu z dostępnością rozmiaru nie ma problemu, boję się jednak, że szybko wróci problem kontuzji.
Znalazłem jeszcze:
ADIDAS SNOVA SEQUENCE 4M stopa neutralna
Adidas EQT SUPPORT RUNNING jakiś kultowy? nie wiem do jakiej stopy
Nike Dart 9 - stopa neutralna, na forum znalazłem info, że nie warto tej ceny
NIKE AIR MAX TORCH 4 - trochę powyżje założonego limitu cenowego
Jeszcze jedna uwaga, w butach do tenisa bez problemu biegałem 10km sporo poniżej 60 minut, ale miałem takie dziwne uczicie jakby właśnie prawa stopa tak plaskała w asfalt, z lewą nie było tego problemu. Nie potrafiłem biegać inaczej.
Nie chce jeżdzic szukać po sklepach z moim rozmiarem nauczyłem się jednego, sklepy stacjonarne to strata czasu, interent w tym wypadku to zbawienie.
Może ktoś doradzić co wybrać, gdzie szukać butów?
Buty dla początkującego biegacza - duża stopa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Okej wszyscy biegają, to może chociaż ktoś udzieli odpowiedzi co do typu stopy? Supinująca to odpowiednia, czy asics get pulse 3 będą dobre? Swoją drogą niezły rozrzut cenowy, sugerowana 379, a znalazłem nawet za 246 niestety nie w moim rozmiarze. Generalnie but uzyskuje pozotywne opinie, więc chyba nie będzie złym wyborem? http://www.leszekbiega.pl/2012/06/asics ... ortem.html
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
arthi pisze:Okej wszyscy biegają, to może chociaż ktoś udzieli odpowiedzi co do typu stopy? Supinująca to odpowiednia, czy asics get pulse 3 będą dobre? Swoją drogą niezły rozrzut cenowy, sugerowana 379, a znalazłem nawet za 246 niestety nie w moim rozmiarze. Generalnie but uzyskuje pozotywne opinie, więc chyba nie będzie złym wyborem? http://www.leszekbiega.pl/2012/06/asics ... ortem.html
Gel Pulsy mam, uzytkkuję...i moge polecić...fajne butki, jak je kupiłem to ważyłem w okolicy 94kg, dobra amortyzacja, teraz ważę 10kg mniej, buty maja jakieś 600km przebiegu , i dalej da się w nich wygodnie biegac...j swoje kupiłem w decathlonie za 169zł....więc da się nawet taniej, ale te 250zł to dobra cena....
I po fotkach widac że jesteś lekki supinatorem, buty jak najbardziej dla ciebie.....
Jesli coś innego to szukaj butów które mają coś więcej niż samą piankę, może być żel, jakiś inny system amortyzacji, lub jakas wkładka....pozdro

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To mnie teraz zatrzeliłeś tą ceną, niestety urok dużej stopy jest taki, że praktycznie nie zdarzają się okazje cenowe, a w takim decathlonie to już musiałby być święto, żebym trafił na mój rozmiar. Podana cena nie dotyczy mojej rozmarówki, najtaniej w moim rozmiarze jest 299 - 5% sync, ewentualnie jakieś negocjacje. W każdym razie serdecznie dziękuję za odpowiedź, but nawet ciekawy z wyglądu i już wiem na czym się skupić. Swoją drogą gratuluję postępów!
Już witałem się z gąską i niestety... 50,5 w tym modelu wychodzi za duży, tak więc pozostaje 49, którego nie mają chyba nigdzie.
:/
Już witałem się z gąską i niestety... 50,5 w tym modelu wychodzi za duży, tak więc pozostaje 49, którego nie mają chyba nigdzie.
:/