garmin f305 i rower

pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiem, że temat mało biegowy, ale sporo osób używa f306, to może pomoże.
Otóż zauważyłem, że jeżdżąc na rowerze pulsometr często pokazuje absurdalne tętno, np. 250.
To są takie krótkie impulsy, często na początku jazdy (w ciągu pierwszych 5km) i trwa to jakieś 20-30 sekund.
Raz złapałem go na żywo na takim wskazaniu i sprawdziłem palcem na tętnicy, to na pewno nie było 250, raczej połowa z tego.
Przy bieganiu nie mam takich przekłamań.

Czy ktoś ma orient z czego to może wynikać?
PKO
gemsi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy przed załozeniem pulsometru zwilżasz elektrody ?
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gemsi pisze:Czy przed załozeniem pulsometru zwilżasz elektrody ?
Tak, zawsze. Bez tego praktycznie nie chce działać...
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mam, jak to piszesz "orientu" (ani okcydentu), co jest nie tak, ja nigdy takiego problemu nie miałem.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jednym z częstszych powodów takiego zachowania jest "łopotanie" na piersi koszulki, spowodowane wiatrem. Powoduje to zakłócenia pracy pulsometru i błędne odczyty.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:Jednym z częstszych powodów takiego zachowania jest "łopotanie" na piersi koszulki, spowodowane wiatrem. Powoduje to zakłócenia pracy pulsometru i błędne odczyty.
Hm, to może być dobry trop.
Proste, genialne, dzięki!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:Wiem, że temat mało biegowy, ale sporo osób używa f306, to może pomoże.
Otóż zauważyłem, że jeżdżąc na rowerze pulsometr często pokazuje absurdalne tętno, np. 250.
To są takie krótkie impulsy, często na początku jazdy (w ciągu pierwszych 5km) i trwa to jakieś 20-30 sekund.
Raz złapałem go na żywo na takim wskazaniu i sprawdziłem palcem na tętnicy, to na pewno nie było 250, raczej połowa z tego.
Przy bieganiu nie mam takich przekłamań.

Czy ktoś ma orient z czego to może wynikać?
powiem tak używam w kolarstwie szoswym garmina 305 i bieganiu od 2 lat i nic takiego nie miałem żadnego łopotania.
zapodaj obraz z jakiegos programu to pokazujacego bo jest pewien rodzaj zmęczenia co daje dziwne objawy i musze to zobaczyć.

Tompoz
Tompoz
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przepraszam za złośliwość, tompoz, ale ile razy w tym czasie biegałeś i jeździłeś, ze 3? ;) nie gniewaj się, taki żarcik.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Mi się zdarzają takie kwiatki, ale w bieganiu. Nagle z tętna na poziomie 140 robi się 160~170 i trzyma przez kilka minut (Nie, nie przyśpieszam), a żeby potem znowu dawać bardziej racjonalne odczyty. Bywało też, że przy bieganiu w wyższych zakresach garmin zarejestrował tętno na poziomie 220. Chyba to już jest taka cecha tej technologii, nie ma się co przejmować i po prostu zignorować takie rzeczy.

@Qba Krause, tompoz teraz ogląda "wielkie toury", nie denerwuj go.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Ogut
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:20
Życiówka w maratonie: 3:16:02

Nieprzeczytany post

Mam podobny problem i też podejrzewam "łopotanie koszulki". Zdarzało się to tylko na początku treningu i tylko, gdy miałem na sobie samą koszulkę kolarską (bez dodatkowej "potówki"). Można jeszcze spróbować zamiast zwykłego nawilżenia elektrod żelu do USG, bo zapewnia on lepsze kontakt niż woda.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:przepraszam za złośliwość, tompoz, ale ile razy w tym czasie biegałeś i jeździłeś, ze 3? ;) nie gniewaj się, taki żarcik.
już ci odpowiadam dziś z moim 8 letnim synem w jedną strone 7,5 km z średnia predkościa 19,6 km/h i z powrotem 7,5 km ze średnią predkością 20,2 km/h

Tompoz
Tompoz
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:zapodaj obraz z jakiegos programu to pokazujacego bo jest pewien rodzaj zmęczenia co daje dziwne objawy i musze to zobaczyć.
Mówisz i masz.
Ciekawe jest to, że to się dzieje zawsze na starcie, na którym np. zjeżdżam w dół, więc wysiłek praktycznie żaden.
Wcześniej ktoś pisał o łopotaniu koszulki, ale czemu tylko łopotanie zakłóca na początku jazdy?
Na trasie mam z reguły solidne zjazdy, gdzie leci się 50km/h i zakłóceń brak.
Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz pewien rodzaj specyficznego zmęczenia objawiajacy sie przez 5-15 minut bardzo wysokimi zawieszającymi sie na wysokich wartościach tętnami. Było to opisane w magazymnie rowerowym swego czasu przez Pana Ryszarda Szula swego czasu eksperta z tego forum biegowego. Jest to nieszkodliwe nazwy w tej chwili nie pamiętam miniue ci po jakims czasie . Miałem taie coś przez 2 tygodnie z 4 lata temu. Jak uda mi sie znaleśc artutuł to ci podrzuce.

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.forumrowerowe.org/topic/5332 ... problemow/

już znalazłem i sobie przypomniałem moim zdaniem mas zpierwsze objawy zmęczenia parasympatycznego przeczytaj ten artutuł dokładnie

Tompoz
Tompoz
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz, to naprawdę był żart, spoko :) dużo zdrowia i zapału do ćwiczeń!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ