Klej do butów

Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio zauważyłem że w moich Adidasach odkleiła się część pięty od podeszwy, w butach już nie biegam bo do tego celu kupiłem inne ale są na tyle w dobrym stanie, że lubiłem w nich na co dzień chodzić i trochę szkoda mi się z nimi rozstać. Czy ktoś orientuje się jakiego kleju można użyć żeby je skleić?
Obrazek
PKO
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maciek75 pisze:Ostatnio zauważyłem że w moich Adidasach odkleiła się część pięty od podeszwy, w butach już nie biegam bo do tego celu kupiłem inne ale są na tyle w dobrym stanie, że lubiłem w nich na co dzień chodzić i trochę szkoda mi się z nimi rozstać. Czy ktoś orientuje się jakiego kleju można użyć żeby je skleić?
To zależy z czego konkretnie są elementy, które zamierzasz połączyć. Najbardziej uniwersalny jest zwykły super glue.
ps. Facet w klejonych butach? hmmmm
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie boję się że superglue może popękać i co jest złego w klejonych butach? czyżby Twoje były zszywane?
Obrazek
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Nie używaj takich super szybkich klejów. One nadają się wyłącznie do elementów nie ruszających się.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maciek75 pisze:Właśnie boję się że superglue może popękać i co jest złego w klejonych butach? czyżby Twoje były zszywane?
a co jest złego w majtkach, które mają dziurę, ale przedsiębiorczy właściciel postanowił ją zszyć? No fabryka też szyje, ale to jakby inny szew :)
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Dawno, temu mój brat był praktykantem u szewca. Buty kleił zwykłym butaprenem. Należy oczyścić, odtłuścić i lekko zmatowieć klejone powierzchnie, przesmarować obie, odczekać 5-10 minut (aż klej na obu powierzchniach będzie suchy) i dopiero wtedy przyłożyć do siebie powierzchnie i ścisnąć na jakiś czas (nie pamiętam na jaki, na wszelki wypadek bym dzionek potrzymał ściśnięte).
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, najzwyklejszy butapren będzie idealny do elastycznych miękkich elementów takich jak podeszwa.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za podpowiedzi, spróbuję butaprenem i dam znać jaki jest efekt.
Obrazek
Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,29
Życiówka w maratonie: 3,33,58

Nieprzeczytany post

Inna nazwa butaprenu to metopren a podobno nadaje się kropelka ale ta wersja do gumy i materiałów elastycznych
Obrazek

blog komentarze

10 km 39:29 21,097 km 1:31:43 42,195 km 3:11:57
Artem
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sakii pisze:
maciek75 pisze:Właśnie boję się że superglue może popękać i co jest złego w klejonych butach? czyżby Twoje były zszywane?
a co jest złego w majtkach, które mają dziurę, ale przedsiębiorczy właściciel postanowił ją zszyć? No fabryka też szyje, ale to jakby inny szew :)
Nie każdy musi podzielać twoje dziwaczne przekonanie że klejone buty są złe. Klejenie nie jest metodą idealną i nawet producentowi widać nie zawsze wychodzi. Generalnie niema w tym nic złego, o ile się zrobi to dobrze, a nie zapaćka buty klejem :bum: .

Odkleiła mi się podeszwa na samym nosku buta (odstaje z 0,5cm), czyli mam buty wyrzucić i kupić nowe? :bum: Skleiłem niewielką ilością butaprenu (tego z gwiazdką) i trzyma się dobrze. Nie widzę różnicy w użytkowaniu. Gdybym nie skleił to pewnie rozlazło by się dalej i musiałbym kupić nowe buty.
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Buty już sklejone butaprenem, praktycznie nic nie widać. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Tubka butaprenu 3,90 zł, radość z uratowania ulubionej pary butów bezcenna. Pozdrawiam
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ