Garmin f305 - licznik spalonych kalorii

pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy osoby, które używają tego modelu mogą podać ile im wylicza spalonych kalorii np. na 10km?

U mnie wychodzi z reguły 800-950 (moja waga 82kg) w zależności od tempa.
Zastanawiam się czy f305 zawyża, czy np. bierze pod uwagę moją masę i ukształtowanie terenu (po nierównym biegam, są podbiegi, są zbiegi).
PKO
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mi przy 10km, wpisana waga 86, spokojny trucht, pokazuje ok 900
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Przy wadze 83 kg i wzroście 181 cm oraz HRmax do 85% wg Gremlina 305 ok. 900 ckal
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Waga - 77kg
Wzrost - 193cm
Dystans - 10km
Kalorie - 850 kcal

Tempo praktycznie nie ma żadnego wpływu na kalorie. Na każdym kilometrze palę około 85kcal wg mojego Gremlina i to nie ważne czy biegnę I zakres czy III zakres :)
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiepsko I mało wiarygodniepokszuje kalorie 305 duzo lepiej jest to rozwiazane w garminie 310xt gdzie użytkownik oprócz masy ciała i wzrostu określa także jak często ćwiczy na jakim poziomie jedt bo to ma duze znaczenie inaczej amator początkujący spala kalorie skończeniu biegacz z doświadczeniem i ciężkim treningiem do tego 310xt określa kalorie na podstawie intensywności trennimgi ( wykorzystując puls) czym trening intensywniejsxy tym liczna kalori większa , bardzo dobrze pokazuje kalorie polecam wszystkim
Ten model
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No tylko jest jeden drobny minus 310XT - cena :) A wiele więcej niż 305 nie oferuje :)
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

15 lat temu opatentowano w Stanach formuły, które analizują tętno biegaczy, a także liczbę spalonych kalorii: link do patentu
Wzór obliczający liczbę spalonych kalorii jest skomplikowany, ale podstawowymi parametrami są waga, tempo i czy biegacz porusza się na bieżni elektrycznej, czy na zewnątrz.
Nieco uproszczoną wersję tego wzoru zaimplementowałem w kalkulatorze na telefon komórkowy - RunCalc
Parametrami są: waga, czas wysiłku i średnie tempo biegu (dwie ostatnie wartości można sobie przeliczyć innymi kalkulatorami w aplikacji).
Z obliczeń wynika, że tak naprawdę, najbardziej liczy się waga i pokonany dystans (niezależnie od tempa).
Biegacz ważący 65 kg w czasie biegu na 10 km powinien spalić 650-690 kalorii. Szczegółowe dane mogą jednak dziwić:
60 minut w tempie 6:00/km -> 676 kcal, 50 min po 5:00/km -> 655 kcal, 40 min po 4:00 -> 652 kcal, 30 minut po po 3:00 -> 690 kcal
Wyniki mogą być zaskakujące, bo nie ma tu liniowej zależności, a w pewnym momencie zmienia się tendencja. Wydaje się, że najwięcej spalimy, biegając dychę wolniej, ale wynik dla 30 minut przeczy tej teorii. Mistrzowie załatwiają sprawę w pół godziny, a spalają w tym czasie więcej kalorii, niż "godzinni truchtacze" :oczko:
Oczywiście, to tylko teoria, bo na pewno trzeba uwzględnić jeszcze wiele innych czynników, np. pogodę (w upale tracimy bardzo dużo energii na schłodzenie organizmu), czy profil trasy (kilometr po płaskim, a kilometr pod górę, to dwie zupełnie inne rzeczy).
Nie wiem, jakie formuły stosują producenci zegarków, ale są duże rozbieżności w wynikach.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Kiepsko I mało wiarygodniepokszuje kalorie 305 duzo lepiej jest to rozwiazane w garminie 310xt
To napisz chociaż ile ten "niekiepski i wiarygodny" 310xt podaje przy 10km biegu.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakiegos biegu I na jakim poziomie zawodnik u mnie przy tetnie spoczynkowym 39 i hr Max 192 na zawodach gdzie tętno sr jest w granicach 175 pokazuje 650-700 cal
Z tym ze mój poziom zaawansowania ktory ustalilem w garminie jest 8 w 10 stopniowej skali czyli treningi 6 razy w tyg (8-9 jednostek treningowych) czy wolniejsze bieganie tym mniej sie spała to przecież oczywiste gdy organizm pracuje na wyższych obrotach spała wiecej miesnie pracuja intensywniej serce musi działać szybciej aby dostarczyc krew do miesni , czym szybszy bieg tym wiecej miesni pracuje , czym wiecej miesni pracuje tym większe zapotrzebowanie na energię czym większe zapotrzebowanie na energię tym szybsze spalanie cal
Proste
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:...przy tetnie spoczynkowym 39 i hr Max 192 na zawodach gdzie tętno sr jest w granicach 175 pokazuje 650-700 cal
A jaka masa własna pojazdu? ;]
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

79
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

80kg, 10km w godzinę - około 800-900kcal. Szacunek jest tak niedokładny, że naprawdę nie ma sensu szczypać sie o nawet 150kcal w lewo, czy w prawo. Jak już kiedyś pisałem - sens "licznika kalorii" w 305-ce jest taki sam, jak umieszczenie w pulsometrze gry w snake'e ;)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzie myślcie trochę szacowanie w wszelkiego rodzaju ustrojstwa zyzytych kolarii to zabawka by przyciagnąc panienki fitness to jakies formuły matematyczne i tyle. I twierdzenie że szacowanie w garminie 305 spalonych kalorii to głupota i tyle.
zajmijcie sie lepiej zdobywaniem wiedzy o metodyce treningu wytryzmałosciowego by inne rzeczy co daje Garmin 305 wykorzystywać

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

okej.
Vincent
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

We wskazania 305 przestałem wierzyć kiedy pod górkę pokazał mi tyle samo kalorii co z górki - żenada!

Pozdrawiam
Nie jestem podtatusiały, jestem tatusiem.
Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ