Odpowiednie buty dla supinatora.

aghypos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, chciałbym poszukać drugą parę obuwia dla mnie. Powiedzmy, że po przewertowaniu internetu skupiłem się na 4 modelach.
Nike ZOOM Vomero+ 6
Asics GEL-Pulse 3
New Balance MR828OG
Nike Lunarswift+ 3 Shield

ważę ok. 80-85kg. Tygodniowo biegam ok.40km
Obecnie mam Pegasusy 28. Ale powoli się zużywają a druga para mimo wszystko się przyda.
Chcę się także przygotować do maratonu w nowych butach. Staram się powoli biegać, ze śródstopia - stopa próbuje się przyzwyczajać ale nie wiem czy nie będzie tutaj np. trzeba większej amortyzacji ponieważ bardzo łatwo odbijają mi się stopy. Czasami występuje denerwujący ból śródstopia.
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Osobiście mogę Ci polecić Asics Nimbus 13 oraz New Balance MR759 :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystkie te buty nie pomoga Tobie w przestawianiu się na śródstopie, wybrałeś pancerne, ciężkie, poduszkowe modele.

to jakbyś chciał się przymierzyć do ulicznego ścigania wołgą.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
aghypos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a co powiecie o Brooks GHOST 4 ?
czy to dalej ten sam deseń?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, kolejny pancernik :)

musisz się zastanowić, co jest dla Ciebie ważniejsze:

- komfort biegu teraz - wtedy te buty są ok, w sklepie przymierzysz i wybierzesz najwygodniejszy.

- prawidłowa technika biegu z lądowaniem na śródstopiu - wtedy te buty utrudnią Tobie bardzo ten proces, piszę specjalnie "proces" ponieważ zmiana techniki trwa, wymaga dodatkowych ćwiczeń wzmacniających itd.

osobiście nie jestem w stanie doradzić, ponieważ nie bardzo wiem co to znaczy, że odbijają się Tobie stopy, nie wiem jaki to ból, czy te dolegliwości wynikają z jakiejś powazniejszej dysfunkcji czy są tylko wynikiem złej techniki.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Chcesz przestawić się na bieganie ze śródstopia całkowicie i w ten sposób przebiec maraton? biegając 40km tygodniowo? z wagą 85 kg? Czy też chcesz wprowadzić bieganie ze śródstopia jako formę treningu wzmacniającego?
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
aghypos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tak, kolejny pancernik :)

musisz się zastanowić, co jest dla Ciebie ważniejsze:

- komfort biegu teraz - wtedy te buty są ok, w sklepie przymierzysz i wybierzesz najwygodniejszy.

- prawidłowa technika biegu z lądowaniem na śródstopiu - wtedy te buty utrudnią Tobie bardzo ten proces, piszę specjalnie "proces" ponieważ zmiana techniki trwa, wymaga dodatkowych ćwiczeń wzmacniających itd.

osobiście nie jestem w stanie doradzić, ponieważ nie bardzo wiem co to znaczy, że odbijają się Tobie stopy, nie wiem jaki to ból, czy te dolegliwości wynikają z jakiejś powazniejszej dysfunkcji czy są tylko wynikiem złej techniki.
Staram się czasami biec jakiś fragment typowo ze śródstopia powiedzmy 1km. A reszta dystansu to raczej lądowanie na całej stopie. Ostatnio zauważyłem też, że jakby zewnętrzna krawędź stopy miała najdłuższy kontakt z podłożem, do tego dochodzi dosyć wysokie sklepienie stopy , więc buty raczej dla supinatora.

Mógłbyś doradzić więc jakieś przystępniejsze buty? Ale chyba wszelkiego rodzaju Asicsy odpadają bo tam numeracja kończy się na wkładce 32. Dla porównania biegam w Pegasusach z wkładką 33cm. Tak samo mam buty z Mizuno z wkładką 33cm do grania w siatkówkę. A szukanie takiego rozmiaru w internecie to horror.

mihumor pisze:Chcesz przestawić się na bieganie ze śródstopia całkowicie i w ten sposób przebiec maraton? biegając 40km tygodniowo? z wagą 85 kg? Czy też chcesz wprowadzić bieganie ze śródstopia jako formę treningu wzmacniającego?
Dystans i tak będzie zwiększany :) plan na maraton jest przygotowany. Po prostu teraz to tak wygląda, różnie z czasem jest raz. 35km,raz 50kma czasami 60. Więc podaję średnią. Waga też leci w dół. Chciałbym powoli wprowadzać bieganie ze śródstopia ponieważ zależy mi przy okazji na coraz lepszych czasach w 10km/półmaratonie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

najłatwiej byłoby samodzielnie ztuningować stare buty :) i najtaniej

instrukcja w dziale testy -> wątek Kalenji -tuning (chyba na 3-4 stronie)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
aghypos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie niestety odpada. Nie mam takich zdolności manualnych.
Ale zastanawiam się nad Nike Free... przynajmniej nie będzie problemu z dobraniem rozmiaru.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

myślę, że to może zadziałać, oczywiście w połączeniu z praca nad techniką, buty same tej zmiany nie spowodują.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

A który model Free byś proponował na taka wagę na początek - tak by się kontuzji nie nabawić i można było biegać zarówno ze sródstopia a i o biedy przetaczając - zarówno na miękkim (bo tu to i w trampkach da radę) ale też na twardym.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeżeli faktycznie będziesz biegał lądując na śródstopiu to kwestie pronacji/supinacji nie są istotne, tak więc polecam przymierzyć, porównać i wybrac to, co najbardziej pasuje. moim zdaniem własne odczucia sa o wiele bardziej wiarygodne niż najszczersze rady :)

na marginesie tylko, pamiętaj, że podeszwa nike free bardzo łapie kamyczki itp., więc jeżli masz ulubiona pętelkę w lesie/parku gdzie jest pełno kamyków, żwiru, szyszek, to może to być frustrujące i być może inny but byłby lepszy.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
aghypos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja się właśnie zastanawiam nad wersjami 3.0 i 4.0 , nie wiem czy nie lepiej byłoby brać wersję bardziej minimalistyczną.
Dodatkowo patrząc na filmy z poprawną techniką biegu mam wrażenie, że praktycznie często ląduję na palcach.. albo praktycznie przy nich do kości śródstopia jeszcze daleko.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ