Trzeba odróżnić dokładność pomiaru trasy od dokładności pomiaru pokonanego dystansu. Ta pierwsza zależy od jakości odbiornika GPS oraz częstotliwości pomiaru. Ślad będzie bardziej wiarygodny, jeżeli mamy dobrego GPS-a, który „łapie nas” tam, gdzie faktycznie jesteśmy i robi to co sekundę, a nie np. co 10 sekund.
W przypadku pomiaru pokonanego dystansu dodatkowo bardzo ważny jest algorytm stosowany przez producenta aplikacji / oprogramowania do telefonu. Przeważnie polega on na sumowaniu długości odcinków między kolejnymi punktami na trasie, a analiza jest robiona „na płasko”. W przypadku pokonywania dużych przewyższeń przy pomiarze dystansu istotna jest też zmiana wysokości. Jak wybiegamy pod stromą górę, to biegniemy „po przeciwprostokątnej”, więc pomiar powinien być większy, niż poziomy. Np. 40 m pomiaru poziomego plus pokonane w tym czasie 30 m przewyższenia daje nam 50 m faktycznego dystansu . Zauważyłem, że większość zegarków i aplikacji zaniża pomiar w górach, biorąc pod uwagę w tym przypadku 40 m.
Napisałem aplikację na telefon komórkowy, obsługującą GPS i daję użytkownikowi możliwość wyboru opcji pomiaru, np. sygnał GPS co 1, 3, 10 metrów (ten ostatni oszczędza baterię, ale powoduje mniejszą dokładność) oraz opcję uwzględniania przewyższeń w dystansie: „na płasko”, co okrążenie (określony dystans) lub na bieżąco.
Oczywiście, na jakość pomiaru ma również zachmurzenie, zalesienie, górzysty teren, który zakłóca sygnał GPS. Pomiar pionowy jest 3 razy mniej dokładny, niż poziomy, w związku z czym algorytmy wykorzystujące analizę przewyższeń mogą znacząco zwiększać dystans w warunkach utrudnionego pomiaru.
Dystans można wygenerować z samego śladu. Przykładowo, to jest mój trening z weekendu:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... &tr_id=402
Moja aplikacja mierzyła na bieżąco dystans, wyszło 21122 m. Jak wyeksportuję .gpx i wczytam do SportTracks, to algorytm w tym programie z samego śladu odczyta mi dystans 19860 m. Wynika to też z tego, że ślad obejmuje jedynie punkty, w których byłem łapany co 200 m, a dystans w aplikacji był mierzony na bieżąco, przy dość krętej trasie. Garmin F350 mojej żony pokazał na tej trasie niecałe 21 km.