pulsometr dla początkującego - Sigma Sport pulsometr PC 9
-
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
Co myślicie : Sigma Sport pulsometr PC 9
Jako początkujący biegam z przerwami na marsz
Do tej pory nie zawracałem sobie głowy gadżetami , jednak bieganie wciągneło mnie bardziej
Nie widzę w Sigma Sport pulsometr PC 9 kodowanego przekazu sygnału , pozwala uniknąć interferencji.
Popularny model w nowym, sportowym design’ie. Wyposażony w licznik kalorii oraz automatyczny system stref treningu i precyzyjny pomiar pulsu PC 9 jest doskonałym monitorem pracy serca dla wszystkich dbających o zdrowie rekreacyjnych sportowców. Wskaźnik stref informuje optycznie i akustycznie, czy trening odbywa się w prawidłowym trybie, a tym samym pomaga osiągnąć pożądane rezultaty.
Dokładność EKG
Manager dla optymalnej oceny treningu
5 funkcji czasu
5 funkcji pulsu
Automatyczne ustawianie granic stref na podstawie indywidualnych danych
Wskaźnik stref pulsu
3 strefy alarmu
Łatwe w użyciu menu
Funkcja personalizacji
5 języków
cena 140 zł
Proszę o opinie
Jako początkujący biegam z przerwami na marsz
Do tej pory nie zawracałem sobie głowy gadżetami , jednak bieganie wciągneło mnie bardziej
Nie widzę w Sigma Sport pulsometr PC 9 kodowanego przekazu sygnału , pozwala uniknąć interferencji.
Popularny model w nowym, sportowym design’ie. Wyposażony w licznik kalorii oraz automatyczny system stref treningu i precyzyjny pomiar pulsu PC 9 jest doskonałym monitorem pracy serca dla wszystkich dbających o zdrowie rekreacyjnych sportowców. Wskaźnik stref informuje optycznie i akustycznie, czy trening odbywa się w prawidłowym trybie, a tym samym pomaga osiągnąć pożądane rezultaty.
Dokładność EKG
Manager dla optymalnej oceny treningu
5 funkcji czasu
5 funkcji pulsu
Automatyczne ustawianie granic stref na podstawie indywidualnych danych
Wskaźnik stref pulsu
3 strefy alarmu
Łatwe w użyciu menu
Funkcja personalizacji
5 języków
cena 140 zł
Proszę o opinie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Ja biegałem na czuja przez 2 lata po czym kiedy się szum zrobił na pulsometry pożyczyłem taką Sigmę od kolegi. Pobiegałem ok. 3 tygodnie, później w zasadzie bez problemu czułem zakresy (swoją drogą wcześniej też je intuicyjnie czułem, ale się w tym utwierdziłem).
W kwestii użytkowania: zawsze na początku biegu miałem kłopoty z czujnikiem na piersiach (działał prawidłowo dopiero jak się przypociłem po kilkunastu minutach). Co gorsza jak traci sygnał zatrzymuje stoper - to już jest cholernie wkurzające. Kolejna duża wada: brak podświetlenia wyświetlacza - po zmroku nic nie odczytasz, chyba że wykonasz kilka niezgrabnych ruchów ręką przebiegając pod latarnią. Biegając z tym pulsometrem miałem tętno podniesione przez samo jego użytkowanie.
Ważniejsze od pulsometru są dla mnie zegarek/stoper i wymierzona pętla biegowa, z tymi narzędziami nauczyłem się dawkować dla siebie tempo biegu.
W kwestii użytkowania: zawsze na początku biegu miałem kłopoty z czujnikiem na piersiach (działał prawidłowo dopiero jak się przypociłem po kilkunastu minutach). Co gorsza jak traci sygnał zatrzymuje stoper - to już jest cholernie wkurzające. Kolejna duża wada: brak podświetlenia wyświetlacza - po zmroku nic nie odczytasz, chyba że wykonasz kilka niezgrabnych ruchów ręką przebiegając pod latarnią. Biegając z tym pulsometrem miałem tętno podniesione przez samo jego użytkowanie.
Ważniejsze od pulsometru są dla mnie zegarek/stoper i wymierzona pętla biegowa, z tymi narzędziami nauczyłem się dawkować dla siebie tempo biegu.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46:38
Kolego odradzam kupno tego modelu. Jako, że dawno temu bawiłem się w ściganie na rowerku to miałem sentyment do tej firmy. Zakupiłem Sigma PC 9 kilka miesięcy temy i po jakimś czasie zacząłem żałować.
Dla mnie przykłądowo brak 2 podstawowych funkcji:
1. maksymalne tętno
2. okrążenia (międzyczasy)
Poza tymi dwoma mankamentami zegareczek zaczął sypać się jakieś 6 tygodni temu. Powoli przestał reagować na naciśniecia przycisków funkcyjnych lub funkcje zaczęły przełączać się samoczynnie. Poradziłem sobie z tym, ale to inna bajka.
Tak czy owak raczej poradziłbym Ci zakup modelu wyższczego PC 15 lub PC 25. Cena przykładowo na Allegro wcale nie dużo wyższa, a jakość (testowałem PC 15) dużo wyższa niż w "9". Lepiej dołożyć kilkadziesiąt złotych i mieć sprzęt, w którym można przynajmniej wymienić baterię nie rozkręcająć zegarka.
Dla mnie przykłądowo brak 2 podstawowych funkcji:
1. maksymalne tętno
2. okrążenia (międzyczasy)
Poza tymi dwoma mankamentami zegareczek zaczął sypać się jakieś 6 tygodni temu. Powoli przestał reagować na naciśniecia przycisków funkcyjnych lub funkcje zaczęły przełączać się samoczynnie. Poradziłem sobie z tym, ale to inna bajka.
Tak czy owak raczej poradziłbym Ci zakup modelu wyższczego PC 15 lub PC 25. Cena przykładowo na Allegro wcale nie dużo wyższa, a jakość (testowałem PC 15) dużo wyższa niż w "9". Lepiej dołożyć kilkadziesiąt złotych i mieć sprzęt, w którym można przynajmniej wymienić baterię nie rozkręcająć zegarka.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
poczatkujacym bedziesz pare miesiecy a pozniej Ci zabraknie funkcji i innych potrzebnych bajerow ,,dlatego powiadam ,ze [zakup] sobie lepszy sprzet przyda sie nie tylko do biegania rower ,plywanie,bieganie===garmin np:305
-
- Dyskutant
-
- Wyga
Hej,
ja też jestem początkujący, biegam od miesiąca i wybrałem Sigmę PC 15.11 z dwóch powodów:
1) pokazuje tętno maksymalne podczas treningu
2) ma podświetlanie (na razie nie jest mi potrzebne, ale może później się przydać
ja też jestem początkujący, biegam od miesiąca i wybrałem Sigmę PC 15.11 z dwóch powodów:
1) pokazuje tętno maksymalne podczas treningu
2) ma podświetlanie (na razie nie jest mi potrzebne, ale może później się przydać

- smopi
- Stary Wyga
PC9 nie miałem za to byłem przez krótki czas nieszczęśliwym posiadaczem PC15. W zasadzie moje odczucia były identyczne z autorem tej recenzji: http://robsik.bloog.pl/id,2665991,title ... caid=6e6ae
Od siebie dodam jeszcze, że bez paska pomiaru tętna można włączyć stoper (nie mylić z czasem treningu) ale pulsometr sam po 5 minutach zmienia display na data/godzina. Żeby ponownie wejść do stopera i odczytać wskazania trzeba trochę poguzikować... żeby po 5 minutach znowu zmienił się display. Nonsens jakiś
W czasie biegu jest to strasznie niewygodne. Kolejna bzdura to podświetlenie włączane przy pomocy 2 przycisków (PC15). Osoba która to projektowała chyba w życiu nie biegała.
Wejdź na stronę http://www.sigmasport.de/en/produkte/pu ... t=features i kliknij na "Product demo" - będziesz mógł zapoznać się ze sprzętem w sposób wirtualny.
//EDIT
Widzę, że Sigma wypuściła nowszą wersji PC15.11 - moje uwagi dotyczyły starszej wersji. Tym niemniej zalecam ostrożność i testy z wykorzystaniem "Product demo" chociaż wydaje mi się, że nowsza wersja jest zdecydowanie bardziej dopracowana pod względem ergonomii.
Od siebie dodam jeszcze, że bez paska pomiaru tętna można włączyć stoper (nie mylić z czasem treningu) ale pulsometr sam po 5 minutach zmienia display na data/godzina. Żeby ponownie wejść do stopera i odczytać wskazania trzeba trochę poguzikować... żeby po 5 minutach znowu zmienił się display. Nonsens jakiś

Wejdź na stronę http://www.sigmasport.de/en/produkte/pu ... t=features i kliknij na "Product demo" - będziesz mógł zapoznać się ze sprzętem w sposób wirtualny.
//EDIT
Widzę, że Sigma wypuściła nowszą wersji PC15.11 - moje uwagi dotyczyły starszej wersji. Tym niemniej zalecam ostrożność i testy z wykorzystaniem "Product demo" chociaż wydaje mi się, że nowsza wersja jest zdecydowanie bardziej dopracowana pod względem ergonomii.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 15:27 przez smopi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Dyskutant
Ja tak jak wspominałem jestem bardzo zadowolony z tego PC15. Twoje zastrzeżenia są słuszne ale tylko w wypadku jak ktoś nie korzysta z opcji pulsometra- ale wtedy można kupić najtańszy zwykły zegarek, zdarzało mi się że biegałem z nim też bez paska i prawdą jest to, że mimo że mierzy czas to trzeba go odblokować, ale ja osobiście nie zakładam paska w mało ważnych treningach gdzie na koniec tylko sprawdzam ile czasu biegałem.
"Kolejna bzdura to podświetlenie włączane przy pomocy 2 przycisków (PC15). Osoba która to projektowała chyba w życiu nie biegała."
Ja mam hopla na punkcie użyteczności i nie przyszło mi do głowy by te rozwiązanie nie było wygodne, dla mnie jest bardzo wygodne a jeden guzik mniej.
Więc jeśli ktoś chce trenować ale bez pulsometra (tu się zgadzam z smopi) -to na pewno nie polecam pc15(ale to sobie lepiej kupić zwykły stoper), z pulsometrem to jak najbardziej polecam.
"Kolejna bzdura to podświetlenie włączane przy pomocy 2 przycisków (PC15). Osoba która to projektowała chyba w życiu nie biegała."
Ja mam hopla na punkcie użyteczności i nie przyszło mi do głowy by te rozwiązanie nie było wygodne, dla mnie jest bardzo wygodne a jeden guzik mniej.
Więc jeśli ktoś chce trenować ale bez pulsometra (tu się zgadzam z smopi) -to na pewno nie polecam pc15(ale to sobie lepiej kupić zwykły stoper), z pulsometrem to jak najbardziej polecam.
- smopi
- Stary Wyga
Widzę, że w nowszej wersji podświetlenie nadal się uruchamia 2 przyciskami. Pewnie jest to sprawa indywidualna ale dla mnie było to masakryczne. Tyle, że ja miałem starszą wersję (która np. nie sygnalizowała dźwiękiem wciśnięcia guzika i zdarzało mi się zamiast włączyć podświetlenie zmienić display). Moim zdaniem najlepsze podświetlenie ma Timex - mówię o trybie "Night view". Włącza (i wyłącza) się go przez wciśnięcie i przytrzymanie przez 4s przycisku podświetlenia. Od tego momentu wciśnięcie dowolnego guzika powoduje podświetlenie na kilka sekund tarczy zegarka. Pobawiłem się chwilę "Product demo" na stronie Sigmy i muszę przyznać, że nowsza wersja PC15 jest o niebo lepsza od starszej i w końcu chyba, przy braku sygnału z opaski, nie zatrzymuje się czas treningu. Plus dla Sigmy.mario69pl pisze:"Kolejna bzdura to podświetlenie włączane przy pomocy 2 przycisków (PC15). Osoba która to projektowała chyba w życiu nie biegała."