Witam
Kiedyś już pisałem o bólach w kolanach i dolnym odcinku lędzwiowym.
Rok przerwy w biegach, na prawde amatorskich i maksymalnie 5 kilometrów, 10 godzin cięzkich prac na budowie przy rozbiórkach a następnie biegałem średnio 20-30 minut. Przez 3 miesiące. Prawie codziennie.
Bóle praktycznie mineły. Kolana strzelają - wiadomo.. pierwszy ortopeda - miekkie rzepki. Drugi ortopeda - podejrzenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Zrobiłem morfologie ob i crp. Wyniki morfologi ok - moge zeskanowac wyniki, ob i crp strasznie niskie. ob 2 mm/godz, crp <0.3 mg/l. Co prawda robiłem je po 4 z rzędu nocnej zmianie, ale starałem się na kilka godzin przed nic nie jeść w miare możliwości.
Przez ten wolny czas biegałem średnio raz na miesiąc po 15-20 minut z ciekawości - żadnych większych problemów, troche kolana i plecy przez dzien - dwa i mijało.
Kupiłem adidas clima cool ride. biegałem z 20 minut? I problem. Plecy już od 3 dni, jakby zakwasy? albo coś.. nie wiem. kolana raczej mniej niż bardziej.
Zrobiłem zdjęcia i wstawiam wraz z tematem. Stopa myślałem że mam neutralną, z kartki, na którą stanołem mokrą nogą wnioskuje że jest inaczej.
Kolejna rzecz - biegałem kiedys w butach z rynku za 20zł troche po asfalcie, ale większosc po trawie i lesie. Obecnie biegam na śródstopiu, a raczej bardziej z przodu i nie wiem czy robie dobrze - może od tego mnie plecy bolą? A boli poniżej odcinka lędźwiowego, tuż nad pośladkami.
Ponowne bóle, problemy z bieganiem
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
To jest dział sprzęt, a nie zdrowie. Także ciężko będzie o wypowiedź, która w jakiś sposób pomoże Ci zrozumieć co się dzieje z Twoim organizmem. Bo ból to naturalna obronna reakcja organizmu...
Może powinieneś zrobić USG, RTG lub jeszcze bardziej zaawansowane badania żeby wychwycić co Ci dolega?
Swoją drogą Adidas Clima cool ride to but, który posiada niewielką amortyzację i przy bólach z kręgosłupem, kolanami [biegając po twardym] ja bym unikał tego typu obuwia.
Po zdjęciu achillesów wnioskuję jednak, że nie jesteś neutralny, lecz wręcz przeciwnie - stopa ucieka Ci do wewnątrz i potrzebujesz butów ze wsparciem.
Może powinieneś zrobić USG, RTG lub jeszcze bardziej zaawansowane badania żeby wychwycić co Ci dolega?
Swoją drogą Adidas Clima cool ride to but, który posiada niewielką amortyzację i przy bólach z kręgosłupem, kolanami [biegając po twardym] ja bym unikał tego typu obuwia.
Po zdjęciu achillesów wnioskuję jednak, że nie jesteś neutralny, lecz wręcz przeciwnie - stopa ucieka Ci do wewnątrz i potrzebujesz butów ze wsparciem.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Czy dobre? Ciężko stwierdzić czy w Twoim przypadku w ogóle bieganie jest zalecane. Musisz to zdiagnozować i skutecznie przeciwdziałać, bo sam wiem jak to jest gdy się coś robi pod kreską tzn z bólem - nic przyjemnego.Forti pisze:w złym dziale, faktycznie. Pomyliłem się, przepraszam.
RTG robiłem kolan z różnych stron - nic nie widać. Bieganie na palcach jest dobre w tym wypadku?
Na pewno lepsze niż obsceniczne tłuczenie z piety. Czyli tak jakby mniejsze zło.