Nisko pod sklepieniem.

tapczan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, mam trochę wątpliwości odnośnie butów w których biegam.
Od ilu przebieżek mam wrażenie że moje buty są za niskie pod sklepieniem. Palce i pięta leżą na wkładce natomiast nie ma ona właściwie żadnego uwypuklenie pod sklepieniem. Co za tym idzie każdy krok sprawia że stopa z tyłu tak jakby "zapadała" się do wewnątrz a przy każdym wyprowadzeniu nogi stopa ucieka na zewnątrz. Stopę mam raczej neutralną (test wodny, buty zdzieram równomiernie) ale nie mogę oprzeć się wrażeniu ze gdybym miał wyżej wyprofilowane sklepienie i ogólnie but od wewnątrz to biegałoby mi się lepiej. Dodatkowo czuje ostatnio piszczele. Biegam w czymś takim:
Obrazek
Zmieniać buty, kombinować jakąś wkładkę czy dać spokój?
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jak chodzisz boso to też masz takie uczucie? :)
Podpieranie łuku stopy niczemu dobremu nie służy, a na pewno nie lepszej amortyzacji czy polepszeniu biegu. Jeśli to te buty na obrazku, to podejrzewam, że uczucie bierze się z bardzo grubej podeszwy, przy kroku i pięta, i palce zapadają się w piankę i zniekształcają krok. Ja bym spróbował założyć coś mniej amortyzowanego zamiast tej potwornej grubej podeszwy :).
The faster you are, the slower life goes by.
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, jak chodzę boso to nie mam takiego odczucia.
Spróbuje testowo wybrać się na jakaś przebieżkę w starszych mniej amortyzowanych butach.
Podeszwa nie jest natomiast wysokości całego białego plastiku - na pięcie jest to ok 2/3 tego co widać na zewnątrz.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kłosiu ma rację. Podpieranie sklepienia w innym miejscu, niż na jego końcach = katastrofa. Jeśli masz w pobliżu jakiegoś konstruktora, możesz to u niego potwierdzić.
Kontuzja znana jako shin split (po polsku chyba zapalenie okostnej) też może wynikać z przeciążenia układu ruchu, które jest efektem biegania w zbyt amortyzowanym obuwiu.

Jeśli czytasz po angielsku, tu jest do pobrania dobry dokument wyjaśniający zasadę działania stopy i współpracy stopy z obuwiem.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ