Aplikacja na platformę Android wspomagająca treningi.

Jaką wersję androida posiadacie na swoich Telefonach?

1.6
0
Brak głosów
2.1
6
32%
2.3
8
42%
wyższą
5
26%

Liczba głosów: 19
vermer
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
w tamtym roku, pewnie nie przez przypadek, trafiłem na to forum. Chciałem chociaż trochę zmienić swój tryb życia, do tamtej pory zazwyczaj spędzałem większość dnia na siedząco. Zacząłem korzystać z planów treningowych jakie znalazłem na portalu, tak w wielkim skrócie zaczęła się u mnie przygoda z tym sportem, która trwa do teraz.
W czasie, kiedy biegałem zawsze miałem przy sobie telefon GPS'em, który 'mierzył moje dokonania'. Przez ten czas przebrnąłem wiele aplikacji, ale żadna nie spełniała moich wymagań. W tym roku, z racji tego iż jestem na piątym roku informatyki, postanowiłem jako projekt dyplomowy napisać aplikację dla wszystkich forumowiczy. Będzie to oprogramowanie działające na platformie Android(przynajmniej pierwsze jego wersję, jeżeli będzie ona zdobywała popularność pojawią się wersje na inne systemy operacyjne), a do tego witryna internetowa z którą będzie można synchronizować swoje 'dokonania'.

I tu zaczyna się moja prośba do was mam przygotowane już podstawowe wersje specyfikacji technicznej i i funkcjonalnej tej aplikacji, ale pewnie nie o wszystkim pomyślałem. Chciałbym wiedzieć czego wam brakuje w innych aplikacjach, co chcielibyście mieć w idealnym oprogramowaniu jakie chcielibyście mieć funkcjonalności.
Prosił bym o zamieszczaniu wszelakich pomysłów tutaj w temacie. Te będę zbierał podsumowywał, a w późniejszym czasie będą pogrupowane w ankiety, a najciekawsze z niech będą wdrożone.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 20:35 przez vermer, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
zubrosy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Osobiście korzystam z miCoach i jestem "ogólnie"zadowolony z jego funkcjonalności.
ALE
-brakuję mi zdecydowanie lepszego modułu dla interwałów, tutaj można tylko ustalić 4 różne interwały czasowy i je ewentualnie zapętlić, czyli wszystkie falwarki 5'/4'/3' ... z czasem odpoczynku taki jak wysiłku są niemożliwe.
-powinny być interwały w odniesieniu zarówno do przebytej drogi a nie tylko czasu
-w micoach jest opcja przypominania parametrów treningu, można ją ustawić co kilka minut, opcje do wyboru są ciekawe, tempo,kilometraż, czas, kalorie itd. ale można ustawić jeden intwerwał na wszystkie przypomnienia. A ja chciałbym aby aplikacja przypominała mi o tempie co minute a o kilometrażu np. co 10.
-chciałbym aby w aplikacji można było ustawić trening pod względem tempa, np. 30 minut tempo <6:10 : 6:45>, albo trening z narastajacym tempem, np. zwiększenie tempa o 5 sekund na kilometr co minute przez 30 minut
-fajnie by było gddyby aplikacja potrafiła ocenić podbiegi., np robimy bieg testowy i aplikacja oblicza kąt nachelania, długośc podbiegu itd. a my potem katujemy górkę

na tą chwilę tyle mam życzeń
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Temat już istnieje viewtopic.php?f=40&t=25909
zubrosy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

herson pisze:Temat już istnieje viewtopic.php?f=40&t=25909
chyba nie przeczytałeś zawartości wątku, tylko po tytule oceniłeś.

temat do którego odesłałeś jest o ISTNIEJĄCYCH aplikacjach, a tutaj kolega robi własną i prosi o jakieś sugestie dotyczące funkcjonalności.
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli autorowi wątku trzeba będzie potestować apkę w terenie to oferuję pomoc; )
HTC Desire z android 2.3.7.
Co brakuje zostało z grubsza wymienione w pierwszej odpowiedzi oraz musi mieć podstawowe funkcje jak miniCoach: )
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To ją bym jeszcze dodał
- obsługa pulsometrow z ANT+
- pomiar wysokości z czujnika barometrycznego ;)
- eksport danych do GPX
- korekta pomiaru wysokości z mapy - tak jak w GarminFit
vermer
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję koledze zubrosy za pomocne rady. Postaram się większość z nich wziąć pod uwagę.
maciejl pisze:To ją bym jeszcze dodał
- obsługa pulsometrow z ANT+
- pomiar wysokości z czujnika barometrycznego ;)
- eksport danych do GPX
- korekta pomiaru wysokości z mapy - tak jak w GarminFit
Mam pytanie co do eksportu czy ma być na samym urządzeniu czy może być w serwisie webowym?

Co do dwóch pierwszych punktów obawiam się że w pierwszej wersji programu to nie pojawi się. Nie mam takich urządzeń żeby to przetestować, ale przy ewentualnym sukcesie bądź sukcesiku będzie ona cały czas rozwijana.
Dziękuję wszystkim za uwagi i zachęcam innych do dodawania swoich spostrzeżeń.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ciekawy temat na projekt dyplomowy, bo będzie miał potem wykorzystanie praktyczne. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to radzę Ci zacząć od podstaw, tzn. stoper, pobieranie sygnału GPS, mapka, portal, komunikacja aplikacji z portalem. Przygotowanie stabilnej aplikacji pochłonie sporo czasu, a dopiero potem można ją rozbudowywać o kolejne bajery. Uwagi użytkowników na forum mogą być wtedy bardzo pomocne.

Jeżeli chodzi o walory użytkowe aplikacji, to ciężko będzie Ci konkurować z dynamicznie rozwijającą się konkurencją. Takich rozwiązań jest już bardzo dużo, zarówno na Android, jak i J2ME, czy iPhone. Najwięksi producenci są kilka kroków do przodu przed deweloperami dziergającymi mniejsze aplikacje. Ja należę do tych drugich. W moim kalkulatorze na komórkę RunCalc też uruchomiłem prostą obsługę GPS-a. Aplikacja jest napisana w J2ME, a przetłumaczyłem ją na Androida przy pomocy biblioteki Netmite. Niestety, niektóre funkcjonalności nie są obsługiwane przez tę bibliotekę, dlatego rozważam przepisanie całej aplikacji na Androida. Być może obaj będziemy programować w podobnym czasie i będzie okazja podzielenia się doświadczeniami :usmiech:
zubrosy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Jeżeli chodzi o walory użytkowe aplikacji, to ciężko będzie Ci konkurować z dynamicznie rozwijającą się konkurencją. Takich rozwiązań jest już bardzo dużo, zarówno na Android, jak i J2ME, czy iPhone.
Proszę wymień aplikację, które się tak prężnie rozwijają i z którymi "ciężko będzie konkurować"
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proszę: Endomondo, RunKeeper, Sportstracklive, iMapMyRun, miCoach, pewnie znajdzie się jeszcze kilka na różne platformy programistyczne.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

zubrosy pisze:Proszę: Endomondo, RunKeeper, Sportstracklive, iMapMyRun, miCoach, pewnie znajdzie się jeszcze kilka na różne platformy programistyczne.
Dokładnie tak, sporo tego, trudno tu o nowinki, jeszcze dodam Sports Tracker'a. Nigdy nie zajmowałem się pisaniem aplikacji na Androida, ale wydaje mi się, że pojedynczy deweloper może napisać fajną aplikację biegową dla siebie, może dla grupy znajomych, ale w momencie jej rozwoju (i sukcesu) zderzy się z machiną korporacyjną, która np. zleci grupce Chińczyków skopiowanie jego pomysłów etc. Wiem, że jestem pesymistą, ale w każdym razie życzę powodzenia !
krunner
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

vermer pisze: Mam pytanie co do eksportu czy ma być na samym urządzeniu czy może być w serwisie webowym?
Wystarczy w trybie webowym.
Obsługa czujnika ciśnienia, wraz z przykładowym kodem jest tutaj http://developer.sonyericsson.com/wp/20 ... ia-active/
vermer
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Ciekawy temat na projekt dyplomowy, bo będzie miał potem wykorzystanie praktyczne. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to radzę Ci zacząć od podstaw, tzn. stoper, pobieranie sygnału GPS, mapka, portal, komunikacja aplikacji z portalem. Przygotowanie stabilnej aplikacji pochłonie sporo czasu, a dopiero potem można ją rozbudowywać o kolejne bajery. Uwagi użytkowników na forum mogą być wtedy bardzo pomocne.
Tak właśnie będę robił, podstawowe funkcjonalności są w stadium implementacji. Jeżeli chodzi o konkurowanie z tymi tuzami to raczej ja będę stawiał na prostotę minimalizm i aspekty, których mi brakowało w aplikacji jak zaczynałem biegać.
Do tego będę starał się brać pod uwagę wasze pomysły.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Super :taktak: Lepiej zrobić prostą, intuicyjną aplikację, niż "przebajerzyć". Powodzenia i wytrwałości :usmiech:
vermer
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Super :taktak: Lepiej zrobić prostą, intuicyjną aplikację, niż "przebajerzyć". Powodzenia i wytrwałości :usmiech:
Wytrwałość jest, aplikacja będzie najpóźniej pod koniec wakacji w markecie, w początkowych fazach będzie prosta i intuicyjna to mogę obiecać. Co do rozwoju przez przynajmniej rok po wydaniu będę ją aktualizował i wtedy zobaczymy jak i czy zdobywa chociaż małą popularność. Mam też kilka pomysłów na reklamę zobaczymy co z tego wyjdzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ