hej,
warto byś do sprawy podszedł z dobrej strony
lądowanie na śródstopiu jest jedną ze składowych poprawnej techniki, albo nawet można by się pokusić o stwierdzenie, że SKUTKIEM poprawnej techniki.
jeżeli skupisz się tylko na lądowaniu a reszta techniki biegowej będzie leżeć, to ani nie unikniesz kontuzji, ani to nie będzie przyjemne, ładne, swobodne itd.
wtedy żadne buty nie pomogą.
dlatego wartobyś zadbał o całośc poprawnej techniki - przjrzyj sobie wątek poznańskiego Biegam bo Lubię, poszperaj na forum po tematach, w których yacool pisze o technice.
w butach o użej różnicy wysokości między pięta a palcami o grubej, amortyzowanej podeszwie ciężko jest biegać "ze śródstopia", po pierwsze dlatego, że profil podeszwy niejako wymusza lądowanie na tyłach, po drugie dlatego, że tak jest łatwiej (w amortyzowanych butach) a nasze ciało lubi sobie ułatwiać.
z drugiej strony - zadbawszy o technikę jak najbardziej polecam minimalistyczne buty, w nich łatwo jest lądować na przedzie, a lądowanie na pięcie jest nieprzyjemne i wręcz wydaje sę nienaturalne, nienaturalne podwójnie- ze względu na technikę i ze względu na buty.
kiedy technika jest poprawna, aparat ruchu wzmocniony, działa naturalna amortyzacja naszego ciała i kontuzje się nie pojawiają, albo pojawiają się rzadziej.
butów minimalistycznych jest coraz więcej, zazwyczaj jednak swoje kosztują. w twoich widełkach cenowych poszukałbym albo Nike Free (jakies starsze modele powinny być dostępne do 300 żłotych) - one mają trochę amortyzacji; albo, jesli masz trochę samozaparcia

polecam wątek Kalenji- tuning. Tam znajdziesz instrukcję jak samemu zrobić niskobudżetowe buty minimalistyczne, za 70 żłotych.
sam biegam w takich, zrobiłem już w nich chyba ponad 1000km, biega się świetnie.
wszystko to jednak jest perfumowanie kupy, jeżeli szwankuje technika, a droga do poprawnej techniki jest wzmocnienie mięśni korpusu, brzucha i nóg - polecam ćwiczenia stabilności ogólnej, wszelakiego rodzaju ćwiczenia core muscles, ćwiczenia ogólnorozwojowe i koordynacyjne. we wspomnianych przeze mnie wątkach znajdziesz aż za dużo materiału.
na koniec przestroga - co cżłowiek to inny aparat ruchu. nie wiem jak wygląda Twój

i jak zareaguje na minimalistyczne obuwie, nawet jeśli popracujesz nad mięśniami i techniką, stąd zalecam ostrożność.
jeżeli moja wypowiedź jest zbyt chaotyczna i masz dalsze pytania, wal smiało.