Odzież na zimę i wiosne
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:58
- Życiówka w maratonie: 3:12:31
- Kontakt:
Witam serdecznie mam taki problem ponieważ chciałem zakupić odzież na zimę i wiosnę najchętniej marki kalenji z wiadomych powodów. I tak się zastanawiam co wybrać.. mam ich jedna bluzę defuz esential ( czy jakoś tak:p ) to raczej taka na wiosnę prawda? A co zakładać na siebie jak mamy taką pogode jak teraz? albo jak bedzie zimniej?
Zastanawiałem się nad Kalenji evolutive i do tego jakieś spodnie/getry.
Co polecacie.
Pozdrawiam.
Zastanawiałem się nad Kalenji evolutive i do tego jakieś spodnie/getry.
Co polecacie.
Pozdrawiam.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:58
- Życiówka w maratonie: 3:12:31
- Kontakt:
Ja to wszystko czytałem. Potrzebuję pomocy w dobrze.. w sensie jaka odzież dobra ale nie kosztowna.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
To co kto nosi w różnych temperaturach to są sprawy bardzo indywidualne. Np. jedni noszą rękawiczki już przy temp. rzędu 3-4 st. na plusie, a innym ręce nie marzną nawet przy ujemnych temperaturach
Dużo zależy też jak intensywnie (w sensie tempa) trenujesz. Sam musisz dobrać dla siebie strój metodą prób i błędów.

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Podam Ci na moim przykładzie:)
Temperatura powyżej -3,-2 stopni w skali C nie zakładam wogóle rękawiczek, bo za 1-2 km muszę je ściągać.
Zakładam na szyję taką opaskę(a`la buff) jak mocno wieje żeby nie złapac jakiegoś przeziębienia.
Na górę zakładam http://www.decathlon.com.pl/PL/bluza-is ... 190827273/ niedroga bluza i przyjemna w noszeniu.
Spodnie http://www.decathlon.com.pl/PL/legginsy ... 128994144/ cena taka sama jak bluzy.
150zł i komplet gotowy
Temperatura powyżej -3,-2 stopni w skali C nie zakładam wogóle rękawiczek, bo za 1-2 km muszę je ściągać.
Zakładam na szyję taką opaskę(a`la buff) jak mocno wieje żeby nie złapac jakiegoś przeziębienia.
Na górę zakładam http://www.decathlon.com.pl/PL/bluza-is ... 190827273/ niedroga bluza i przyjemna w noszeniu.
Spodnie http://www.decathlon.com.pl/PL/legginsy ... 128994144/ cena taka sama jak bluzy.
150zł i komplet gotowy

- Anja.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1'02'46
Ja podobnie: przy dzisiejszych -2 idealnie mi bylo w koszulce na ramiaczka, bieliznie termo z dlugim rekawem i bluzie typu podobnego co ta kalenji tylko z tchibo. Na glowe (a konkretnie zatoki) opaska zwinieta z bufa, na szyje druga. Na dol getry z meshem i poniewaz w ostatnia sobote zmarzla mi "dolna czesc plecow" to dolozylam krotkie szorty w ktorych biegalam latem. Skarpetki cienkie bo mam na zime asicsy z goretexem. Do letnich butow wystarcza grubsze skarpetki. Rekawiczki w temp +5 tez sciagam po 10 minutach, ale dzis wytrzymaly do konca
podstawa to nie ubierac nic bawelnianego, z czasem na pewno wyppracujesz wlasne zestawy na rozne warunki, ja tez czytalam forum i artykuly, na poczatku pare razy ubralam sie bez sensu w polar na przyklad bo myslalam ze mi bedzie zimno ....

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ja biegam w tych samych legginsach co lapka88. W temperaturach od -2 do +8 stopni są idealne. Na górę pierwsza warstwa to koszulka z długim rękawem Stoor, a jak jest trochę cieplej to T-shirt Kalenji, taki za 25 zł. Jako druga warstwa bluza Stoor lub Kalenji, obie w podobnej cenie ok. 100 zł, ta druga jest odrobinę cieplejsza. Buffa na szyję nie używam, wystarczy mi stójka w bluzie. Rękawiczki póki co leżą w szafie i czekają na duży mróz. Za to na głowę obowiązkowo czapka, gdy temperatura spada poniżej +5.