Asics czy Adidas?

Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51,24 (trening)
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem butów, dwa modele zostały na mojej liście i nie mogę sie zdecydować które wybrać. Co proponujecie (i najlepiej dlaczego)?:

http://esklep.intersport.pl/pl/product/ ... -3m-u44120

oraz

http://www.asics.pl/running/products/gel-pulse-men/

Co wybrać?

Dzięki za odp i podpowiedź :)
MS

14.10.2012 - Maraton - Poznań
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

adidasy cię raczej nie rozczarują, natomiast co do asicsa to niektórzy narzekają na złe dopasowanie cholewki do stopy (spiskowa teoria głosi, że asics jest produkowany w oparciu o model stopy azjatów a my przecież reprezentujemy jakby to powiedział pewien prawicowy :ojoj: polityk... cywilizację białego człowieka :oczko: ).
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegam juz w drugich Glide'ach i jestem z nich zadowolony, leżą jak kapcie. But typowy na twarde dla biegacza sredniego i ciezkiego, maja dużo amortyzacji, dla biegajacych z pięty.W pierwszej parze przebiegłem ponad 700 km, nic sie z nimi nie działo (lekko przetarłem siateczke obok prwego palucha- w butach innej marki tez wytarłem) Radze Ci je ubrac gdzies w sklepie, potruchtac, ocenic jak leza na nodze. Wydaja sie na pierwszy rzut oka wysokie pod pieta, ale to nie przeszkadza w bieganiu. Ich nastepca jest obnizony, ael to juz inny but. Mierzylem serie 4 i to nie to samo. Taraz wlasnie jest dobra pora na zakup 3, bo wlasnie weszla 4. Sam szukam dobrej ceny na kolejna parę :oczko:
Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A czy nie jest tak, że Asics jest jak Nikon wśród aparatów? wiemy że to solidna firma i na tej opinii większość ludzi się opiera. A co do adidasów to boję się, że firma robi tyle rzeczy, że profesjonalne buty do biegania mogą być gorsze od Asicsów.

Przymierzałem obie pary i Adidasy są lżejsze i są troszkę bardziej miękkie. Asics wydał się bardziej solidnym i masywnym butem.
Adidasy są w cenie 269zł z 449zł, a Asicsy 299zł z 369zł. Czekałem dziś w sklepie na fachową osobę, ale miał przerwę akurat i nie miałem czasu czekać. Nadal pozostaje w kropce.
MS

rufuz

Nieprzeczytany post

Ja mam zarowno adidasy jak i asicsy. Addasy kupilem kiedys w deichmanie za 149 zl jako "zapasowe obuwie treningowe". W sumie buty sa dosc dobre ale Asicsy sa jednak bezkonkurencyjne. Korzystalem juz z butow roznych firm ale w Asicsach biega mi sie najlepiej.
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co co Asicsów to mogę powiedzieć że są naprawdę wytrzymałe, ja w ds trainerach zrobilem juz 1900km i maja tylko przetarcie na duzym palcu i podeszwa ma troche mniej bieżnika ale jak na taki kilometraż to trzymają się swietnie. Podobnie z innymi modelami.
www.brylu-canirun.blogspot.com Zapraszam:D
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mi asiscy zdzierały stopy i powiedziałem, że nigdy nie kupie tych butow. Kolego wszystko zależy od tego ile ważysz, jak biegasz, po czym biegasz, jaka masz stopę (analiza adidasa, asicsa i video na biezni zrob najlepej :hahaha: ). Jakich potrzebujesz butow? Te sa jak kapcie, wygodne i dla neutrali lub supinatorow. Gdzies czytałem, że to model flagowy :orany: Niby sie mowi, ze firma od wszystkiego to od niczego. Adidas siedzi w art sportowych i nie slyszalem zeby robili pralki czy aparaty :oczko: Spoko, adidas to solidna marka. Nie jestem jej przedstawicielem, nie, ale biegam w ich butach, ciuchach i oceniam ja na podstawie doswiadczenia. Mam tez sentyment do tej marki z dawnych szczenięcych lat :echech:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grozes pisze:Co co Asicsów to mogę powiedzieć że są naprawdę wytrzymałe, ja w ds trainerach zrobilem juz 1900km i maja tylko przetarcie na duzym palcu i podeszwa ma troche mniej bieżnika ale jak na taki kilometraż to trzymają się swietnie. Podobnie z innymi modelami.
Twoj model nijak sie ma do modelu, o który pyta Kolega. Musisz byc strasznie lekki skoro masz na liczniku prawie 2000 i buty zapewniają Ci niebywała amortyzację :oczko:
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oj tam lekki...teraz dwa kilo weszły i 61 ważę, ale to efekt odpoczynku;) Co do super amortyzacji...to sam pewnie wiesz ze przy takim kilometrażu to już pianka się trochę ubiła;) Źle się wyraziłem...chodziło mi o to że Asicsy są wytrzymałe w porównaniu do butów innych firm.Przynajmniej takie jest moje zdanie:) Inne buty przy mniejszym kilometrażu wygladały gorzej. A oprócz trainerów w tej chwili uzywam jeszcze speedstarów i startóweczek :) Choć Adidasy jako but treningowy też kiedyś miałe i były całkiem ok to jednak miały troche mniejszą wytrzymałość
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W moich asicsach duży paluch (taka jego uroda) po kilkudziesieciu kilometrach zrobil w siatce dziure na wylot. W adidasach natomiast uszkodzil po 700 km tylko wewnetrzna osnowe(?) siateczki :sss: . Innych uszkodzen nie stwierdzilem, a pianka i ogolnie but sie zuzyl, rozklepal. Jestem stosunkowo ciezki i mial do tego prawo. Moglbym w nim biegac i zapewne bede, ale w zwiazku z pewnymi objawami kontuzji kolana i powiazaniem ich z brakiem wystarczajacej amortyzacji (moja teoria) mialem nowa pare adikow i w niej biegam. Takze dobor butow to bardzo indywidualna sprawa. Najgorsze jest to, że nawet jak wydaje sie, ze sa idealnie dobrane, to po ilus tam km okazuje sie co innego :echech: Wydaje mi sie, ze kazda z firm w tej chwili trzyma jakosc na odpowiednim poziomie i nie robi "lipy". I pomyslec, ze kiedys byly tylko Polsporty i ... ADIDASY! :hahaha:
Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No i kupiłem Adidaski :)
Po miesiącu dam znać czy mi leżą :)
MS

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

siodziu pisze:A czy nie jest tak, że Asics jest jak Nikon wśród aparatów?
Absolutnie nie, raczej jak Canon :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Dawid...
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wolf 1971 mój paluch ( tzn oba) robił dziure w kazdych butach jakie kiedykolwiek miałem - prócz biegowych(joma , asics). Własnie asics ( stratus 3) chwalilem za to ze paluch im rady nie dał , zdarlem je do gabki (podeszwa na sródstopiu) a siateczka na calym bucie jak nowa ( przysiegam !!) tylko w srodku juz troche poszarpane były.

Ps. Wiesz moze czy osoba ktora biega ze srodstopia (neutral lekki spin) moze znalezc cos w asics-ach bez wielkiej amortyzacji pięty ?? Poniewaz do tych biom-ow i innych plasciuchow jakos nie jestem przekonany o.O
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dawid Nie znam sie na asicsach kompletnie... Nie pomoge. Wrzuc pytanie na forum, a odpowiedz bedziesz mial w mig :taktak:
Z innej beczki. Ostatnio w TV widzialem filmik o tym, jak robia asicsy. Zanim but trafi na polki sklepowe przechodzi przez rece 300 osob :orany:
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja raczej biegam z przedniej części stopy;) i mam speedstary 5 i ds trainery 15 i nadają się do tego:) oczywsicie oprócz startówek hyperspeed :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ