Po pierwsze witam wszystkich.
Chciałbym prosić o radę w sprawie zakupu butów do biegania. Wiem, że trudno radzić "na odległość" ale doświadczenie i być może analogiczna sytuacja na pewno będą pomocne. W moim mieście są sklepy z butami dla biegaczy (jest nawet blisko Decathlon) jednak trudno liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy.
Garść informacji:
1. Mężczyzna, 35 lat, 172cm wzrostu, 76kg wagi ("docelowo" ok. 72kg), stopę neutralną (może lekko supinującą)
2. Dość łatwo "łapię" skręcenia stawu skokowego, ok. 5 lat temu zerwałem achillesa - jest zszyty na zakładkę, staram się dbać o rozścięgno podeszwowe, uprawiam od kilkunastu lat karate więc z jednej strony mam niezłą sprawność, z drugiej moje kolana i kręgosłup nie są w stanie idealnym.
3. Przygotowuję się do ważnego egzaminu (dan) w czerwcu (3-4g. specjalnego wysiłku, interwały) i - jeżeli zdrowie dopisze - maratonu we wrześniu. Bardzo zależy mi na zaliczeniu tych dwóch wydarzeń w ciągu jednego roku.
4. Z uwagi na specyfikę karate i miejsce zamieszkania zwykle biegam w terenie górzystym (kamienie, korzenie duże przewyższenia, teraz jeszcze błoto), na godzinnym treningu pokonując ok. 10-12km. Z uwagi na maraton chciałbym włączyć do tego asfalt. Do utwardzonej nawierzchni raczej muszę dobiec po "górkach".
Jakie buty kupić, uwzględniając moje parametry (w tym ochronę achillesa), które "poradzą sobie" zarówno w terenie jak i na asfalcie. Cena do ok. 400PLN
60% trudny teren + 40% asfalt
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 31,06
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Fajnymi butami by były
Brooks ghost GTX lecz cena to w granicach 485
lub
brooks ghost ok 390zl
mogą Ci również podpasywać buty salomona np.
Salomon XA Pro 3D ultra
Pozdrawiam
Fajnymi butami by były
Brooks ghost GTX lecz cena to w granicach 485
lub
brooks ghost ok 390zl
mogą Ci również podpasywać buty salomona np.
Salomon XA Pro 3D ultra
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W sklepach na miejscu moge wybierac pomiedzy kilkoma modelami adidas i nike. W lokalnym decatlonie wybor naprawde skromny. Marek powyzej proponowanych nie uswiadczysz. Chyba jednak bede musial przejechac sie do pobliskiego Wroclawia...
PS.Bardzo przepraszam za brak polskich znakow - taki system.
PS.Bardzo przepraszam za brak polskich znakow - taki system.