Witam jestem początkującym biegaczem, dlatego chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia dotyczącego wyboru obuwia do biegania. Biegam od niedawna bo zaczynałam od nordic walking i obecnie "biegam". Mam problemy z kolanami zaczynają boleć przy tym dystansie jaki pokonuję a jest teraz około 5 km. Wiem że mam nieodpowiednie obuwie i chcę je zmienić. Byłam w specjalistycznym sklepie (jedyny w Zielonej Górze) i tam dowiedziałam się jaki mam rodzaj stopy i jakich butów potrzebuję. Początek był szokiem gdyż okazało się że mam stopę pronującą a nie supinującą jak wyglądało z odcisków stopy, dopiero kamera pokazała jak jest naprawdę. Miła pani nazwała to silną pronacją stąd bóle kolan. Przymierzyłam kilka par butów ASICSA i BROOKSA. Te ostatnie mnie przypadły bardzo do gustu. Brooks Adrenaline GTS 11 lecz cena jest dość wysoka ponad 430 zł.
Opiszę po krótce siebie aby łatwiej dobrać buty:
- wzrost 165
- waga (a raczej nadwaga) 65 kg
- rodzaj stopy silnie pronująca
- nawierzchnia biegania twarda
Podajcie jakąś alternatywę dla tych butów i gdzie by je można przymierzyć lub choćby znaleźć w województwie lubuskim. W grę wchodzi POZNAŃ, Gorzów Wlkp, ewentualnie Wrocław.
I to co najważniejsze w czym sami biegacie i co będzie dobrym solidnym butem w przyzwoitej cenie.