Pytanie o podeszwę.

KrzychuPN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym Was wszystkich bardzo serdecznie przywitać :)
Mam pewien problem. Kupiłem buty, niedrogie, typowo treningowe Kalenji... dwa razy biegałem... wyszło jakieś 17km.. i zauważyłem, że dochodzi do ścierania podeszwy od bocznych stron przy pięcie. Niestety coś za szybko dochodzi do tego ścierania. Na poprzednich butach firmy Nike oznaki ścierania było widać po 4 miesiącach. Także coś mnie tu niepokoi. Zamieszczam zdjęcie... jak myślicie? do kitu obuwie? reklamacja jeśli tak dalej pójdzie?

http://i41.tinypic.com/dzw70x.jpg

Pozdrawiam
PKO
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

zdjęcie jest do bani bo niewiele można z niego wywnioskować, nie widać całej podeszwy tylko fragment, ciężko odnieść ten fragment do całości ale wydaje mi się że wspomniane "boczne strony" to wewnętrzna strona buta, czy tak?

najbardziej prawdopodobne jest to że but nie jest dopasowany do typu twojej stopy, przy mocnej pronacji będziesz nadmiernie ścierał wewnętrzną część pięty, jeśli już po 17km but wykazuje widoczne zużycie to:
1. jesteś bardzo mocnym pronatorem
2. buty są do kitu (techniczne lub z powodu niedopasowania)
3. oba powyższe

jeśli to nowe buty Kalenji to możesz je zwrócić w decatlonie bez podania przyczyny - nazywają to "gwarancją satysfakcji"

Proponuje kupić sobie buty dostosowane do specyfiki twojej stopy, które są dostosowane do twojego chodu - nie będą się tak mocno ścierały

PS: na moich butach po 1000km nie widać widocznego zużycia bieżnika
Obrazek
KrzychuPN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odzew. Wiesz jaki czas mam na oddanie butów do sklepu? w tym przypadku Decatlon. I jak patrzą na to, że buty były już wypróbowane?

Co do specyfiki stopy. Wybieram się do intersportu na "analizę stopy" słyszałem, że coś takiego mają i fajnie dobierają buty.

ps. buty ścierają się po zewnętrznej stronie. Lewy but-tylna-lewa strona pięty.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KrzychuPN pisze:Dzięki za odzew. Wiesz jaki czas mam na oddanie butów do sklepu? w tym przypadku Decatlon. I jak patrzą na to, że buty były już wypróbowane?

Co do specyfiki stopy. Wybieram się do intersportu na "analizę stopy" słyszałem, że coś takiego mają i fajnie dobierają buty.

ps. buty ścierają się po zewnętrznej stronie. Lewy but-tylna-lewa strona pięty.
Jeżeli chodzi o buty Kalenji to masz na to 30 dni.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ