Komentarz do artykułu Ciemność, widzę ciemność! - czyli przegląd latarek czołowych.

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

jest jeszcze pare innych, lepszych o których niejednokrotnie było pisane na bieganie.pl a nie są ujęte w teście..
taka czołówka jak: zipka2, Black Diamond ION, wgl nie powinny sie znaleźć.. czołówka dla biegacza która świeci na 9m?
prosze was..
poza tym dobry test. niestety nie uwzględniający żadnej czołówki nad którą sie zastanawiałem
rufuz

Nieprzeczytany post

Ja w tym roku postanowilem kupic czolowke z "gornej polki". Wczesniej kupowalem "szmelc" made in china. W tym roku kupilem Petzl e+LITE
http://www.petzl.com/en/outdoor/signal-and-elite/elite
Lampka ma te zalete ze mozna ja zaczepic do czapki, kurtki itd
No i 10 lat gwarancji :ble: :ble:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powinna w tym tescie znalezc sie czolowka Mactronica OUTDOOR PRO HLS-K1 z sensorem on/ off i czerwonym światłem ostrzegawczym. Kupiłem ja w zeszlym roku zachecony artykulem na bieganie.pl i czolowka zdala egzamin :taktak:
mironoza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 3:27:32

Nieprzeczytany post

Ta czołówka petzla z tym rozciąganym sznureczkiem to fajny patent, ale ciekawe jak trzyma się głowy.
Wydaje mi się, że nie warto oszczędzać na czołówce. Kiedyś kupiłem Petzla tikkine plus. Fajna mała zgrabna. Jak biega się wieczorem i w nocy po nieco oświetlonych chodnikach to jest ok. Ale poza miastem nieco brakuje jej mocy. Niedawno zakupiłem Petzla mio RXP. Różnica jest dramatyczna. Nie mówię (piszę) tylko o mocy bo jest i to znaczna. Na minimum mocy świeci porównywalnie z tikiną ustawioną na maksa. Inna, a może i ważniejsza sprawa. Kształt wiązki światła. W mio jest oczywiście spot, ale daje też dużo światła po nogi więc nie trzeba kombinować z ustawieniem głowicy czy mam widzieć dalej czy bliżej.
Oczywiście nie nie namawiam nikogo kto ma do przebiegnięcia mały kawałek po ciemku do kupowania zawodnika wagi ciężkiej. Ale zdecydowanie najlepiej jest wybrać model najlepszy (czytaj najmocniejszy) z interesujących nas modeli (miejskich, czy poza miejskich), a jeżeli nas stać to nawet model jeszcze lepszy bo może zechcemy jej użyć w cięższych warunkach.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wolf.
Ja nie mogę znaleźć nic o tej czołówce u nas.
Nie przypominam sobie, żebyśmy coś o niej pisali, może na forum?
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

>Latarki czołowe, szerzej znane jako czołówki opracowała w 1972 roku firma Petzl. >Błyskawicznie docenili je przede wszystkim wspinacze,

materiały marketingowe Petzla są mylące-
czołówki są znane i używane znacznie wcześniej, chociażby ta:

http://silva.se/sites/all/themes/zen_ni ... adlamp.jpg

dostępna w handlu od r. 1933; w Polce wspinacze używali czołówek przyjnajmniej od lat 50. zeszłego stulecia;
o ile rozumiem, Petzl opracował pierwszą czołówkę z baterią noszoną na głowie, a nie w kieszeni czy torbie na ramieniu;

>Wśród producentów liczą się trzej czołowi gracze: Petzl, Black Diamond i MacTronic. Właśnie >te firmy proponują najlepsze czołówki, które cieszą się największą renomą,

MacTronic - to jedynie marka, pod którą sprzedaje się chińszczyznę;

solidne wyroby oferują np. jeszcze wspomniana szwedzka Silva (założyciele wywodzą się z biegów na orientację...), czy amerykański Princeton;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie obejmiemy takim tekstem wszystkiego co wartościowe, zwłaszcza, że są to jak by nie było relatywnie tanie wyroby (poza tymi najdroższymi).
To tylko jakieś zajawienie, zwłaszcza dla tych którzy zaczynają bieganie i nie zdają sobie sprawy, że z latarkami czołowymi dobrze się biega. Ja właśnie w 2002 roku kiedy się tutaj na forum pojawiłem nawet nie wiedziałem że biega się w nocy z czołówkami.
uzdow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biorąc pod uwagę mojego dzisiejszego fikołka o 6 rano to nieźle trafiliście z tym artykułem.
Obrazek
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wolf.
Ja nie mogę znaleźć nic o tej czołówce u nas.
Nie przypominam sobie, żebyśmy coś o niej pisali, może na forum?
No to przypominam artykuł:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=2227
kwiatkos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:09
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Nie wiem skąd macie te ceny :)

Kupiłem swoją tu:
http://8a.pl/czolowki-latarki/petzl-tikka-xp-2

Wydawała mi się troszkę droga ale po prawie roku używania jestem pod wrażeniem.

Zastanawiam się po co wlekłem ze sobą na wyprawie przez prawie 3 tygodnie zapasowe baterie, skoro pierwsze świecą mi do dziś xD

Używam jej podczas jazdy na rowerze, na wyprawach górskich oraz podczas biegania w ciemności.
Jest niewielka i lekka. Podczas biegu nie czuję jej prawie na głowie.
Przeżyła już niejedną wycieczkę w deszczu :)

Z czystym sumieniem polecam Wam ją jako sprzęt dla biegaczy ;)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Testowalem kilka czolowek i Black Diamond Sprinter wysuwa sie na czolo.
Co prawda trzeba zawsze pamietac o podlaczeniu do zasilacza i znac swoje mozliwosci czasowe. W przeciwnym wypadku zaskoczy nas ciemnosc.

Jezdzilem nawet z ta lampka goralem i da sie jechac z umiarkowana predkoscia, przekraczajaca szybki bieg.

Mam jeszcze SureFire (100 lumenow) ale jest niezbalansowana, choc trudno ja zniszczyc (mocna obudowa aluminiowa).
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

miałem dwie latarki Petzla: Myo i Myo XP. obie siadły po dwóch latach, czyli chyba niedługo po skończeniu gwarancji. na początku fajna, ale potem może się popsuć. po latarce za 2 stówy można było spodziewać się większej żywotności. fakt, używałem regularnie. myo xp szlag zaczął trafiać, po tym, jak zacząłem z nią biegać. nie wiem, może wstrząsy dały jej się we znaki.. tak czy inaczej nie kupię już petzla
aha, żeby nie zrażać do firmy, paru znajomych miało i m Tikki i nie słyszałem, żeby im się jakoś specjalnie psuły. co więcej, jak popsuła mi się Myo xp, pożyczyłem tikkę xp i świeciła całkiem mocno. na tyle, że sprawdziła się podczas nocnej wycieczki rowerowej w górach!
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

mój znajomy ma Petzl Tikka XP 2 juz 4 rok , ja 2 i nie mamy żadnych problemów, może te lepiej reagują na wstrząsy. W każdym razie ją polecam!
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
Przemek_Docent
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z czystym sumieniem polecam Petzla Myo.
Mam RXP - w białej obudowie. Od ponad roku, może dwóch.
Świetna. Działa prawidłowo nie tylko z bateriami, ale także z akumulatorami.
Ma trzy tryby świecenia stałego oraz SOS. Warto zauważyć, że każdy z trzech trybów stałych można ustawić dowolnie na jedną z dziesięciu jasności. Mam jeden tryb ustawiony na maksa ("10"), drugi chyba na "6" i trzeci na "1".
Dyfuzor robi świetną robotę przy bieganiu po ciemku! Wypraktykowałem, że warto lekko go uchylić - mamy wtedy długie światło daleko w przód i rozproszone światło tuż przed sobą (bez ostrego odcięcia cienia jak przy otwartym dyfuzorze) - świetna widocznośc podłoża przed stopami.
Także przy całkowicie "włączonym" dyfuzorze jest dobrze - mamy jasne, szeroko rozproszone światło przed sobą.
Obudowa czołówki - wygodna, rozkłada nacisk, nie uwiera w czoło.
Regulacja kąta ustawienia czołowki - też świetna! W skrajnej pozycji przycisk włączania chowa się pod pierścień i czołówka nie włączy nam się przypadkowo w torbie. Brawo!
Moim skromnym zdaniem warta wydanych pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 10:31 przez Przemek_Docent, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrówki
Przemek_Docent
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ