Buty a dyskomfort podczas długiego biegu

Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam
Dzisiaj przeprowadziłem sobie badanie pronacji stopy w Decathlonie. Badanie robią za pomocą kamizelki i czegoś przymocowanego do stopy i łydki. Nie mam pojęcia jak to się nazywa. Zostałem zapewniony, że jest jeszcze lepsze niż bieżnia. Wynik - stopa neutralna. Buty też mam do stopy neutralnej a mimo to przy dłuższych biegach (ok. 20 km.) odczuwam lekki dyskomfort w kostkach i kolanach. Dlatego zastanawiam się czy może badanie było niewłaściwe a może po prostu mam za słabą amortyzację. Ważę ok 90 kg, biegam w Mizuno Wave Fortis 4. Biegam głównie po asfalcie, ubitych drogach szutrowych.
PKO
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Witam
Dzisiaj przeprowadziłem sobie badanie pronacji stopy w Decathlonie. Badanie robią za pomocą kamizelki i czegoś przymocowanego do stopy i łydki. Nie mam pojęcia jak to się nazywa. Zostałem zapewniony, że jest jeszcze lepsze niż bieżnia. Wynik - stopa neutralna. Buty też mam do stopy neutralnej a mimo to przy dłuższych biegach (ok. 20 km.) odczuwam lekki dyskomfort w kostkach i kolanach. Dlatego zastanawiam się czy może badanie było niewłaściwe a może po prostu mam za słabą amortyzację. Ważę ok 90 kg, biegam w Mizuno Wave Fortis 4. Biegam głównie po asfalcie, ubitych drogach szutrowych.
A moze trzeba poprawic technike biegu - mnie to pomogło. Co prawda mnie waże ale tez mialem problem z kolanami ale zdecydowanie na poczatek skrocilem dystans a pracowalem nad technika. Nie bede ukrywal ze bieganie boso po plazy mi pomoglo
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli mam być szczery to... pracuję nad tym. Czytałem książki Galloway'a i Skarżyńskiego i obaj zwrócili na to uwagę. Wtedy postanowiłem, że najlepiej będzie się za to zabrać już na początku przygody z bieganiem :) Głównie robię to podczas spokojnych biegów. Zobaczymy może uda się to zwalczyć :)
cysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 66'49"
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Witam
Jakaś akcja w Decathlonie, czy w każdym sklepie takie badanie można przeprowadzić?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, że w każdym, po prostu na dziale z bieganiem zapytałem czy jest to możliwe. Usłyszałem, że oczywiście i po chwili było już po wszystkim.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ