Jakie buty, oraz jaki rozmiar? SOS

SoulMan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Chcę sobie kupić buty. Mam pewien problem, ponieważ, nie wiem jaki mam dobrać rozmiar.

Wzrost: 194
Waga: 98 kg
Poziom: Początkujący
Motywacja: 100%
Przeznaczenie: bieganie po asfalcie, kostce brukowej - 4 x w tygodniu. Więc muszę brać pod uwagę deszcz, śnieg w niedalekiej przyszłości.
Biegam w zwykłych adidasach, i czuję dyskomfort.

Rozmiar gołej stopy:
Lewa: 30 cm
Prawa: 29.5 cm
Profil stopy: neutralny

Zdecydowałem się na buty Nike Lunarglide +3 Shield. - dobry wybór?

Nie wiem czy to dobry wybór. Buty mają służyć do biegania po asfalcie, kostce brukowej. Również chciałbym je wykorzystać sporadycznie do gry w squosha.

Powinienem wziąć rozmiar buta 47 (30.5 cm wkładka) czy 46 (30 cm wkładka). Biorąc pod uwagę, że będę miał skarpetę wnioskuję, że powinienem wziąć 30.5, ale nie jestem pewien.
Nie mogę zmierzyć nigdzie tego buta, ponieważ w moim mieście największy rozmiar to 45 - przeszukałem wszystkie sklepy.

Dziękuję za szybką odpowiedź, chce kupić buty jak najszybciej.
PKO
SoulMan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A może zamiast Nike Lunarglide +3 wybrać:

1. Nike Vomero +6
2. Nike Pegasus +28
3. Nike Lunarglide +3

Wyżej jest napisane zastosowanie. Co polecacie?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Największy numer to 47, poproś w sklepie żeby Ci sprowadzili. Bo tylko przymiarka może odpowiedzieć na pytanie - jaki rozmiar będzie dla Ciebie OK.

Przymierz Nike Air Pegasus oraz Nike Lunarglide i porównaj. Vomero to bardzo miękki but, ale w celach eksperymentalnych też go przymierz. [ostatnia edycja zbiera dobre recenzje]

Buty do biegania nie nadają się do gry w squasha. Nie ma aż tak dobrego trzymania stopy, no i bieżnik może brudzić podłogę ;)

Jak masz jakieś pytania - śmiało.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ile trzeba biegać na kilometr aby móc kupic sobie buty startowe,np Nike Zoom streak 3.Ważę 75kg przy 190cm.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mariod pisze:Ile trzeba biegać na kilometr aby móc kupic sobie buty startowe,np Nike Zoom streak 3.Ważę 75kg przy 190cm.
Pytanie powinno brzmieć ile trzeba biegać np dychę maraton etc. {Bo na kilometr [1000m] no tak z 3' :)} Jak biegasz dychę po 3:50/km to możesz w nich latać. Oczywiście połówka, maraton to już nie wchodzi w rachubę bo to bardzo lekki but [187g] i organizm zaczął by protestować.
Obrazek
SoulMan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ze względu na to, że w moim mieście nie ma butów Nike nawet 46 dostępnych do przymierzenia, byłem zmuszony do kupna przez internet. Wybrałem rozmiar 47 (30.5) - mam nadzieje, że będzie ok. Jutro powinny być już u mnie. W razie czego jest możliwość wymiany na 47 1/2 (31 cm wkładka), ale mam nadzieje, że nie będzie potrzeby wymiany.

Zdecydowałem się na model Nike Lunarglide +3.

Napiszę swoją opinie po niedzieli. Do tego czasu muszę zrobić przerwę w bieganiu, bo coś kolana zaczęły mnie boleć. (w sumie się nie dziwie, biegałem w zwykłych adidasach, które służą do chodzenia, bez jakiejkolwiek amortyzacji), i do tego zrobiłem 20 km w tym tygodniu, także jak na początkującego to niezły wynik :)
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
mariod pisze:Ile trzeba biegać na kilometr aby móc kupic sobie buty startowe,np Nike Zoom streak 3.Ważę 75kg przy 190cm.
Pytanie powinno brzmieć ile trzeba biegać np dychę maraton etc. {Bo na kilometr [1000m] no tak z 3' :)} Jak biegasz dychę po 3:50/km to możesz w nich latać. Oczywiście połówka, maraton to już nie wchodzi w rachubę bo to bardzo lekki but [187g] i organizm zaczął by protestować.
jakoś przeleciałam maraton w butach ważących 190g, półmaratony też, jakoś latam na treningach i organizm nie protestuje, a jednak czasy moje odbiegają od powyższych :bleble:

więc kwestia jeszcze wagi biegacza i wybiegania :taktak:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Katarina pisze:
wysek pisze:
jakoś przeleciałam maraton w butach ważących 190g, półmaratony też, jakoś latam na treningach i organizm nie protestuje, a jednak czasy moje odbiegają od powyższych :bleble:

więc kwestia jeszcze wagi biegacza i wybiegania :taktak:
To PRZEDEWSZYSTKIM kwestia wagi i wybiegania. Dlatego zalecam rozsądek. Mariusz Giżyński może w tych butach przelecieć maraton. [w 2:12], a biegacz amator może problem żeby przebiec w nich dychę. Jakie to problemy? Ano natury zdrowotnej ;)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ