pranie butów nike

ttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Od niedawna biegam w butach nike lunarhaze. Wczoraj miałem małą przygodę wpadłem w błoto buty są całe w błocie ciężko je domyć. Zastanawiam czy nie wyprać je w pralce. Boje się tylko o cholewkę jest zgrzewana bezszwowa i wydaje się być delikatna czy czasami się nie zniszczy. Macie jakieś doświadczenia w tej materii ?
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam przetarcie mokrą ściereczką, szczoteczką do zębów lub coś w tym stylu. Butów biegowych stanowczo się NIE pierze.

Pozdrawiam*
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
ttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już próbowałem tego może jest jakiś środek za którego pomocą to zejdzie.
Teraz zacząłem się przyglądać tej cholewce szkoda że nie zrobiłem tego przed kupnem - wygląda na bardzo delikatną
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

nie pierz tych butów, bo stracisz gwarancję. Ja rok biegałem w lunarglide 2 i czyściłem je tylko wilgotną szmatką albo gąbką, teraz się podarły i dostałem zwrot kasy, dołożyłem 80zl i mam nowe lunarglide 3, gwarancja jak widać może się przydać:)
Run Forrest, RUN!!
Radzioll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też uważam, że nie powinno się prać w pralce butów biegowych.

Jeśli już jest taka konieczność to proponuje włożyć kilka par butów do pralki - tak by wypełnić porządnie bęben pralki. Jeśli tego nie zrobisz, zwiększysz szansę na zniszczenie butów, bo będą one zwyczajnie się obijały w pralce i mogą ulec deformacji np. wspomniane przez Ciebie cholewki.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

henry1125 pisze:nie pierz tych butów, bo stracisz gwarancję. Ja rok biegałem w lunarglide 2 i czyściłem je tylko wilgotną szmatką albo gąbką, teraz się podarły i dostałem zwrot kasy, dołożyłem 80zl i mam nowe lunarglide 3, gwarancja jak widać może się przydać:)
wiadomość jest o praniu, ale zaskoczyło mnie to co napisałeś. Mógłbyś wskazać sklep, w którym działa ten system - kupić - zużyć - wymienić na nowe, bo chciałbym zostać jego klientem. Po co ja ciągle kupuję nowe buty, skoro zużyte można na drobną opłatą wymienić na nowe.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Taka przygoda przytrafiła mi się w sklepie firmowym Nike w Porcie Łódź w Łodzi. Poszedłem tam pierwszy raz z 5 tyg. temu, bo mi się zaczął rozklejać prawy but, bardzo delikatnie, ale z doświadczenia wiem, ze jak tylko coś się zauważy powinno się pójść z towarem. Za pierwszym razem nie chciała pani mi przyjąć mówiąc,że mają ponad rok i widać ,że dużo przebiegły, ale i tak przyjęła(po kilku moich uwagach). Buty dostałem po 10 dniach sklejone, biegałem prawie 2 tygodnie i po zawodach , podarł się bok buta, oddałem ponownie na reklamację i dokładnie 14-go dnia zadzwonili do mnie i powiedzieli ,że gwarancja uznana. Dostałem zwrot gotówki i dołożyłem różnice, dzięki czemu za 80 zł. jestem szczęśliwym posiadaczem nowych lunarglide 3 (mogłem nawet odkupić stare buty, za 10% ich wartości), które kupiłem w tym samym sklepie:). Kiedyś reklamowałem Salomony, ale odrzucono reklamację ze względu na złą pielęgnację (były prane), dlatego uważam,że powinno się dbać o buty i nie prać.
Przepraszam ,za zboczenie z tematu, ale chciałem wyjaśnić ,że naprawdę nieraz warto zareklamować buty:).
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fakt, nieprane salomony też można wymieniać :)

ttom, jako kobieta doskonale rozumiem estetyczne walory nowych butów i chęć utrzymania ich w tym stanie jak najdłużej. niestety, nie jest to możliwe. i nawet pralka nie pomoże. buty służą do biegania, nie do wyglądania, więc od tego biegania z czasem się zużyją, zbrudzą, sklepią i nie będą wyglądać już tak ślicznie i nowo. nabiorą za to zasłużonego, godnego wyglądu weterana wielu tras biegowych. wkładając kolejny raz coraz to bardziej skurzone, pomyśl, ile przeszły, ile TY przebiegłeś, ile masz w nogach, jak ciężką pracę dotąd wykonałeś, masz oto na to dowód :hejhej:
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Katarina - pięknie powiedziane i sama prawda! Po prostu trzeba mieć drugie buty , tylko do biegania
Run Forrest, RUN!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ