Pierwsze buty do biegania.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam tak jak w temacie od kilku dni zacząłem przygodę z bieganiem w związku z tym muszę zakupić buty, i tu rodzi się problem, jakie? Podam kilka informacji przydatnych w doradzeniu mi: moja waga to 60-65kg, wąska stopa (neutral), biegać mam zamiar po chodniku,asfalcie jak i również leśnych utwardzonych ścieżkach. Tak sobie oglądałem buty i zwróciłem uwagę na-New Balance MR890 co o nich sądzicie i co innego polecacie?
Idz do jakiegos specjalistycznego sklepu i tam Ci doradza. Powinni miec bieznie z kamerka i zobacza jakie buty beda najlepsze dla Ciebie. Ja nie jestem zwolennikiem New Balance bo buty tej firmy jak dla mnie sa zbyt ciezkie. Nie ma sie co oszukiwac ale chyba najlepsze beda jakies Asics. Nie tyle o wyglad tu chodzi a o Twoje zdrowie. Niewłasciwe buty moga wrecz zaszkodzic.
-
- Zaprawiony W Bojach
warto się zastanowić zanim się oś napisze.Ja nie jestem zwolennikiem New Balance bo buty tej firmy jak dla mnie sa zbyt ciezkie. Nie ma sie co oszukiwac ale chyba najlepsze beda jakies Asics.
Każda firma ma szeroki przekrój proponowanych modeli, od stu parudzięsięciu gramów do nawet 400. Pisanie ogólnikowe nic nie wnosi... A dlaczeo "jakieś" Asicsy mają byc lepsze od pum nike adidasa saucony brooksów mizuno i wielu innych firm? Czy Asics dba jakoś inaczej o "zdrowie" moich stóp?
behemoth jestes lekki, pewnie młody i zdrowy? Jeśli tak to naprawdę nie masz się co stresować wyborem butów. Wybierz te, które ci się będą podobały i w których będziesz się dobrze czuł, chyba, że w sklepie ztwierdzą jakie niesamowite pronacje lub inne dziwa, ale wtedy sprzedawca zaproponuje odpowiednie buty.
Jeżeli masz wąską stopę, to NB może byc odpowiednie, bo oni mają dość wąskie kopyto.
-
- Wyga
Polecam buty na nawierzchnie twarde.behemothxx pisze:biegać mam zamiar po chodniku,asfalcie jak i również leśnych utwardzonych ścieżkach.
Sam niedawno miałem podobny dylemat, biegam trochę po asfalcie, ale więcej po piaszczystej bieżni i udeptanych ścieżkach. Zastanawiałem się czy lepiej brać buty trialowe, czy na asfalt. Ktoś słusznie mi doradził że skoro jestem początkujący, to bardziej powinienem się bać kontuzji kolan niż poślizgnięć. Wziąłem buty na asfalt, na ścieżkach też dają radę.
Jaka marka, jaki model?
Spędziłem długie godziny na poszukiwaniach w internecie, czytaniu opinii, wypowiedzi. Po tych "studiach" byłem niewiele mądrzejszy niż przed

Najlepsze wyjście to chyba zdać się na fachowców - jechać do dobrego sklepu gdzie zrobią Ci badanie na bieżni i zaproponują buty. A jeśli sklepy za daleko, to zrób to co ja: poszedłem do sklepu, poprzymierzałem kilka par butów, różne modele różnych firm, połaziłem a nawet pobiegałem

-
- Rozgrzewający Się
Najbliżej mam do Zielonej Góry, czy tam są jakieś sklepy dla biegaczy?