jak dbać o/impregnować buty trailowe z goretexem?

pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Zakupiłam buty trailowe Asics Trail Lahar 2 GTX na bieganie zimowe.
Dużo było z tym logstycznych problemów i innych dylematów, ale się udało.
Teraz ziarno wątpliwości zasiał mój Narzeczony, który zaczął mi mówić o impregnacji butów do chodzenia po górach...
Czy są jakieś przykazania, jak należy dbać o goretex w butach biegowych? Jakieś preparaty chroniące czy coś?
PKO
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja w tamtym roku zakupiłem buty z gore i tez miałem ten dylemat. Niektórzy pisali ,żeby raz na jakiś czas wlać do nich wody,żeby sama po jakimś czasie wypłynęła, to usunie sól, która zostaje z potu, inni że to zapycha membranę, jedni żeby kupić jakiś preparat do membrany, inni ,że to pic, nic nie da, a może zaszkodzić, tak więc postanowiłem nic nie robić , tylko po każdym biegu rozwiązywałem buty i suszyłem. W tym roku kilka razy biegałem i nie czuję różnicy do tamtego roku. Nie przemakają , dalej są ciepłe i nie poci mi się bardziej noga. Wbrew pozorom nie znalazłem nic konkretnego o pielęgnacji gore tex'u, a wiem z własnego doświadczenia, że lepiej nic nie robić ,niż popsuć właściwości butów i stracić gwarancję.
Powodzenia!
Run Forrest, RUN!!
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

henry1125 pisze:ja w tamtym roku zakupiłem buty z gore i tez miałem ten dylemat. Niektórzy pisali ,żeby raz na jakiś czas wlać do nich wody,żeby sama po jakimś czasie wypłynęła, to usunie sól, która zostaje z potu, inni że to zapycha membranę, jedni żeby kupić jakiś preparat do membrany, inni ,że to pic, nic nie da, a może zaszkodzić, tak więc postanowiłem nic nie robić , tylko po każdym biegu rozwiązywałem buty i suszyłem. W tym roku kilka razy biegałem i nie czuję różnicy do tamtego roku. Nie przemakają , dalej są ciepłe i nie poci mi się bardziej noga. Wbrew pozorom nie znalazłem nic konkretnego o pielęgnacji gore tex'u, a wiem z własnego doświadczenia, że lepiej nic nie robić ,niż popsuć właściwości butów i stracić gwarancję.
Powodzenia!
Dzieki:)
bartek.p
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45m
Życiówka w maratonie: 3h50m

Nieprzeczytany post

pardita pisze:Zakupiłam buty trailowe Asics Trail Lahar 2 GTX na bieganie zimowe.
Dużo było z tym logstycznych problemów i innych dylematów, ale się udało.
Teraz ziarno wątpliwości zasiał mój Narzeczony, który zaczął mi mówić o impregnacji butów do chodzenia po górach...
Czy są jakieś przykazania, jak należy dbać o goretex w butach biegowych? Jakieś preparaty chroniące czy coś?
Witam
moze to sie okaze przydatne
http://www.gore-tex.co.uk/remote/Satell ... structions
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ