Proszę o pomoc w wyborze butów dla pronatora

Awatar użytkownika
PrzemekM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, korzystając z okazji chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post.

Ostatnio będąc na badaniu FOOT ID, okazało się, że jedna stopa nadmiernie pronuje, mimo, że jej odcisk wskazuje na supinację. Po badaniu zarekomendowano mi Asics’y 2160, bądź model Kayano. Badanie odbyło się w sposób statyczny, bez analizy na bieżni.

W pobliskim sklepie przymierzyłem jeszcze:
Asics 1160
Saucony ProGrid Omni 9
Adidas Response Stability 3

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat wyżej wymienionych butów. Asicsy 2160 dawały silne wsparcie i dało się to odczuć podczas biegu po sklepie, moja stopa (zwłaszcza jej wewnętrzna część) nie czuła się jednak komfortowo z tak dużą ilością systemu DuoMax. Nie wiem na ile but się dostosuje do stopy na dłuższą metę. Dobre wrażenie sprawiły natomiast Asics’y 1160 i Saucony ProGrid Omni 9. Nie znalazłem jednak wielu opinii na forum o tych butach, dlatego proszę o pomoc. Wiem, że o tej porze roku większość osób poszukuje raczej butów trailowych/z GTX, więc nie wiem czy mój kierunek doboru butów jest do końca słuszny - zwłaszcza, że moja zeszłoroczna przygoda z zimą kończyła się często przemakaniem butów. Biegać zacząłem właśnie w zeszłym roku i przez ten okres dzielnie służyły mi moje stare buty sygnowane napisem „do biegania” a’la neutral. Po ich destrukcji przyszła pora na coś nowszego :hej: . Ponieważ to będzie aktualnie jedyna para, wiec muszą być w miarę uniwersalne.

Mój wzrost 190 cm, waga ok. 72 kg, biegam głównie po tartanie i asfalcie. Będę wdzięczny za wszelkie porady i nowe propozycje.
Z góry dziękuję
PKO
Wariatkm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:46
Życiówka w maratonie: 3:10:02

Nieprzeczytany post

Witam

Biegałem w Saucony ProGrid Omni 10 i były ok, teraz mam Asics 1160 i te są twardsze, mniejsza amortyzacja, jak Ci nie szkoda pieniędzy to kup albo Omni 10 albo GT 2160 lub Keyne 17 jakoś tak też asicsa.
Obrazek
Awatar użytkownika
PrzemekM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki, ciężko było znaleźć opinie osób, które biegały w Omni. Z tym, że kupiłem już 1160, wstępnie wydają się ok, zobaczymy jak będzie dalej - ale może następnym razem przyjdzie czas na Saucony :usmiech: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
buddha
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:58
Życiówka w maratonie: 3 h 12 min

Nieprzeczytany post

Podpinając się pod temat zapytam. Czy jest ktoś kto biega z Nike Zoom Structure +14? Ew. czy ktoś jest w stanie porównać je do Asiców 2150?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ