Ostatnio będąc na badaniu FOOT ID, okazało się, że jedna stopa nadmiernie pronuje, mimo, że jej odcisk wskazuje na supinację. Po badaniu zarekomendowano mi Asics’y 2160, bądź model Kayano. Badanie odbyło się w sposób statyczny, bez analizy na bieżni.
W pobliskim sklepie przymierzyłem jeszcze:
Asics 1160
Saucony ProGrid Omni 9
Adidas Response Stability 3
Ciekaw jestem Waszych opinii na temat wyżej wymienionych butów. Asicsy 2160 dawały silne wsparcie i dało się to odczuć podczas biegu po sklepie, moja stopa (zwłaszcza jej wewnętrzna część) nie czuła się jednak komfortowo z tak dużą ilością systemu DuoMax. Nie wiem na ile but się dostosuje do stopy na dłuższą metę. Dobre wrażenie sprawiły natomiast Asics’y 1160 i Saucony ProGrid Omni 9. Nie znalazłem jednak wielu opinii na forum o tych butach, dlatego proszę o pomoc. Wiem, że o tej porze roku większość osób poszukuje raczej butów trailowych/z GTX, więc nie wiem czy mój kierunek doboru butów jest do końca słuszny - zwłaszcza, że moja zeszłoroczna przygoda z zimą kończyła się często przemakaniem butów. Biegać zacząłem właśnie w zeszłym roku i przez ten okres dzielnie służyły mi moje stare buty sygnowane napisem „do biegania” a’la neutral. Po ich destrukcji przyszła pora na coś nowszego

Mój wzrost 190 cm, waga ok. 72 kg, biegam głównie po tartanie i asfalcie. Będę wdzięczny za wszelkie porady i nowe propozycje.
Z góry dziękuję