Duży plecak do biegania - pomoc w wyborze

kale
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:07

Nieprzeczytany post

Witam.
Ponieważ chcę zacząć biegać do pracy zacząłem poszukiwać jakiegoś plecaka. Plecak musi być dosyć duży gdyś muszą się zmieścić do niego buty spodnie i jakaś bluza. Na początek spróbowałem ten: http://www.decathlon.com.pl/PL/diosaz-17-raid-68601443/. Niestety okazał się za mały ale co gorsze podczas biegu plecak skakał na plecach. Pas piersiowy okazał się szyjnym a biodrowy wylądował lekko poniżej splotu słonecznego (wzrost 184cm). Jest jeszcze wersja większa 27L ale jak pytałem w sklepie nie jest dłuższa tylko objętość większa. Próbowałem też jakiegoś deutera nie pamiętam jakiego ale efekt taki sam. Wychodzi na to że jednak będzie trzeba zainwestować większe środki i kupić coś porządnego, dlatego po poczytaniu trochę na necie wyciągnąłem takie propozycje:
1. http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... ht-30.html
2. http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... te-25.html
3. http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... rwony.html
4. http://www.salomon.com/pl/product/xa-25-wp.html
Dotknąć i poczuć będę miał okazję tylko tego salomona (300zł). We Wrocławiu ciężko niestety o profesjonalny sprzęt. Co do pozostałych o najbardziej profesjonalny to chyba ten Raidlight. Inov-8 kusi ceną. Teraz tylko pytanie czy lepszy ten Elite bez żadnych wkładek i udogodniej na plecach czy ten drugi?? Jak czytałem forum to do biegania niby lepsze takie cienkie bez wkładek na plecach jednak Raidlight ma i to sporo. W Salomonie też jakieś systemy są. Czy ktoś coś może powiedzieć o tych plecakach??
PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po przeczytaniu tematu wątku, myślałem żeby Ci Dueter'a polecić, ale widzę, że spróbowałeś i jesteś na nie. To samo może być z każdym plecakiem w tych linkach więc musisz obskoczyć to wszystko osobiście i dopasować tak czy siak. Wrocław jest dużym miastem, sklepów jest też dużo, tylko poszperaj na oficjalnych stronach danej firmy, gdzie plecaki są dostępne lub powysyłaj maile zanim do sklepu ruszysz.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
kale
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Niestety nie jest tak dobrze jak mówisz. Niby duże miasto ale jak trzeba coś specjalistycznego za większe pieniądze to lipa. Generalnie mam sprawdzoną na sobie zasadę, że tanie mięso psy żrą. Na tego z Decathlona skusiłem się bo na forum zachwalali ale oczywiście zostałem skarcony. Na szczęście udało się oddać. Dlatego chcę coś sprawdzonego (niestety też droższego) ale przecież nie wydam tyle kasy za kota w worku. Pewnie się skończy na tym, że umówię się ze sklepem, żeby przysłali dwa a ja wtedy wybiorę i odeśle jeden.
A czy ktoś mógłby się wypowiedzieć co do materiału przylegającego do pleców?? Czy powinien to być cienki materiał bez usztywnien itd., czy lepiej wybrać plecak z jakimś "systemem". Na forum ludzie piszą, że im cieńszy, dobrze przylegający tym lepiej. Niby logiczne ale z kolei Raidlight (firma przecież bardzo specjalistyczna) w tym plecaku coś tam wkłada na plecy, to samo w tym Salomonie.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam plecak Campus, który ma wzmocnienia na plecach (sztywna gąbka chyba), dzieki czemu nie czuje na plecach np laptopa, a przy całkowitym zapakowaniu się nie kształtuje w kulkę. Zwykły plecak zapakujesz i nie masz prostych pleców tylko worek. Myślę, że właśnie o to chodzi w tych systemach by nie odkształcały się na plecach i nie uwierały, a plecak równo leżał na całych plecach. I w bieganiu pewnie o to samo chodzi, a system to juz kwestia technologii więc nie znam się, który lepszy/gorszy, ale najważniejsze w tym wszystkim i tak komfort jego noszenia na plecach.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Tam
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam plecak Salomona REVO20, ze sztywnym stelażem - siatką na plecach, która tworzy przerwę między plecami a tyłem plecaka. Ma miejsce na camelback. Biegałam z nim po górach z ciuchami na przebranie i bardzo się spisał. Jestem zadowolona.
..lubię ruch powietrza wokół głowy..
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kale pisze:Na tego z Decathlona skusiłem się bo na forum zachwalali ale oczywiście zostałem skarcony.
I słusznie, decathlonowskie marki to się sprawdzają w przypadku mało istotnych części wyposażenia, plecaka czy np. butów to bym w życiu nie zaryzykował.
tylut
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
ja uzywam Salomona z 3 litrowym camelbackiem i systemem na plecach (jakas taka gabka plus siatka zeby nie przylegal do plecow).
Podczas bieganie nie czuc ze go masz, jesli oczywiscie dobrze wszystko dopasowane.

Pozdrawiam:

TYlut
kale
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No i kupiłem. W salonie salomona ściągnęli mi plecak (ten z 4 linku) XA 25 WP. Przymierzyłem, wypróbowałem (zapakowałem parę butów, dżinsy, bluzę i pobiegałem po sklepie) i wiedziałem, że to to. Jedyną cechę jaką szukałem od plecaka do biegania to nieskakanie po plecach. Sporo ich przymierzyłem i niestety dopiero teraz znalazłem. Ten plecak jest z linii wyposażenia przeznaczonej tylko do biegania, (nie chodzenie, trekking czy rowery). I czuć to od razu. Jeszcze go nie przetestowałem w terenie ale jak jak to zrobię napiszę parę słów.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cieszymy się razem z Tobą :)
Mam nadzieję, że opiszesz trochę ten plecak w trakcie eksploatacji :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

też czekam na opis, bo zastanawiam się między salomonem, a inov-8 i podobnie jak kolega mam wątpliwości między usztywnieniem pleców, a jego brakiem ;)

ktoś z forumowiczów testował Inov-8 RACE ELITE 20 albo Inov-8 race pac 25 ?
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
MARKOW
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem inov-8 race elite 25. Szczerze na początku zastanawiałem się czy nie kombinować nic z jakimiś systemami czy czymś bardziej wyszukanym co mniej przylega do pleców. Ale koniec końców zdecydowałem się na ten model i nie żałuję.
Co mi się bardzo podoba plecak jest lekki, prosty i wytrzymały. Zdarza mi się biegać 50 i 100 na orientację i jak na razie żadne krzaki, chaszcze czy lepsze lub gorsze warunki pogodowe nie zrobiły na nim większego wrażenia. W zależności co chcesz do niego wsadzić i jak to ułożysz zależy komfort. Zazwyczaj i tak na plecach masz bukłak więc może on zastąpić usztywnienia i profilowane części co na pewno obniża wagę, która trzeba przyznać, jest piórkowa. Samo bieganie z plecakiem nie stwarza większych problemów. Pasek piersiowy można przepinać na trzech wysokościach co kasuje problem opisanego wcześniej "paska szyjnego", po poukładaniu wszystkiego i ściągnięciu ściągacza plecaczek trzyma się pleców i nie majta na boki. Mam słabe porównanie jak zachowują się inne plecaki biegowe, ale jako mało wymagający biegacz nastawiony na napieranie, prostotę i skuteczność rozwiązań jestem zadowolony.
Pzdr
Obrazek
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dzięki za opis, bardzo przydatny bo jak na razie nigdzie nie miałem możliwości obejrzenia go na żywo. A jak wygląda sprawa z kijami trekkingowymi, jest możliwość zaczepienia?
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
MARKOW
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50

Nieprzeczytany post

Nie ma żadnych specjalnych klamerek do kijków, chociaż można pokombinować i przy odrobinie woli coś dorobić. Przymierzając moje kijki, można je ulokować w bocznej siatkowanej kieszeni i zaczepiając o paski ściągające tak, żeby były pod ręką, chociaż góra może się bujać w trakcie biegu. Od biedy można wrzucić do środka, w końcu zaczepiając je bardziej na stałe i tak musisz ściągnąć plecak.

W sumie w lipcu będę hasał po górach to będę się wtedy zastanawiał nad jakimś wygodnym rozwiązaniem i testował plecak pod tym kątem.

Pzdr
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ