Jakie funkcje sa przydatne w pulsometrze

Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, planuje zakup pierwszego pulsometru i z racji szerokiego zakresu cenowego zastanawiam nad wyborem. Temat taki, bo chcialbym sie dowiedziec jakie funkcje chwalicie i uzywacie w swoich pulsometrach a z ktorych mozna zrezygnowac, bo to bardziej bajery niz przydatne funkcje. Np:

-najwazniejszy jest oczywiscie pomiar tetna, czy tanie pulsometry sa tez dokladne?
-sygnal dzwiekowy przy przekroczeniu zakresu tetna, czy sie mocno przydaje?
-footpad/gps -zastanawiam sie czy kupic pulsometr z jedna z tych funkcji, z jednej strony fajnie miec ladnie wyrysowana trase z iloscia kilometrow, ale z drugiej jak sie biega po stalych trasach to zna sie ich dlugosci no i ok. 200zl mniej sie placi. A jakie jest wasze zdanie?
-zastanawia mnie tez jak bardzo przydaje sie mozliwosc wysylania danych do komputera. Co mozna dzieki temu sobie przeanalizowac i jak bardzo jest to wazne?
-warto kupic pulsometr z sama funkcja hr i czasu? Chodzi mi o pulsometry do 100zl np. kalenji?

z gory dzieki za pomoc:)
PKO
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja mam zwykly z pasem napiersiowym za ok 60pln. trase zaznaczam przez tel za pomoca endomomdo lub sportstrackera na nokii.
ale jakbym miala wolne pare stowek bez zajakniecia kupilabym garmina albo cos w tym stylu. narazie za krotko biegam na takie inwestycje. jak mnie jesien i zima nie zlamie to moze pod choinke sobie zazycze.
a dane na kompie? dla mnie to fajna sprawa. widze czy poprawia mi se tempo, czy rowniej biegam, dalej,szybciej, zapisuje tam tetno wiec widze stosunek dytansu do mojego zmeczenia. do tego np rozkminiam sobie trasy itp :)
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Awatar użytkownika
Kamas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja będę kupował drugi już pulsometr. W moim brakuje mi pamiętania tętna maksymalnego i średniego.
- sygnał dźwiękowy mi się przydaje;
- GPS mam w telefonie i endomondo, które rysuje mi trasę;
- transmisja do komputera mi potrzebna nie jest, taniej jest wprowadzić do dzienniczka biegowego ręcznie :-)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początku wszystkie a później żadne hr hr tak było w moim przypadku :hahaha:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
padapl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:01

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Na początku wszystkie a później żadne hr hr tak było w moim przypadku :hahaha:
true :)
Besto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dla mnie:
Czas
min/km (dana chwila)
min/km (średnio)
odległość
puls
Wariatkm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:46
Życiówka w maratonie: 3:10:02

Nieprzeczytany post

U mnie powinno byc podswietlenie w nocy, zapisywanie po treningu tetna max i sredniego. Sam puszczam stoper i sam zatrzymuje ( w plus z lidla stoper rusza od razu jak złapie sie sygnał z pasa napiersciach nie wazne czy sie biegnie czy nie), oraz nie powinien stawac stoper w chwili utraty sygnału z pasa na piersciach, np podczas przebiegania koło linii tramwajowych co mi sie zdarzało w Warszawie i Wrocławiu...

To tyle , jak ktoś zna tani plusometr z taki funkcjami to niech poleci, teraz używam Sigma PC9.
Obrazek
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

Jakie funkcje są przydatne? Dla mnie pomiar dystansu (tempo itd.), funkcja Lap (przydatna przy treningu specjalistycznym- interwały, rytmy, trening progowy...).
Pomiar pulsu? Korzystałem przez pierwsze 3 m-ce biegania i doszedłem do wniosku, że już więcej tego nie założę.
21.097 1:22:57
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

flashfire pisze:Jakie funkcje są przydatne? Dla mnie pomiar dystansu (tempo itd.), funkcja Lap (przydatna przy treningu specjalistycznym- interwały, rytmy, trening progowy...).
Pomiar pulsu? Korzystałem przez pierwsze 3 m-ce biegania i doszedłem do wniosku, że już więcej tego nie założę.
nie lubisz pomiaru pulsu................... wynika to z twej niewiedzy i tyle bo nie kumasz pewnie wogle co ci puls a dokładnie jego wartość mówi

Tompoz
Tompoz
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:nie lubisz pomiaru pulsu................... wynika to z twej niewiedzy i tyle bo nie kumasz pewnie wogle co ci puls a dokładnie jego wartość mówi

Tompoz
nie lubię?
na ten temat czytałem tyle, że dobrze wiem o co w tym chodzi, ba, stosowałem się to tych % w HRmax, ale mnie po prostu nie podobało się takie bieganie. To ma być przyjemność!
Biegam wg Danielsa, gdzie tempo wyznacza się na podstawie wyników z zawodów i jak na razie sprawdza się; dobrze mi się tak biega i z takiego biegania czerpię przyjemność.
Może podacie konkretne powody, żeby biegać z pulsometrem? W czym niby miałoby np. mi to pomóc?
21.097 1:22:57
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ