Buty na tartan/sciezki lesne do biegania

komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, mam taka sprawe. Czytam ostatnio cale dnie o butach do biegania i nie wiem co wybrac. Najlepiej by bylo moze isc do sklepu jakiegos i zeby ktos doradzil ale jak szukam sklepow to widze ze zaden nie ma butow wszystkich firm, a mnie najbardziej pociagaja adidas i nike (patrze na wyglad).
Moglby mi ktos doradzic jakie buty mozna kupic gdy biegam tak:

- nie biegam zadnych maratonow, ani absolutnie wiecej niz 10 km a jednym treningu
- but sluzyc bedzie mi do treningu lekkoatletycznego ktory jest dodatkiem (waznym, ale dodatkiem) do treningu innego sportu.
- na takim treningu czasem oczywiscie biegam dluzsze dystane, ale rowniez sa to sprinty, zwroty, skoki, przeskoki itp. Czyli duzo krotkich, dynamicznych zrywow w rozne strony. Ale takze czasem biegi dluzsze (na poczatek, koniec treningu albo tez jako sam trening wytrzymalosciowy)
-staram sie nie biegac po betonie, najczesciej to jest las albo bieznia tartanowa

Osobiscie myslalem wlasnie o tych lunarglide+ 3 albo moze o free (chociaz do nich mam watpliwosci co do mojego stylu uzywania) lub tez puma faas 500. Ale znowu lunarglide mam wrazenie ze ma tyle tych nowinek ze normalnie bedzie mi oslabial stope poprzez takie pomaganie jej, moze sie myle? Moze nike lunarace+ 2 - chociaz one chyba na sciezki lesne nie za bardzo, albo adidas supernpva glide 3? Sam nie wiem juz.

Dzieki z gory i pozdr :)

Aha i jeszcze jedno - mam 188 cm wzrostu, okolo 80 kg, jesli to ma znaczenie.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najpierw musisz zdecydować czy chcesz buty minimalistyczne, czy może "tradycyjne".
Piszesz że Lunarglide będzie "osłabiał stopy". Tymczasem mało który but tak unieruchamia stopę jak Adidas Supernova. Jeśli chcesz Adidasa który tego nie robi, zastanów się na CC Ride.

Firm produkujących dobre buty do biegania jest kilkanaście. Ograniczając się do 3 największych zostawiasz sobie niewielki wybór. Jeśli naprawdę chcesz w nich trenować, to kup model który będzie dobrze dopasowany do twojej stopy a niekoniecznie ten, który cię wizualnie pociąga.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

komor pisze:staram sie nie biegac po betonie, najczesciej to jest las albo bieznia tartanowa
A z czego twoim zdaniem zbudowana jest bieżnia tartanowa... :hahaha:

Bieżnia to beton przykryty cienką warstwą tworzywa, które ma służyć zwiększeniu przyczepności, jednym słowem bieganie po tartanie to prawie jak bieganie po betonie.
Kup sobie lepiej jakieś stosunkowo lekkie buty treningowe typu Asics 1160, albo tak promowane ostatnio Pumy Faas 500 i będzie dobrze.

Obrazek

:bum: :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hm a wiec sugerujesz, ze beton to niemalze to samo co tartan? No ja o tym nie wiedzialem, wiec jesli tak jest no to ok, dzieki za uswiadomienie.

Mialem ostatnio operacje kolana (nie jakas powazna ale byla) wiec rowniez wczora czytalem jeszcze sporo sobie i jednak odrzuce te nike free bo raczej potrzebuje troche amortyzacji tym bardziej ze przy ladowaniu przy skokach jednak obciazenie kolana jest spore.

Te asicsy 1160 nawet mi sie podobaja, cena nie jest rowniez taka zla.
Ja rozumiem ze wyglada nie jest najwazniejszy ale poza nike, adidas, puma(ale tylko jeden model ten faas), czasem asicsy to kazdy niemalze inny model odstrasza mnie wygladem i po prostu takiego nie chce kupic.

Czyli rozumiem, ze te supernova, ktore podalem to bardzo ograniczaja ruchomosc stopy, to nie bedzie dobre na mojego typu treningi?
A co powiecie o tych lunarace na moje potrzeby?

A wiec podsumowujac to aktualnie zastanawiam sie nad:

- nike lunarglide+ 3
- nike lunarace+ 2
- puma faas 500
- adidas supernova glide 3
- asics 1160
- oraz znalazlem jeszcze asics GT 2160

Dalsze podpowiedzi mile widziane :) Pozdrawiam
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 5&start=45
biegam w takich wynalazkach i są super. zastanów się nad takimi zamiast wydawać pół pensji na buty. :usmiech:
komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki ale jednak nie bede zainteresowany :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Ja z twojej listy skreśliłbym lunaracera to but wyścigowy lub do treningów szybkościowych.
Asics 2160 to but dobrze zamortyzowany, przy twojej wadze wystarczy (jeżeli się na niego zdecydujesz) ci 1160. Do twojej listy można dopisać jeszcze wiele butów, np. lunarswift który można kupić obecnie np. w Gosporcie za 259 zł.

Obrazek
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok to skreslam :) te adidasa tez chyba wyrzuce bo poczytalem jeszcze troche i faktycznie chyba sa najbardziej obudowane i moga byc bardzo miekkie a chyba az takich nie chce.

Te co mi wyslales wydaja sie bardzo fajne, mariusz gizynski w nich takze biegal i polecal, cena jest ok.
Wiec aktualnie zostaje mi :

- nike lunarglide+ 3
- nike lunarswift+ 2
- puma faas 500
- asics 1160

Chyba ze podacie jeszcze jakies nowe
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

komor pisze:dzieki ale jednak nie bede zainteresowany :)
Nie wiesz co tracisz :taktak:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK :)

A sa jakies buty nike ktore sa pomiedzy nike free a tymi lunarglide? (rozumiem ze lunarswift moze, a cos jeszcze?) Czyli takie cos w rodzaju tych pumy faas 500, czyli ze sa dosyc szybkie ale jest tez amortyzacja. Bo z jednej strony widze juz ze chce buty z amortyzacja ze wzgledu na kolana, a z drugiej strony moje treningi nie sa stricte bardzo dlugodystanosowe wiec wolalbym lekkie i szybkie rowniez.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

komor pisze:Bo z jednej strony widze juz ze chce buty z amortyzacja ze wzgledu na kolana, a z drugiej strony moje treningi nie sa stricte bardzo dlugodystanosowe wiec wolalbym lekkie i szybkie rowniez.
W takim razie potrzebujesz parę butów treningowych i parę startowych ;-) Poza tym żadna amortyzacja w butach nie zmniejsza sił działających na kolana. Mit ten został wykreowany przez producentów obuwia i nie był nigdy potwierdzony w badaniach.
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: W takim razie potrzebujesz parę butów treningowych i parę startowych ;-) Poza tym żadna amortyzacja w butach nie zmniejsza sił działających na kolana. Mit ten został wykreowany przez producentów obuwia i nie był nigdy potwierdzony w badaniach.
dokładnie. dodałbym, że buty amortyzowane mogą wręcz prowadzić do kontuzji kolan poprzez wypaczenie techniki /tak było u mnie/.
pozdrawiam.
komor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Echh nie potrzebuje zadnych startowych, bo nigdzie nie startuje. PRzeczytaj co pisalem i cele do jakich mi sa potrzebne buty.

w takim razie amortyzacja jest po co?
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie jestem na tyle kompetentny, żeby dawać Ci szczegółowe rady. :usmiech: poczytaj o technice biegu - na forum jest pełno tematów.

pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ