Jaki dobrej jakości pulsometr bez zbędnych funkcji

mikiokay
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, postanowiłem zakupić pulsometr lecz bardzo duży wybór uniemożliwił mi samodzielną decyzję :bleble:

Zależy mi na dobrej jakości, rzetelnym pomiarze pulsu i...w sumie tyle. No może jeszcze na solidnym wykonaniu. Oczywiście różne bajery, pomiary itd są mile widziane lecz bardziej niż na nich zależy mi na niższej cenie - tylko pod warunkiem, że pomiar pulsu będzie na wysokim poziomie. Miło byłoby się zamknąć w 300zł ale jeżeli za tę cenę nic porządnego nie dostanę to maksymalnie mogę wyłożyć ok. 500zł.

Mam nadzieję, że znajdziecie coś ciekawego dla mnie :)
Pozdrawiam.
PKO
rradek5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jesli chcesz cso prostego to moze Garmin Forerunner 110 lub 210 .
Jesli chcesz cos taniego i co ma bardzo duzo funkcji to Garmin Forerunner 305 tylko o n jest troche wiekszy .
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

kup sobie pulsometr w decathlonie.

Puls mierzy.
Awatar użytkownika
Stormrider
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0h37min15sek
Życiówka w maratonie: 3h05min32sek

Nieprzeczytany post

Cześć. Jeśli zależy Ci na rzetelnym pomiarze pulsu to proponuję Polara. RS100, Lub RS300X ( Jak chcesz się zamknąć w 500 zł to ten drugi w wersji podstawowej, bez fotpoda i gps-a )
10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

jak masz 500zł na pulsometr, to rozważ dorzucenie jeszcze 100zł do Gamina Forerunner 305. Najlepszy stosunek jakości do ceny, IMHO. Będziesz miał zegarek z GPSem a to naprawdę otwiera szereg nieznanych wcześniej możliwości i terenów eksploracji sowjego treningu. Ja sam odkąd mam F305 to zastanawiam się jak mogłem wcześniej 3 lata biegać ze "zwykłym" pulsometrem :-)
Ale poważnie: pomiar GPS pozwoli Ci być może w przyszłości biegać nie na tętno a na tempo, co IMHO jest o wiele lepszą metodą treningu.
Obrazek
mikiokay
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie chodzi o to, że biegam z Runkeeperem w telefonie i mam w tym gpsa i tempo na bieżąco dlatego zalezy mi glownie na pomiarze pulsu. Tym bardziej, ze potrzebuję tego także do treningow innych niz bieganie.

Chyba rzeczywiście będę musiał pozbierać trochę i dołożyć do lepszego sprzętu.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mikiokay pisze:Właśnie chodzi o to, że biegam z Runkeeperem w telefonie i mam w tym gpsa i tempo na bieżąco dlatego zalezy mi glownie na pomiarze pulsu. Tym bardziej, ze potrzebuję tego także do treningow innych niz bieganie.

Chyba rzeczywiście będę musiał pozbierać trochę i dołożyć do lepszego sprzętu.
No to 305-ka łączy w sobie to czego potrzebujesz plus wiele, wiele więcej :hejhej:
rradek5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tego Garmina 305 kupisz na allegro za 500zł nowego .
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam sigmę, model bodajże pc 15, kosztowała 150 złotych. Zero problemów, prosta obsługa, a przede wszystkim od razu po założeniu holtera łapie puls.
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

Ja też przez 2 lata korzystałem z Sigmy PC15 i byłem bardzo zadowolony jak na tamte potrzeby, prostego i łatwego w obsłusze pulsometru bez wielu funkcji. Do biegania "dla zdrowia" i "rekreacyjnego" nadaje się idealnie, ale jak chcesz podjąć bardziej skomplikowany trening, z jakimiś interwałami itd, to Sigma PC15 nie nadaje się. Nie uzyskasz z tego sprzętu chociażby wyniku średniego tętna z poszczególnych okrążeń (tylko tętno średnie z całego treningu), co wg mnie eliminuje ten pulsometr. Mam wielki sentyment do PC15, ale po zakupie F305 żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem fajnie, jak jedno urządzenie równolegle zapisuje i puls i tempo, więc również polecam kupienie Garmina. Np. 110, 210, 305.

Jeśli chodzi o samą dokładność pomiaru pulsu, to za wzór uchodzi Polar, mniej popularne u nas jest Suunto które korzysta z HRM Firstbeata. Garmin niby gorzej, ale do celów nawet zaawansowanego amatora wystarcza... no i nowe modele (np. 610) mają taki sam HRM jak Suunto.
mifim
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56:40

Nieprzeczytany post

Jeśli używasz telefonu, to może wystarczy dokupić pasek HRM z bluetoothem. Masz wtedy całość danych w jednym urządzeniu.
Awatar użytkownika
uszol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Za 200zł jakiś pasek HR widziałem, nawet nie wiem czy nie był to pas polara. Nie wiem jak twój program, ale endomondo ma na pewno opcje pomiaru HR przez pas na bluta.
Obrazek
rradek5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja to bym kupil Polara RS100 lub RS300 .
Tento zapisuje wzorowo . A po co kupywac odrazu Garmina F305 .
Jak mu nie sa potrzebne tak wiele funkci .
I ten F305 jest nieporeczny zapewne dla cb ja ki dla mnie .
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szy pisze:Moim zdaniem fajnie, jak jedno urządzenie równolegle zapisuje i puls i tempo, więc również polecam kupienie Garmina. Np. 110, 210, 305.

Jeśli chodzi o samą dokładność pomiaru pulsu, to za wzór uchodzi Polar, mniej popularne u nas jest Suunto które korzysta z HRM Firstbeata. Garmin niby gorzej, ale do celów nawet zaawansowanego amatora wystarcza... no i nowe modele (np. 610) mają taki sam HRM jak Suunto.
Garmin troche gorzej robi pomiar tetna chlopie pomiar tetna to jest tak prostatechlologia ze pulsometry za 80 zl robia to elegancko technika ekg.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ