Czy jest jakis sposob aby ustawic sobie w 305 BNP. W treningu zawansowanym mozna niby cos tam sobie ustawic, ale predkosci sa podawane od do, a ja potrzebuje stala wartosc. Ok to da sie przezyc, ale braku wirtualnego partnera juz nie. Zatem jak ustawic sobie np taki trening: 10 km 4:45/km + 3 km 4:30/km+1 km (ale tak by byl VP)?
Czy zostaje mi tylko trening szybki i zmiana wartosci po skonczonym odcinku?
bnp + f305
-
- Zaprawiony W Bojach
w samodzielnie zdefiniowanym treningu zaawansowanym VP nie uświadczysz 
a po co Ci on na BNP?

a po co Ci on na BNP?
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
Stałego tempa nie ustawisz - i dobrze. Pikałoby ci cały czas, że przekraczasz w którąś stronę. Ja od jakiegoś czasu staram się wyczuć takie tempo na własnym organiźmie, kontrolując tylko od czasu do czasu na zegarku (kilkaset metrów). I to się bardzo fajnie sprawdza.
Pomocne jest przy tym ustawienie sobie w forerunerze takiego widoku, żeby mieć na bieżąco cztery wyniki na ekranie: czas lapa (chociaż to niekonieczne), tempo lapa, tempo aktualne, długość lapa. I najbardziej skupiać się na tempie lapa, bo jest bardziej wiarygodne od czasowych skoków aktualnego wynikających z błędów pomiarowych. Doszedłem już do tego, że wiem (czuję własne tempo) kiedy fr chce mnie oszukać na aktualnym tempie.
Pomocne jest przy tym ustawienie sobie w forerunerze takiego widoku, żeby mieć na bieżąco cztery wyniki na ekranie: czas lapa (chociaż to niekonieczne), tempo lapa, tempo aktualne, długość lapa. I najbardziej skupiać się na tempie lapa, bo jest bardziej wiarygodne od czasowych skoków aktualnego wynikających z błędów pomiarowych. Doszedłem już do tego, że wiem (czuję własne tempo) kiedy fr chce mnie oszukać na aktualnym tempie.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Spróbuj tak:
ustaw sobie VP na tempo pierwszego odcinka 10kilometrowego, a jednocześnie na ekranie "obok" dobierz sobie jako jeden z parametrów "tempo aktualnego lapa". Po 10 km biegu po prostu przełącz ekran z VP na ten z ustawionym tempem lapa i biegnij wg jego wskazań. Imho, bieganie BNP bez VP, a tylko ze wspomnianym paramterem jest też całkiem całkiem wygodne.
Wspomniane przez robbura wskazania aktualnego tempa pokazuje niestety zbyt duże niedokładności (+- pól minuty/km, a pewnie czasem i więcej). Uważam zatem, że jest parametrem nieprzydatnym (w treningu gdzie tempo jest zadane i istotne).
ustaw sobie VP na tempo pierwszego odcinka 10kilometrowego, a jednocześnie na ekranie "obok" dobierz sobie jako jeden z parametrów "tempo aktualnego lapa". Po 10 km biegu po prostu przełącz ekran z VP na ten z ustawionym tempem lapa i biegnij wg jego wskazań. Imho, bieganie BNP bez VP, a tylko ze wspomnianym paramterem jest też całkiem całkiem wygodne.
Wspomniane przez robbura wskazania aktualnego tempa pokazuje niestety zbyt duże niedokładności (+- pól minuty/km, a pewnie czasem i więcej). Uważam zatem, że jest parametrem nieprzydatnym (w treningu gdzie tempo jest zadane i istotne).
-
- Zaprawiony W Bojach
jestem w ogóle zdziwiony, że ktokolwiek używa tempa aktualnego.
tylko tempo lapa!
tylko tempo lapa!