Jaka elektroniczna waga łazienkowa?

Zbynek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Elo

To chyba najwłaściwsze forum do takiego zapytania. Z połowa ludzi tutaj waży się pieczołowicie :bum:

Sam mam starą wagę mechaniczną, której błąd pomiarowy wynosi z 1kg :hej:
I jak dotąd, wystarcza do moich potrzeb.
Zastanawiam się nad kupnem elektronicznej. I tu nurtują mnie pytania:
- czy pomiary są powtarzalne, tzn. czy kilka pomiarów pod rząd daje ten sam wynik?
- czy nierównomierne (niecentralne) obciążenie wagi jest przyczyną różnych wyników?
- czy są wagi z dokładnością wyższą niż 0,1kg?

Oferta Alledrogo jest mi jako-tako znana i na ostatnie pytanie nie znalazłem odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
pine
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam w domu jakąś zwykła elektroniczną wagę chyba z IKEI. Wyniki daje zawsze takie same, czasem pokazuje za dużo ale to chyba tylko jak stoi na nie równej powierzchni.
Jeżeli chodzi o dokładność większą niż 0.1kg to pewnie są ale drogie, ale po co takie? Kup taką jaka ci się podoba i będzie ok.

A co do tego "niecentralnego" obciążenia wagi, to wydaje mi się że zawsze pokazuje tyle samo niezależnie od tego jak stane.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

pine pisze:czasem pokazuje za dużo ale to chyba tylko jak stoi na nie równej powierzchni.
Optymista ;) Moja też pokazuje za dużo, ale nie zwalam tego na jej wadę.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kup raz a porządnie
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

ale dlaczego koniecznie lazienkowa, ja mam sypialniana :oczko:
no taka normalna mam. Wcale nie pokazuje zawsze tego samego. Ostatnio pokazuje coraz mniej :bum:
adamski1971
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja mam z Lidla i jest super za całe 34 zł!!!
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Kup wagę z pomiarem otłuszczenia! Teraz zaczyna mi brakować takiej funkcji!
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bioimpedencja - woda, mięsień, tłuszcz. Znając dwa można trzeci wyliczyć. Reszta obliczeń także jest prosta, przyrost-spadek tkanki mięśniowej, tłuszczowej, wody, jeżeli tracimy tłuszcz to proporcjonalnie wzrasta woda a w 1/5-6 ubywa mięśnia. Wykres jest dokładnie odwrócony.

pozdro
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Kup wagę z pomiarem otłuszczenia! Teraz zaczyna mi brakować takiej funkcji!
Mogę potwierdzić że waga z pomiarem poziomu tłuszczu, wody i tkanki mięśniowej to super sprawa. Możesz śledzić, np. że:
* Twoja waga stoi w miejscu albo co gorsza rośnie - nie załamuj się, bo poziom tłuszczu spada a zamiast tego rozbudowują się mięśnie które mają większą masę[/list]
* Twoja waga gwałtownie maleje - może nie ma się z czego cieszyć, jeśli zamiast tracić tłuszcz zwyczajnie się odwadniasz
Krótko mówiąc - można o wiele lepiej i rozsądniej śledzić zmiany w organizmie. Jeśli chodzi o konkretny model to o ile nie jesteś wyczynowcem to większość dostępnych wag elektronicznych powinna spokojnie wystarczyć.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobre są w granicy 99 - 300 zł ja mam np tą:

Zelmer

sądzę że ta jest wypaśna.

Bosh

Omron jej dorównuje i cena atrakcyjna, tylko ten kabelek.

Omron

pozdro
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zbynek pisze: - czy pomiary są powtarzalne, tzn. czy kilka pomiarów pod rząd daje ten sam wynik?
- czy nierównomierne (niecentralne) obciążenie wagi jest przyczyną różnych wyników?
Dzielisz włos na czworo. Taka dokładność w przypadku pomiaru masy człowieka jest absurdalna. Polecam zapoznanie się z metodami opracowywania danych pomiarowych, przy twoim podejściu jest niezbędne - co nie zmienia faktu, że twoje podejście jest bezsensowne.
tylut
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,

bansen ma zupelna racje :) no ale w tym kraju malo kto mial metrologie ;))

wracajac do tematu, ja uzywam firmy Tanita z pomiarem tluszczu, jest tam ta dokladnosc 0.1 (to chyba bedzie maksymalny blad bezwgledny ale producent nie podaje dokladnie metodyki wyliczenia tej wartosci), na razie jestem z niej zadowolony.

mysle ze dokladnosc 0.5 kg w przypadku czlowieka jest wystarczajaca.

TYlut
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tylut pisze:Hej,

wracajac do tematu, ja uzywam firmy Tanita z pomiarem tluszczu, jest tam ta dokladnosc 0.1 (to chyba bedzie maksymalny blad bezwgledny ale producent nie podaje dokladnie metodyki wyliczenia tej wartosci), na razie jestem z niej zadowolony.

TYlut
mylis zkolego pojęcia
1. pomiar % pozomu tłuszczu to jest szacowwanie co za tym idzie nie można mówić o dokładności pomiaru bo nikt nie zna prawidłowej wartości i nie pozna.
2. podane tam 0,1 to pewno dokładność z jaka sie podaje oszacowana wartośc czyli dokładność do 0,1 % czyli np. waga ci poda że masz 13,2 % tłuszczu.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bansen pisze:
Zbynek pisze: - czy pomiary są powtarzalne, tzn. czy kilka pomiarów pod rząd daje ten sam wynik?
Dzielisz włos na czworo. Taka dokładność w przypadku pomiaru masy człowieka jest absurdalna. Polecam zapoznanie się z metodami opracowywania danych pomiarowych, przy twoim podejściu jest niezbędne - co nie zmienia faktu, że twoje podejście jest bezsensowne.
Mają mniej lub więcej funkcji i możliwość podłączenia do kompa, margines błędu jest mały więc ten temat powinieneś pominąć z samej zasady.
tylut
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
tylut pisze:Hej,

TYlut
mylis zkolego pojęcia
1. pomiar % pozomu tłuszczu to jest szacowwanie co za tym idzie nie można mówić o dokładności pomiaru bo nikt nie zna prawidłowej wartości i nie pozna.
2. podane tam 0,1 to pewno dokładność z jaka sie podaje oszacowana wartośc czyli dokładność do 0,1 % czyli np. waga ci poda że masz 13,2 % tłuszczu.

Tompoz
Przeciez ja mowilem o dokladnosci pomiaru wagi a nie szacowania poziomu tluszczu. faktycznie, mozna by sie przyczepic do jasnosci mojej wypowiedzi ale kolega zakladajacy watek pytal wlasnie o wage z takim bledem.
Czepiasz sie kolego :)

TYlut
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ