Poprawne oblicznia spalonych kalorii na podbiegach.

bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś zna jakiś program/pulsometr/gps, który robiłby to w miarę (!) poprawnie? Bo czy to SportTracks, Garmin TrainingCenter i Forerunner 305 nie uwzględniają przewyższenia przy obliczeniach. I wychodzą kompletne bzdury - po powrocie z Szyndzielni (około 10km (tam i z powrotem) i prawie 600m w górę, około 1h20min) widzę prawie identyczną liczbę spalonych kalorii, jak po przebiegnięciu 1h po płaskim... Najwyraźniej 305-ka uwzględniła tylko prędkość, tętno i czas biegu...
PKO
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

305 tętna nie bierze pod uwagę do obliczeń spalonych kalorii.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:305 tętna nie bierze pod uwagę do obliczeń spalonych kalorii.
Tak tez podejrzewałem, ale nie branie tętna pod uwagę przy obliczaniu kalorii jest tak idiotyczne, że myślałem, że tylko mi się wydaje...

Tak czy inaczej nic to nie zmienia w mojej sytuacji - podbiegi nie są uwzględniane w ogóle, co razem z tym powyżej oznacza, że równie dobrze można założyć że "palę 900kcal/h na płaskim" i będzie to równie mało dokładne :/

Innymi sławy - wskazanie zużycia kalorii to niepotrzebny bajer.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bansen pisze:
meszka pisze:
Innymi sławy - wskazanie zużycia kalorii to niepotrzebny bajer.
Wiesz, biorąc pod uwagę funkcje jakie oferuje to urządzenie, to pomiar spalanych kalorii to tylko taki niezobowiązujący dodatek na zasadzie ciakawostki.
Chyba nie sadzisz, ze dla grupy docelowej dla której skierowany jest garmin, priorytetem są spalane kalorie?

P.S. Tak na marginesie, porównywałem 305 z pulsometrem który wylicza z tętna i wartości były podobne.
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: polar uwzględnia tętno przy spalaniu kalorii
Z tego co pamiętam, to głupia Sigma PC15 też uwzględniała (ale dawno to sprawdzałem, więc mogłem coś pokręcić)
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze: pomiar spalanych kalorii to tylko taki niezobowiązujący dodatek na zasadzie ciakawostki.
W takim razie mogli jeszcze dodać Snake'a albo Sapera :P
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bansen pisze:
meszka pisze: pomiar spalanych kalorii to tylko taki niezobowiązujący dodatek na zasadzie ciakawostki.
W takim razie mogli jeszcze dodać Snake'a albo Sapera :P
Pasjans by się też przydał. :usmiech:
Zbynek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Elo

Używam pulsometru z licznika rowerowego Ciclosport HAC 5. Algorytm jest dosyć rozbudowany. I uwzględnia spalanie w zależności od pulsu. Zdecydowanie.
Biegam po terenie pagórkowatym, gdzie na 10km mam jakieś 400m podbiegów i 400 zbiegów. Wskazania są wyraźnie o (strzelam) 50% większe niż wskazane przez Endomondo. Ostatnio biegłem 10km po płaskim. Różnica była mocno zauważalna. Prawie identycznie z wartością podaną przez serwis Endomondo.

Swoją drogą, to pulsometr potraktowałem tylko jako gratisowy dodatek - chodziło mi o dosyć rozbudowany wysokościomierz :usmiech:

BTW. Jak się podaje przewyższenia w zawodach? To suma w górę i w dół??? :szok:
Tu np. zawody biegowe z których opisu to jasno wynika:
http://aktywne.trojmiasto.pl/Bieg-gorsk ... 47916.html
"- przewyższenia: 302 m (6 proc.), w górę: 151 m / w dół: 151 m"
Dystans 5060m, więc wszystko się zgadza.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolego Bansen mówisz że poamir spalonych kalorii jest idiotyczny bez wykorzystywania tętna................................ z całym szacunkiem ale pitolisz kolego kompletne bzdury.

Wszelkiego roidzaju pulosmetry liczniki rowerowe nie pomiarują tylko szacują ilosc spalonych kalorii zgodnie z jakąś formuła matematyczna jest to szacowanie . Tak jak można mówic o pomiarze tętna przez pulosmetr to nie mozna mówic o pomiarze spalonych kalorii tylko o szacowaniu.

Kumasz ???

Tompoz
Tompoz
kasiaz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam z Suunto t6d. Jego pomiary są dość mocno dokładne. Poniżej zapis dwóch moich treningów - ten pierwszy w pagórach z wiekszym przewyższeniem, ten drugi w miarę po płaskim. Jak widzisz liczba kcal różni się...

http://www.movescount.com/moves/move2378051
http://www.movescount.com/moves/move2254176
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze: Wszelkiego roidzaju pulosmetry liczniki rowerowe nie pomiarują tylko szacują
Tak, tak, "pomiarują".

Dyskutować mi się nie chce, znając twoje wcześniejsze dokonania na forum, zresztą z tego posta już wynika, że za dużo w beztlenowej biegasz :)))
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ