garmin 305 a spalone kalorie

Awatar użytkownika
Catrine
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: bywa koło 45 minut
Życiówka w maratonie: pracuję nad tym :)

Nieprzeczytany post

Hej, od razu z góry przepraszam jeśli taki problem z garminem 305 się pojawił.
Niby błahostka, ale do rzeczy: mój garmin pokazuje mi od jakiś paru tygodni, że spaliłam dajmu na to 1400 kcal po 11 km biegu. Zdaje sobie oczywiscie sprawe, ze to jest mocno mocno zawyzone, na moje oko conajmniej 2 razy. Tymbardziej ze własnie wczesniej na dystansach 10-12 km pokazywal cos kolo 600-700 kcal. a teraz dwa razy wiecej. Wage mam ustawiona normalnie, wzrost, plec... wiec o co chodzi?
Może ktoś wie, jak to naprawić... bo jednak te ogromne liczby mnie drażnia.

pozdr :)
“We are limited but we can push back the borders of our limitations”
PKO
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A nie biegasz na opcji rowerowej? Ta ma dużą skłonnośc do spalanie duuużych ilości kalorii. Taką skłonnośc zaobserwowałem na moim sprzęcie.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można spalić 1400kcal przy 11km, wszystko zależy od tempa biegu, trzeba szybko biec, 600kcal przy 11km to musi być marsz. Garmin właśnie wylicza kalorie z tempa i dystansu, nie z pulsu.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
mcube
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3.08

Nieprzeczytany post

Godzina biegu z prędkością 5min/km przy wadze biegacza 70 kg to 800 - 900 kcal, przy 100 kg żywej wagi to 1200-1300 kcal. Kalkulator na przykład: http: //supertrening.net/
Obrazek
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aha, już widzę, jak stukilowy biegacz biegnie przez godzinę w tempie 5min/km. Trochę realizmu, proszę.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mało widziałeś, życia nie znasz :D
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mcube
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3.08

Nieprzeczytany post

No co? 220 wzrostu , szczupły gość popyla 5 mim/km w drugim zakresie tętna :ble:
Obrazek
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Garmin znajomego miał dokładnie to samo. Od pewnego momentu zaczął pokazywać duże wartości spalonych kalorii. Nie wiem czy znajomy zdążył sobie z tym poradzić, bo sprzęt mu całkiem padł :ech:
Możesz spróbować zresetować do ustawień fabrycznych - przytrzymaj przez chwilę równocześnie "Power" i "Mode". Na pytanie czy usunąć dane użytkownika - potwierdź. Uwaga - po tej operacji konieczne jest ponowne ustawienie wszystkich opcji spersonalizowanych. Oczywiście przed tą operacją (przed resetem) zrzuć sobie dane do kompa.
Jeśli to nie pomoże to możesz jeszcze ponownie wgrać soft. Co prawda dostępny jest soft chyba z 2007, wersja 2.90, z pewnością masz taki w swoim sprzęcie, ale wgranie ponowne tego softu powinno usunąć problem który opisujesz.
Żeby wgrać soft trzeba ściągnąć ze strony garmina "Web updater" - aplikacja, która po zainstalowaniu na kompie i podłączeniu sprzętu umożliwia pobranie i wgranie do urządzenia odpowiedniego oprogramowania.
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Heh, a ja głupi kiedyś myślałem, czy 305 nie kupić, na szczęście mi przeszło. Niby wszyscy chwalą, a co chwilę czytam, że a to nawalił, a to bateria pada, a to jakieś bzdury wyświetla :)))
henio84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam pulsometr z lidla.Wszystko jest ok z pomiarami tylko też się zastanawiam nad dokładnością licznika kalorii. Dla przykładu po 35 minutach biegu ze średnim pulsem 155 wskazuje, że spaliłem w granicach 580 kcal. Czy to odczyt zbliżony do rzeczywistego? Pulsometr jest skalibrowany na wiek, wzrost i wagę.
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mi podobnie pokazuje Sigma PC-15, jak mam wyższe tętno biegowe to mam więcej tych kalorii spalonych
Keram
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:04
Życiówka w maratonie: 5:12

Nieprzeczytany post

Moja 305(rocznik 2008) nie nawala,bateria nie pada i bzdur nie wyświetla:)

Co do obliczania spalonych kalorii te pewnie 305 powinna mieć i termometr i wiatromierz siły wiatru by pokazywać dokładne dane uwzględniając spalanie w wyższej temperaturze i opory powietrza:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Catrine
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie rady, zaraz będę je uskuteczniać w praktyce ;) chyba pokusze się o reset do ustawień fabrycznych.

bo na pewno nie biegam na trybie rowerowym :)
i na pewno kilka tygodni temu biegałam na wyższym tętnie te same odległości. i kcal było mniej. również żadnych zależnosci między pogodą a ilością kcal nie odnotowano ;)

póki co okienko z ilością kcal ignoruję ;)
Keram
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:04
Życiówka w maratonie: 5:12

Nieprzeczytany post

Z pewnościa pogoda nie miała znaczenia :oczko: ..jednak umiejętność liczenia spalonych kalorii w tych urządzeniach to nie taka ważna cecha;) moim skromnym zdaniem :jatylko: .. choć i czasem sztandarowe tętno i wskazania GPS odbiegają od "przyjętych" norm :usmiech: ..wszystko sprowadza się do fun4run!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Catrine
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

nie mam pojęcia jakie garmin podaje. Zresztą wstyd... muszę się pokajać, już rozwiązałam swój problem. nie wiem kiedy, nie wiem czemu - ale któregoś razu chcąc zmienić wagę w garminie - zmieniłam dodatkowe obciążenie. No i wyszło, co wyszło. Po wyzerowaniu obciążenie kalorie wróciły do normy. Blondynka...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ