Zniszczona koszulka ;(

Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ! :ble:
Tak sie sklada ,ze zona prawdopodobnie uprala mi nowa koszulke do biegania ,ktora uzywalem tylko 2 razy ,z plynem do plukania albo gorszym swinstwem :ojnie:
Po ostatnim treningu stwierdzilem ,ze nie jest juz termoaktywna i lepi sie do mnie jak zwykla bawelna.
Wrocilem ostro wk******y i z wielkim jeziorem na plecach i drugim na klatce. Koszulka koszowala mnie 40€ i tylko 2 razy jej urzylem :grr:
Moje pytanko:
Czy da sie jakos odzyskac wlasciwosci termoaktywnosci ?
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

wypiez jeszcze raz. Mi sie zdazylo juz wyprac z plynem do plukania a na poczatku nawet czesto, bo nie wiedzialam, ze nie wolno i moje ciuchy to przezyly, bez strat.
Jelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam małe pytanie od laika:) W czym w takim razie pierzecie swoja odzież w której biegacie??
Vascodagamma

Nieprzeczytany post

Laik dwa odpowiada - ja wrzucam spodnie i bluzkę do wanny i kąpie się ze mną. A potem na linki. Autentyk.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

u nas sa jakies plyny do sportowych ciuchow ale ja piore w tym co piore wszystkie inne rzeczy czyli w Arielu lub jakims innym proszku, ktory akurat mam. Wlasnie pora zmienic Ariel na Persi.
Vascodagamma

Nieprzeczytany post

Pytanie czy jest sens ładować w to kasę, bo sądzę, że to drogie jest :) Jak ktoś ma naprawdę drogie ciuchy i jest na zawodowstwie to to na pewno ma sens, ja dla kalenji i dla adidasa nie mam zamiaru ;)
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak do biegowych, ale do bielizny turystycznej z coolmaxu, goretex-ów, softshelli i innych cudów zawsze używałem szare mydło. Można kupić wersję w płatkach do pralki. Specjalistyczne środki do prania (przynajmniej te turystyczne) to właściwie szare mydło, tyle że w zawiesince :) Na forum górskim, na którym się niegdyś udzielałem polecano jeszcze delikatne proszki do prania bielizny dziecięcej, ale sam tego sam nie próbowałem, więc ręki nie dam sobie uciąć, że nic się nie popsuje.
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na tej samej zasadzie używam praktycznie dowolnego płynu do prania, przeważnie z przeznaczeniem do ubrań sportowych lub do czarnych (nie sądzę, by się coś różniły składem). Żadnych zmian właściwości nie zauważyłem.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dodzwonilem sie do firmy, ktora wyprodukowala plyn do plukania. :hej:
Oto co powiedzial mi specjalista w dzialu obslugi...

Pranie w proszku czy w plynie do plukania - nie robi roznicy. Problem powstaje jak sie dolorzy plynu do plukania ze "zmiekczaczem". Powoduje rozszezenie wlokien materialu przez co odziez jest bardziej puchata i mila w dotyku. Efekt z odzierza termoaktywna jest podobny, tyle ze w tym przypadku malenkie membranki, ktore usuwaja pot i wyprowadzaja go na druga strone sie kompletnie zatykaja.
Zostalem jednak poinformowany, ze efekt na odzierzy utrzymuje sie do ok 2 pran.
Czyli jak upralismy termoaktywnego cicha w jakis zmiekczaczu, nie oznacza ze jest zniszczony. Nalezy uprac go bez plynu, dla pewnosci 2 razy i wszystko powinno wrocic do normy :spoczko:
Awatar użytkownika
colour.joanna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli jak upralismy termoaktywnego cicha w jakis zmiekczaczu, nie oznacza ze jest zniszczony. Nalezy uprac go bez plynu, dla pewnosci 2 razy i wszystko powinno wrocic do normy :spoczko:
rany jaka ulga :)
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciuchy z decathlonu, 30 stopni, płyn do prania, płyn do płukania (dodaje miękkości) . Ważne aby kolana nie siadały, buty maja nie robić odcisków, a ciuchy maja nie obcierać. I do przodu ... :hahaha:
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spróbuj odratowac jak Ci jej zal specjalnym srodkiem pioracym do tego przeznaczonym, moja znajoma kiedys tak odratowala kurtke przeciwdeszczowa.
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To prosimy o nazwe tego specyfiku :niewiem:
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.nikwax.com/pl-pl/products/pr ... tivityid=6

Tu masz przykład - ale już wcześniej pisałem - toż to zwykłe szare mydło jest ino gotowe do użycia w przystępniejszej formie. Kup zwykłe płatki mydlane za 3zł i efekt uzyskasz dokładnie ten sam wydając 10 razy mniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.nikwax.com/pl-pl/products/pr ... abricid=-1

Z tego co pamietam to chodzilo o ta firme, ale nie wiem, czy akurat ten srodek by pomogl-jej pomogl, wyprala kurtke nieprzemakalna w zbyt wysokiej temp i stracila zdolnosci nieprzemakalne- wyprala w srodku z tej firmy i nieprzemakalnosc powrocila.

Na wszelki wypadek, zadzwon, zapytaj albo zajrzyj do FAQ na stronce
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ