Pulsometr z LIDLA

szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Od czwartku z LIDLU będzie można kupić pulsometr z paskiem, o taki o:
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _19899.htm
Myślicie, że jest to sprzęt godny uwagi?
Nie miałem nigdy pulsometru i totalnie się na tym nie znam.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam:)
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za tą cenę i to na 3 lata gwarancji się opłaca wziąć nawet na spróbowanie.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
ZosiaSamosia
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

właśnie też się nad nim zastanawiam, jako pierwszy pulsometr chyba nie bedzie zły ...
Gife ma rację :taktak:
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja już swój kupiłem. Zobaczymy jak to będzie. Jeszcze nigdy nie korzystałem z takiego sprzętu, więc nie wiem czego się spodziewać. Jak w pełni wykorzystać potencjał urządzenia? :)
ZosiaSamosia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja już swój kupiłem. Zobaczymy jak to będzie. Jeszcze nigdy nie korzystałem z takiego sprzętu, więc nie wiem czego się spodziewać. Jak w pełni wykorzystać potencjał urządzenia? :)
ja dzis też kupie, mam nadzieję przynajmniej, i w sobotę na stadion wezmę to mnie mądrzejsi ode mnie przeszkolą :hej:
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też kupiłem i dzisiaj już jestem po treningu z nim i wrażenia bardzo fajne :) Nie mam za bardzo porównania z innymi pulsometrami, bo biegałem raz na treningu z jednym, pożyczonym, ale myślę, że jest bardzo OK. Nie gubił tętna, wskazał dobre wartości min/maks bo to sobie można po biegu przejrzeć (jest funkcja memory). Fajne jest to, że mierzy mi czas w zadanym zakresie tętna, całkowity i czas, przez który przekroczyłem zakres. Dla mnie jest intuicyjny w obsłudze, pasek nie uwiera... No więc, ja jestem na radzie bardzo zadowolony :)
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A z moim coś jest nie tak.
Zanim wyjdę z domu to pokazuje dobre tętno. Po rozpoczęciu biegu przez chwilę pokazuje dobre a potem tętno spada do mniej więcej wyjściowego.
Może w złym miejscu go na sobie montuję? Na jakiej wysokości powinien być? Ja swój mam tak mniej więcej przed końcem mostka.
Po zakończeniu biegu tętno wzrasta, ale nie do takiego poziomu jak wychodzi mi z ręcznego pomiaru na szyi.
Co może zakłócać pracę?
artujawo1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

szymar pisze:A z moim coś jest nie tak.
Zanim wyjdę z domu to pokazuje dobre tętno. Po rozpoczęciu biegu przez chwilę pokazuje dobre a potem tętno spada do mniej więcej wyjściowego.
Może w złym miejscu go na sobie montuję? Na jakiej wysokości powinien być? Ja swój mam tak mniej więcej przed końcem mostka.
Po zakończeniu biegu tętno wzrasta, ale nie do takiego poziomu jak wychodzi mi z ręcznego pomiaru na szyi.
Co może zakłócać pracę?
A w instrukcji nie ma ?http://jak-biegac.pl/jak-biegac-z-pulsometrem-czesc-1 zdjęcie które pokazuje gdzie gu umieszczać mostek to trochę zbyt nisko. Uwaga zdjęcie pokazuje chłopca u dziewczynek jest inaczej :)
feelipe
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mozecie napisac cos wiecej o tym pulsometrze? jakie mam programy treningowe, czy jest opcja zeby ustawic sobie np. czas 5 minut na zakresie od 80-85 %hrmax?
Obrazek
henio84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pulsometr z lidla posiada 3 zdefiniowane zakresy tętna a jeden zakres możesz ustawić samodzielnie np. 80 do 85%. Posiada timer i podaje informacje jak długo biegasz w danym zakresie. Informacje te można odczytać w trakcie lub po zakończeniu treningu. Jestem początkującym biegaczem i nie mam porównania z innymi urządzeniami tego typu ale jak na razie jestem bardzo zadowolony. Odczyty są rzeczywiste, pasek dobrze leży, nie uwiera, nie wymaga stosowania żeli przewodzących. Pasek jest kodowany - możliwość wyboru kilku kanałów tak na wypadek biegania w większej grupie osób stosujących ten model pulsometru. :usmiech: Co do parametrów pulsometr posiada zwykły zegarek z budzikiem, podświetlaną tarczę, stoper z możliwością międzyczasów, timer. Odnośnie funkcji treningowych jest pomiar tętna aktualnego, po zakończonym treningu można odczytać tętno minimalne, maksymalne i średnie, pulsometr posiada sygnalizator dźwiękowy jeżeli biegasz poniżej ustalonego zakresu oraz sygnalizator dźwiękowy i świetlny jeżeli przekraczasz ustalony zakres - można wyłączyć sygnalizator. Pulsometr dodatkowo zlicza ilość spalonych kalorii i ilość spalonych gramów tłuszczu, oblicza bmi ale nie jestem w stanie określić czy to jest bajer czy realne wartości np. po 40 minutach treningu ze zmienną intensywnością pulsometr wskazuje, że spaliłem w granicach 600 kalorii. Pulsometr posiada funkcje fitness test, która mierzy twój poziom wytrenowania na zasadzie pomiaru szybkości spadku tętna po zakończonym treningu - nie wiem czy jest to istotna funkcja. Trudno mi cokolwiek powiedzieć o jakości wykonania ale wydaje się nienajgorsza. Po 3 treningach z tym pulsometrem polecam zakup tym bardziej, że kosztuje niecałe 60 zł. Inną sprawą są umiejętności pozostawania w określonym zakresie tętna przez początkującego biegacza :usmiech:
feelipe
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, dowiedzialem sie wszystkiego co chcialem. powinienes dostac prowizje od Lidla bo mnie przekonales do zakupu :) jeszczeraz dzieki :)
Obrazek
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też generalnie jestem zadowolony z zakupu. Jak za tę cenę to mam przynajmniej stoper, który mierzy międzyczasy.
Co do pulsometru to notorycznie pokazuje mi za małe tętno. Zanim zacznę biegać to jest to względnie nieduża różnica ale już w trakcie biegu rozjeżdża się dość mocno. W zasadzie to przez większą część treningu z tętnem nic się nie dzieje (w sensie jest takie jak przed bieganiem). Czym może to być spowodowane? Próbowałem montować opaskę na różnych wysokościach, zwilżyłem styki wodą a efektu żadnego nie ma. Może to wina baterii? Czy to już powód do reklamacji?
A tak poza tym pochwalę się, że wczoraj pobiłem swój rekord i pierwszy raz przekroczyłem 10km. Dokładnie pokonałem 10,8km w czasie 56min20s.
Pozdrawiam
henio84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja takiego problemu nie mam. Mój pulsometr działa dokładnie - sprawdzałem równocześnie z ciśnieniomierzem elektronicznym. Szybko też reaguje na zmiany tętna.
ostry22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam! Mam podobny problem jak szymar.Wymieniałem baterie i nie pomogło.Dziś będę go reklamował.
Obrazek
henio84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widocznie ja jestem szczęśliwcem i dlatego poleciłem ten produkt. Najlepiej zareklamować z tytułu odpowiedzialności sprzedawcy a nie na zasadzie gwarancji. W tym przypadku lidl ma 2 tygodnie na rozpatrzenie reklamacji a dodatkowo jeśli zakup był dokonany mniej niż pół roku temu to istnieje domniemanie, że wada istniała od momentu zakupu. W protokole zaznacz wymiana na nowy a nie naprawa. W razie pytań na temat różnicy pomiędzy reklamacją w postaci gwarancji a reklamacją na zasadzie odpowiedzialności sprzedawcy chętnie odpowiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ