Krótka historia i prośba o pomoc w doborze butów

colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam forumowiczów, mam nadzieję, że ktoś poświęci chwilkę mojemu problemowi.
Jakiś rok temu zacząłem trochę intensywniej trenować (biegałem krótkie dystanse, trenowałem boks - dużo skakanki i ruchu czego konsekwencjami były strasznie spuchnięte i później obolałe mięśnie podudzia. Trenowałem w jednych butach raczej nie przeznaczonych do tego a dokładnie w butach do koszykówki(?) adidas meridian. Po dwóch miesiącach ruchu dorwało mnie shin splint na lewym piszczelu - miesiąc odpoczynku, masowania, okładania lodem. Gdy ból ustąpił wróciłem do sportu i wszystko zaczęło się od nowa - obolałe łydki i przednie mięśnie podudzia już po pierwszym treningu. Nadal rozciągałem, masowałem a raczej ugniatałem bo tylko to przynosiło jakąś ulgę. Shin splint wróciło po jakimś miesiącu i musiałem zrezygnować z boksu. Obecnie to już prawie pół roku przerwy od większego wysiłku i jedyny ból jaki mi dokucza to ból mięśnia podudzia TYLKO lewej nogi mieszczącego się po wewnętrznej części piszczela tak między kością a mięśniem brzuchatym łydki. Po przejściu na przykład dwóch kilometrów (w tamtych starych butach) czuć jakby ten mięsień był czymś uciskany albo coś uciskał nie wiem jakąś żyłę albo nerwy. Rozmasowanie pomaga, ale na krótką metę.
Zapomniałem dodać - w obydwu nogach boli mnie pięta od spodu podczas stania i chodzenia.

Bardzo chciałbym wrócić do sportu i wiem, że zmiana butów jest konieczna, ale o pomoc w wyborze i ewentualne sugestie z tymi kontuzjami zwracam się do was.
Zrobiłem kilka zdjęć ukazujących podeszwy owych butów, odciski stóp na papierze, ustawienie stóp na złączonych i rozsuniętych nogach.
Byłbym niesamowicie wdzięczny gdyby ktoś na nie zerknął i powiedział w jakim stanie jest ustawienie stóp, czy nie ma jakichś grubszych problemów. Czy jeszcze jakieś zdjęcie będzie potrzebne?

buty - http://imageshack.us/f/14/butyfp.jpg/
buty 2 - http://imageshack.us/f/695/buty2s.jpg/
odcisk na papierze - http://imageshack.us/f/233/odciskistop.jpg/
nogi oddzielnie - http://imageshack.us/f/819/oddzielniee.jpg/
nogi złączone - http://imageshack.us/f/148/zlaczane.jpg/

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj,
Nie jestem żadnym specjalistą ale wydaje mi się, że powinieneś przede wszystkim zwrócić się do dobrego fizjoterapeuty. Jeśli boli cię coś przy samym chodzeniu, to problem leży nie (tylko) po stronie butów. Współpraca z dobrym fizjoterapeutą potrafi czasem zdziałać cuda, natomiast doradzanie na podstawie zdjęć to jak wróżenie z fusów.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Xsystoff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na papierze mialem idealnie neutralny odcisk stopy, a na kamerce na biezni okazalo sie ze jedna noga mocno pronuje w czasie biegu. Dlatego samymi odciskami bym sie nie sugerowal.
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pojutrze mam wizytę w szpitalu u ortopedy. Tylko właśnie, opiszę mu problem a on mi zaleci odpoczynek jak pozostali dwaj lekarze w przychodni. RTG miałem robione, podobno nie ma uszkodzeń kości. Może to być coś z tymi żyłami? Wtedy ortopeda mi za wiele nie pomoże i odeśle do innego specjalisty. O co pytać? O kinesio taping? O jakieś dodatkowe prześwietlenie? USG? Zabiegi fizjoterapeutyczne? Wiem, że już trochę panikuję, ale męczę się z tym ponad pół roku :(

Właśnie czytałem o tym, że podczas biegu stopa układa się całkiem inaczej niż podczas stania. Szkoda, że nie mam za bardzo nigdzie bieżni, żeby nagrać taki film i sprawdzić
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro bieganie automatycznie powoduje u Ciebie powrót czy nasilenie objawów to ortopeda na pewno zaleci by tego nie robić. Być może każe zrobić jakieś badanie, jeśli uzna je za potrzebne. Na twoim miejscu próbowałbym dostać się do jakiegoś dobrego fizjoterapeuty. Moim zdaniem w przypadku kontuzji dobry fizjoterapeuta potrafi bardziej pomóc niż przeciętny ortopeda, który zazwyczaj ogranicza się do przepisania leków przeciwzapalnych i zalecenia odpoczynku. Miałem kiedyś szczęście trafić na dobrego ortopedę, który będąc tego świadomym wystawił skierowanie na fizjoterapię bez wyszczególnionych zabiegów a gdy wyraziłem zdziwienie stwierdził, że terapeuta sam najlepiej ustali, jakie zabiegi będą najlepsze. Nie wiem czy taki układ jest możliwy w publicznej służbie zdrowia.

Podsumowując, oprócz tego, co zaleci ortopeda poproś też o skierowanie na fizjoterapię. Jest jeszcze kwestia wolnych terminów na refundowaną fizjoterapię (jakiś czas temu podobno nie było z tym najlepiej). Jeśli trzeba by zbyt długo czekać, to na Twoim miejscu zlokalizowałbym jakiegoś dobrego fizjoterapeutę (konkretną osobę) i umówiłbym się na prywatne wizyty. Myślę, że w tej chwili może to być lepsza inwestycja niż kupno nowych butów.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam po krótkiej przerwie. Byłem u ortopedy i dostałem receptę na kilka leków (no bo na co mogłem liczyć u szpitalnego ortopedy). Z kilku leków kupiłem tylko cyclo 3 fort na żylaki i febrofen 200 przeciwbólowy. Muszę powiedzieć, że ból wzdłuż łydki ustąpił i po chodzeniu, rowerze czy nawet kilku seriach wspięć na łydki i piszczelowe przednie nie czuć tego spięcia i bólu mięśni podudzia, pięty jeszcze trochę dają o sobie znać i to jest prawdopodobnie rozcięgno. Regularnie rozciągam całe nogi i powinno być dobrze. Ciekawe co będzie po odstawieniu leku przeciwbólowego... czy nie za wcześnie się cieszę?

Ok do rzeczy. Teraz powiedzmy, że wybieram się biegać, z boksem daje sobie spokój jak narazie i muszę kupić buty. Mam na nie 200zł. jako że nie chcę kolejnych shin splintów i innych problemów z nogami przydałaby się porządna amortyzacja. Odcisk stóp i zdarte podeszwy obecnych butów wkleiłem w pierwszym poście. Jakie modele powinienem sprawdzić jako pierwsze?
Pozdrawiam i dziękuję
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję że nie wybierasz się biegać na środkach przeciwbólowych! Znam ludzi którzy dorobili się shinsplitów w mocno amortyzowanych butach, więc amortyzacja nie jest gwarancją bezkontuzyjnego biegania.
Życzę udanego powrotu do aktywności i dużo zdrowia :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ