Nike Lunarfly +2 vs. LunarGlide+

malenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
jak pisałam w innym poście szukam dla siebie nowych butów do biegania. Po testach w którym polecone zostało mi obuwie Asics model 1160 i 1150 byłam zdecydowana właśnie na nie, bo moje poprzednie obuwie to też Asics'y i już przywykłam;)

W sklepie jednak okazało się, że w new balance i asics'ach (1160 nigdzie nie moge znaleźć) moje stopy pływają w stosunku do Nike'ów. Niebo na stopach!
Mówi się, że nike robi buty dla szerokostopych :oczko: ale w moim przypadku rewelacja. A raczej rewelacją był model Lunarfly +2 (niestety dostępny tylko w wersji kolorystycznej różowo-białej). Lunarglidy nieco kłapciowate, ale i tak lepsze od reszty.

Niestety nie znalazłam nigdzie porządnej recenzji Lunarfly'ów. Z tego co udało mi sie wyszukać jedna technologia jaką w sobie zawierają to Dynamic Support. Czy jest mi ktoś w stanie opisać amortyzacje w tym modelu buta, porównując je jednocześnie z Lunarglide'ami? Zależy mi na dobrej amortyzacji (mam wrażenie że pod tym względem Lunarfly przegrywa z Lunarglidami), ale z kolei świetnie przylegają do stopy.. Jakieś opinie?
sometimes, we just need to believe
in ourselves.
PKO
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mogę się wypowiedzieć tylko co do lunarglide2. Mam te buty od roku , zrobiłem na pewno ponad 900km. Biegam teraz 50 km. tygodniowo(na zimę mam inne buty, stąd taki przebieg),mam dwie ulubione trasy, jedna po lasach(ścieżki, dróżki)druga po asfalcie. Amortyzacja w tych butach dla mnie jest genialna, ale od razu zaznaczam, ze jeśli upadasz na śródstopie(tak jak ja od dość długiego czasu),to nie wykorzystasz w pełni tego całego "kosmicznego" dynamic support. Ten but jest jak poduszka , albo nawet łóżko wodne :oczko: , ale tak naprawdę tylko na pięcie. Niemniej jednak uważam te buty za naprawdę wygodne i wbrew wielu opiniom, bardzo wytrzymałe. Nie ma na nich żadnych śladów użytkowania, oprócz przetartego boku ,ale to z mojej winy , bo zaliczyłem korzeń i dość nieprzyjemną "glebę":). Dużo czytałem też o tym ,że te buty nie są dla ciężkich biegaczy , ja po zimie przytyłem do 84 kilo , teraz ważę 79 i mimo to nie czuję różnicy w miękkość i sprężystość podeszwy. Myślałem o kupnie nowych butów w tym roku , ale uważam to za zbędne skoro lunary tak dobrze się trzymają. To oczywiście tylko moje zdanie i moje osobiste odczucia , jestem zwykłym amatorem. Mam nadzieje,ze trochę pomogłem.
Powodzenia w wyborze!
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Popieram zdanie - henry1125 - wykonałem w nich dwa biegania, cały czas reeboki, i powiem tak, bucik miód lecz moje nogi się przyzwyczaiły do reeboka i teraz mięśnie inaczej pracują i deczko nogi czuję :) kolo szaro-zielony cena 269 zł. Martes sport, Rybnik Plaza. cena rewelka
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No, cena naprawdę dobra. Ja trochę żałuję , że nie poczekałem chwilę tylko kupiłem od razu jak weszły(co prawda jak przymierzyłem, to wiedziałem ,że je chce i w portfelu, po ich zakupie zostało mi 6zł i 30gr :hahaha: ) i kosztowała mnie ta przyjemność 400 zł :chlip: . Jednak uważam, że i tak było warto:)
Run Forrest, RUN!!
malenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super, dzięki za odpowiedź! Decyduje się na lunarglide, zwłaszcza, że teraz sezon obniżek się zbliża to może coś upoluje. :usmiech:

A jeszcze pytanie odnośnie allegro, bo czytałam na forum, że jest dużo podróbek w sprzedaży i czy wg Was, buty na tej aukcji są oryginalne?
http://allegro.pl/nike-lunarglide-2-roz ... 48774.html
wg mnie kolorystka i cena wskazują, że podróbka...
in ourselves.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Naprawdę nie jestem specem ,ale dla mnie prawdopodobnie podróba. Wzór jest męskiego buta(najbardziej widoczną różnicą między męskimi, a damskimi , jest wzmocnienie na pięcie-męskie mają jednoczęściowe jak te na zdjęciu, a damskie mają dwuczęściowe), a kolorystyka damska. Nie widziałem nigdzie męskiego w takim kolorze. Niemniej jednak mogę się mylić , bo nie siedzę w tym aż tak dobrze:).
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje się że oryginały, na stronie nike można je kupić za 150euro i samemu skomponować kolorystykę, nawet kolor sznurówek, ale ja wole kupować w sklepie markowym że wiem że nie ma jakiś machlojek. wolę dać więcej mi spać spokojnie
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Możesz przesłać link , do tych butów na stronie nike? Ja przed chwilą patrzyłem i damskie, tak jak pisałem wyżej, mają inne trzymanie pięty. Zgodzę się ,że można je tak skonfigurować, ale te które koleżanka znalazła na allegro , to zdecydowanie męskie wzór(chociaż na pewno nie kolorystycznie :oczko: ).
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

malenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też wole stacjonarnie, ale sezon biegowy się już zaczął dość dawno i w sklepach zostały same resztki - trudno mi trafić z numerem.

Co do tych allegrowych butów, przyjrzałam sie dokładniej i do uwag kolegi dołączam brak "+" na podeszwie na znaczku nike +, i nie ma napisu z boku buta. Mimo wszystko, wątpie, żeby opłacało im się tak zjechać z ceny.

Dzięki za pomoc i uwagi!
in ourselves.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na brak plusika nie zwróciłem uwagi. To może tłumaczy cenę, skoro nie ma plusa , znaczy ,że są bez systemu nike + i dlatego mogą być tańsze, tylko ,ze chyba nie ma lunarglide2 bez czujników.
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

A czym właściwie (poza niewielkimi różnicami w wyglądzie) różnią się te buty Nike Lunarfly +2 i LunarGlide+ ?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to musisz już poczytać specyfikacje na oficjalnej stronie nike, jakaś różnica na pewno jest :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

wątpię... chociaż ostatnio Nike poszedł moim zdaniem dobrą drogą i unowocześnił Lunarswifta (2) czyniąc go wyraźnie odmiennym od wyżej wymienionych:

Obrazek
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
malenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

LunarFly
- Dynamic Support (podeszwa -2 warstwy w tym Lunar Lite)
- Materiał Lunarlon (tłumi wstrząsy)

LunarGlide (+2)
- EVA (podeszwa środkowa)
- FLYWIRE ("most" trzyma lepiej stope)
- OrthoLite (wyściólka)

Takie opisy poszczególnych modeli znalazlam.
Sugerując się ceną LunarGlide powiny być lepsze, bo niby droższe.
Sama liczylam na opinie osob ktore mialy doczynienia z tymi butami i siedzą w temacie.
Wizualnie, mam wrażenie, że LunarFly ma gorszą amortyzacje, ale są mega wygodne.
in ourselves.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ