Pomoc przy doborze butów

brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Regularnie zacząłem biegać od początku kwietnia.
Na początku zabawy w bieganie kupiłem tani sprzęt z lidla żeby w razie niepowodzenia nie wywalić kasy w błoto.
minął miesiąc, bieganie spodobało mi się i wiem że jeszcze trochę kilometrów uda mi się przebiec ale co oczywiste nie chcę kontuzji.
W aktualnych butach mniej więcej po połowie treningu ( biegam około 8km 3x w tygodniu) pojawiają się dziwne bóle w okolicach wewnętrznej strony kostki które gdy biegałem w butach do koszykówki były większe .
Po treningu ból mija.

Byłbym wdzięczny za sugestię jakie buty będą dla mnie dobre. Budżet jakim dysponuję to około 250zł, ale gdyby warto było dołożyć więcęj jeszcze trochę poodkładam.

Ważę 88kg przy wzroście 185cm.
Wybaczcie obtarte pięty ale właśnie wróciłem z gór i buty trochę mnie popięściły ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam
Bartek
PKO
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wciąż wierze że komuś się zechce zerknać :spoko:
Chociaż powedzcie czy ze mnie pronator czy neutral :ble:

Dodam że biegam po asfalcie.
Carsten
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, jak na moje oko to neutralny + delikatny pron przy prawej nodze:)
Jak sie udasz do sklepu ze sprzetem do biegania to cie zaprosza na kilka sekund na bieznie i sami ci obadaja.
Co do butow to polecam Gel Virage 5 za 299, przy twojej wadze jak i mojej przydaje sie dobra amortyzacja.
Przy bieganiu po asfalcie wazne jest tez bys ich zbyt szybko nie zdarl.
Po po zakupie do dzis dzien ich uzywam i jestem bardzo zadowolony.
W/w buty maja maly + na pron
Przyczepnosci!!!

Masz pytanie?
Wal smialo!
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Te asicsy wstępnie mi pasują . Z chęcią odwiedziłbym specjalistyczny sklep z bieżnią, ale nie widziałem takiego w Lublinie , może coś przegapiłem :niewiem:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nic nie przegapiłeś. Aktualnie nie ma w Lublinie specjalistycznego sklepu tylko dla biegaczy.

Rzeczywiście Twoja prawa noga wskazuje na lekką pronację. Toteż ja na Twoim miejscu wybrał bym coś z:
- Kalenji Kiprun 2000
- Mizuno Wave Tempest

Niestety Asics Gel Virage to but dla lżejszego biegacza. Z Asicsa wskazane by były zdecydowanie droższe Asics Gel GT 2160.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szkoda że w naszym decathlonie nie ma tego modelu Mizuno, w sklepach internetowych też go nie widzę.
Kiprun wybitnie nie podchodzą mi stylistycznie, zresztą z moich obserwacji ciężko o "ładny" but wśród biegowych egzemplarzy ;) Na szczęście już się pogodziłem z tym faktem.

Znalazły by się inne modele w podobnym zakresie finansowym ?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brt pisze:Szkoda że w naszym decathlonie nie ma tego modelu Mizuno, w sklepach internetowych też go nie widzę.
Kiprun wybitnie nie podchodzą mi stylistycznie, zresztą z moich obserwacji ciężko o "ładny" but wśród biegowych egzemplarzy ;) Na szczęście już się pogodziłem z tym faktem.

Znalazły by się inne modele w podobnym zakresie finansowym ?
Mizuno Wave Tempest możesz zamówić, przymierzyć i jak będą Ci odpowiadały kupić w Decathlonie.

Ciężko o inne modele do 250zł. Ewentualnie Joma Carrera.
Obrazek
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem w Deca i rzeczywiście można zamówić.
Mierzyłem inny model Mizuno Wave i niestety najlepsza była by połówka a takich chyba nie ma. Mam nadzieję że może przy modelu tempest będzie inaczej .

A jak wygląda kwestia butów Nike - jutro jest wyprzedaż w jednym sklepów i może coś by się tanio udało kupić?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brt pisze:Byłem w Deca i rzeczywiście można zamówić.
Mierzyłem inny model Mizuno Wave i niestety najlepsza była by połówka a takich chyba nie ma. Mam nadzieję że może przy modelu tempest będzie inaczej .

A jak wygląda kwestia butów Nike - jutro jest wyprzedaż w jednym sklepów i może coś by się tanio udało kupić?
Kwestia modelu, być może Mizuno Wave Tempest będzie leżał lepiej na stopie. Zamówiłeś ?

Z Nike możesz polować na Lunarglide.
Obrazek
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie zamówiłem, do zamówienia potrzebny był numer towaru sama nazwa modelu nie wystarczyła.
Wydaje mi się to dziwne, bo to chyba nie problem żeby pracownik sprawdził kod butów :lalala:

Akurat w sklepie z promocją nie ma lunarów, są nike free, pegasusy i zdaje się lunarswift .
Szkoda bo lunarglidy podobają mi się wizualnie.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brt pisze:Nie zamówiłem, do zamówienia potrzebny był numer towaru sama nazwa modelu nie wystarczyła.
Wydaje mi się to dziwne, bo to chyba nie problem żeby pracownik sprawdził kod butów :lalala:

Akurat w sklepie z promocją nie ma lunarów, są nike free, pegasusy i zdaje się lunarswift .
Szkoda bo lunarglidy podobają mi się wizualnie.
Kto Ci powiedział w sklepie że potrzebny jest kod towaru? Proste, że pracownik mając nazwe towaru może go zlokalizować.

Lunarswift'y odradzam - człapaki. Pegasusy są dla neutrala. A Nike Free to inna bajka.
Obrazek
brt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zrobiłem zdjęcie podeszw butów w których biegam aktualnie.
Niepokoi mnie wytarcie zewnętrznej części pięty w prawym bucie. Czy pronator nie powinien wycierać wewnętrznej części :niewiem:

Obrazek

Dzięki za zainteresowanie tematem :jatylko:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, skrajny pronator wyciera zawsze od wewnątrz. Ja stwierdziłem u Ciebie lekką pronację, ale 100% pewności nie ma. Ale w myśl zasady, że neutral może bez uszczerbku na zdrowiu biegać w butach z lekką stabilizacją, a pronator biegając w neutralnych może sobie zaszkodzić poleciłem buty dla neutrala. Musisz starać się podczuć czy potrzebujesz stabilizacji czy też nie - w sklepie podczas przymierzania butów.
Obrazek
shunkaha.eu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chcę zaśmiecać forum, więc podepnę się pod ten temat.
Proszę o pomoc w doborze biegówek na twarde nawierzchnie. Ważę 82 kg, stopa neutralna. Biegam ok 50 km tygodniowo.
Zależy mi na dobrej amortyzacji, gdyż niedawno miałem problem z achillesem (zapalenie).
Koszt powiedzmy do 300 pln (może nieznacznie przekroczyć).
Niestety w grajdole, którym mieszkam ze świecą trzeba szukać sklepu z nawet półprofesjonalną obsługą. Wybór też jest niestety mizerny.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ