bieżnia elektryczna

dora
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59 z hakiem
Życiówka w maratonie: 4 z hakiem, bliżej 5

Nieprzeczytany post

Witam,
W najbliższym czasie planuję zakup bieżni elektrycznej.
Chciałabym prosić osoby, które mają doświadczenia z takim sprzętem o radę.

Jeśli możecie polecić jakieś konkretne modele, to bardzo chętnie.
I ewentualnie na co zwrócić uwage dokonując wyboru.

Będe wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,
dora
PKO
frayzey
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Ja bieżni nigdy nie kupowałem ale używam przez połowę całego swojego biegania. Ostatnio zwróciłem uwagę na fakt, że bardzo przydatna jest klawiatura numeryczna a nie tylko przyciski góra/dół. Szczególnie przy szybkich zmianach tempa. Obecnie używam w pracy bieżni Life Fitness i uważam ją za bardzo dobrą. Sprawdzałem jednak cenę i niestety jest to około 10 000 PLN więc kompletnie nie na moją kieszeń jeśli miałbym kupować. Ma jednak flex deck czy cos takiego co ma powodować mniejszy wpływ na stawy ale gdy biegam na innych bieżniach to zbytniej różnicy nie widzę. Może to być jednak wynikiem butów z dużą amortyzacją. Wiele z bieżni oprócz własnego pomiaru tętna w poręczach odbiera także sygnały z pulsometrów co jest atutem. Na pewno zwracałbym uwagę na gwarancję i koszt oraz dostępność części zamiennych. Zwróć uwagę na jakość pasa bo to część najszybciej się zużywająca i narażona na uszkodzenia. Wszystko na pewno zależy też od intensywności użytkowania.
dora
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję Ci za sugestie. Ja bieżni używałam jak dotąd niewiele i na pewne rzeczy nie zwróciłam uwagi.
A już na pewno nie przyszło mi do głowy zastanawianie się nad częściami wymiennymi, a to ważne jak się bardziej zastanowię.

Czy możesz jeszcze jako użytkownik niejednej bieżni wypowiedzieć się na temat wielkości pasa?
Przeglądając bieżnie w necie spotykam się najczęściej z 120x40. Czy to wystarczy? Czy większy pas znacząco wpływa na komfort biegu?
frayzey
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powiedziałbym, że wszystko zależy odkonstrukcji samej bieżni - jak dużą powierzchnią pas przylega do rolek prowadzących, czy nie ma ślizgania się pasa i jak jest wykonany. Oczywiście im szerszy pas tym większy komfort psychiczny, że noga nie złapie podestu bieżni. Obecnie biegam na bieżni z bardzo szerokim pasem a co za tym idzie sama bieżnia jest szeroka i jest wtedy więcej miejsca na ręce i ogólnie jakoś tak przyjemniej i pewniej się na niej człowiek czuje. Z drugiej strony wiąże się to na pewno z kosztami i to nie samego kupna bo wymiana pasa będzie też kosztowniejsza a i moc silnika może być większa i zużywać więcej prądu. Obecnie biegam na statku więc z racji tego bieżnia jest taka szeroka ale pewnie gdybym kupował dla siebie to zadowoliłbym się standardowym wymiarem. Inna sprawa, że w domu właściwie niezależnie od pogody staram się biegać w terenie a tylko przy ekstremalnych temperaturach i warunkach wybieram się na siłownię/bieżnię. Gdybym mógł to wogóle bym jej nie używał.
Jeszcze tak rada aby używać linki awaryjnej w trakcie biegu, która zatrzymuje silnik. Wiem, że trochę to przeszkadza ale widziałem osobę, która nieszczęśliwie z bieżni zjechała a pas ciągle jechał na sporej prędkości. Nie wyglądało to ciekawie - zdarte kolana, ręce i lekka trauma.
Życzę więcej czasu na bieganie w terenie.
dora
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za Twoje sugestie. Przyglądam się dostępnym bieżnią i myślę, że w ciągu kilku tygodni coś wybiorę.

Oczywiście, że wolę biegać w terenie, ale nie zawsze mogę pozwolić sobie na wyjście z domu i wtedy nie biegam, więc lepsza już bieżnia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ